.
Aktuality, Pozemná technika,

Rheinmetall predstavili vôbec prvý obrnený Boxer s mínometným modulom

Na veľtrhu DSEI predstavil nemecký technologický koncern Rheinmetall so spoločným podnikom Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) demonštrátor Boxer s 81 mm mínometom. Cieľom je predviesť širšie schopnosti a možnosti rozšírenia obrnených vozidiel Boxer 8×8.


 

 

Na novom module pracoval tím skúsených inžinierov a špecialistov vo výrobnom závode spoločnosti RBSL v britskom meste Telford. Pri výrobe využil skúsenosti a technológie spoločnosti Rheinmetall.

 

Projekt je významnou príležitosťou na ilustráciu všestrannosti platformy Boxer a možností, ako dokáže uspokojiť celý rad požiadaviek od rôznych zákazníkov.

 

 

Mínomet v kombinácii s dizajnom vozidiel Boxer, ktorý prešiel testami v boji, otvára Spojenému kráľovstvu cenné exportné príležitosti – a tie sú kľúčovou zložkou ekonomickej prosperity krajiny.

 

K demonštrácii možnosti priamej paľby využíva tento prototyp 81 mm mínometný zbraňový systém (MWS81), ktorý dodáva Rheinmetall. Ide o poloautomatický zbraňový systém, ktorý vďaka minimálnemu mechanickému pohybu ponúka bezpečnejší výkon a vyššiu rýchlosť streľby.

 

 

Systém dokáže strieľať trieštivo-trhavú muníciu (HE), dymovnice, osvetľovaciu a ďalšiu 81 mm muníciu s úplne automatizovanou zameriavacou sekvenciou. Je tiež kompaktný a poskytuje väčší skladovací priestor pre muníciu vo vozidle.

Mínometný modul pre vozidlá Boxer je univerzálny a umožňuje použitie hlavní, ktoré dodali aj tretie strany. Rovnako je možné integrovať balistické počítače pre plne autonómne operácie, avšak z dôvodu bezpečnosti a dôležitosti rozhodovania o paľbe a jej načasovaní, je nevyhnutná fyzická prítomnosť osôb počas všetkých operácií – tzv. „human in the loop“ (príkaz začať paľbu nikdy nie je vydávaný automaticky). Aby bola zaistená nepretržitá funkčnosť, MWS81 je vybavený záložným systémom napájania v prípade zlyhania akéhokoľvek systému.

 

Program britskej armády Mechanizované vozidlá pechoty (MIV)
V rámci programu Mechanised Infantry Vehicle (MIV), ktorý britské ministerstvo obrany vyhlásilo v roku 2019, miestna armáda nakúpi cez 500 vozidiel Boxer, a to vrátane špeciálnych nadstavieb na prepravu pechoty, veliteľského stanoviska, sanitného vozidla a tiež vozidla na prepravu špecialistov.

 

Zákazku prostredníctvom OCCAR získala spoločnosť Artec GmbH – spoločný podnik Rheinmetallu a Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Veľkú časť vozidlového parku budú vyrábať britské spoločnosti, RBSL v Telforde a WFEL v Stockportem čo ďalej podporí štátny dodávateľský reťazec. V jeho rámci vznikne a bude udržaných zhruba 1 000 pracovných miest, vrátane učňovských.
Zváranie prvotných prototypov vozidiel MIV sa začalo vo výrobnom závode Rheinmetallu v Kassele v júni 2021. Dodanie časti vozidiel od Rheinmetallu a RBSL sa očakáva v roku 2023.

 

Boxer – všestranný a overený v boji
Boxer je kolesové obrnené vozidlo 8×8 s vysokou úrovňou ochrany. Jeho modulárna architektúra, ktorá umožňuje rôznorodosť variantov, sa nedá porovnávať s žiadnym iným systémom vozidiel. Vozidlo je výnimočné vďaka svojej univerzálnosti. K dnešnému dňu si približne 1 200 vozidiel vo viac než 20 rôznych variantoch, objednali štyri členské štáty NATO: Nemecko, Holandsko, Litva a Spojené kráľovstvo. Austrália, blízky aliančný partner, si tiež objednala 211 vozidiel Boxer v niekoľkých rôznych verziách.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov