F-35A
Aktuality, Letectvo,

USA v zime vyšlú do Európy letku 27 stíhačiek F-35A

Spojené štáty začnú tento rok v zime na leteckej základni Lakenheath v Anglicku rozmiestňovať letku 27 stíhačiek piatej generácie F-35A. Oznámil to 2. októbra Ian McLaughlin, podplukovník amerického letectva, veliteľ 495. letky.


 

“Dnešný deň je vzrušujúci. Odviedli sme obrovský kus práce, aby sme sa dostali tak ďaleko, ale ešte nás čaká veľa práce, než v zime dostaneme prúdové lietadlá . 495. pluk má slávnu históriu a my sme radi, že môžeme posunúť vedenie vpred a začať pripravovať pôdu pre prvé nasadenie lietadiel F-35A amerického letectva v Európe, ” cituje ho server The Drive.

 

Letka dostala názov Valkyries a bude prvou letkou F-35A amerického letectva v Európe alebo kdekoľvek inde mimo USA. V septembri oznámil veliteľ európskeho veliteľstva USA a vrchný veliteľ spoločných síl NATO v Európe generál Todd Walters, že členovia aliancie plánujú rozmiestniť na svojich 12 základniach celkom 450 národných stíhačiek F-35.

 

Veľká Británia plánovala rozmiestniť stíhačky na dvoch základniach – Markham a Lakenheath – v roku 2021. Už skôr, 30. júna, Švajčiarsko oznámilo svoj zámer kúpiť 36 amerických stíhacích lietadiel F-35A s konvenčným štartom a pristátím, ktoré nahradia jeho zastaranú flotilu Hornetov. Švajčiarska federálna rada svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že stíhačka piatej generácie F-35 sľubuje najvyšší výkon za “nízku cenu”.

 

1. marca začalo americké letectvo hovoriť o potrebe nových ľahkých stíhačiek, ktoré by kombinovali drahé F-22 a F-35 s úspornejšími prúdovými lietadlami. Odborníci preto upozornili, že toto vyhlásenie je tichým priznaním, že program F-35 Lightning II zlyhal. V januári vyšlo najavo, že Pentagon odložil plnú výrobu stíhacích bombardérov piatej generácie F-35 na neurčito. Bojové testy boli odložené od roku 2017.

 

Ako detekovať stealth stíhačky
Stealth stíhačky typu amerického F-35 či riadené stealth rakety možné detekovať, sledovať a prípadne zničiť pomocou sieťových systémov a fúzie dát, píše server The Drive. Príkladom takéhoto systému je americká IBCS , teda Integrated Air and Missile Defense Battle Command System, ktorý zaisťuje interakciu prvkov obrany vzdušného prostredia. Podľa publikácie takýto integrovaný systém riadenia paľby umožňuje zber, identifikáciu a elimináciu všetkých typov leteckých a raketových hrozieb. Publikácia pripomína, že po identifikácii hrozby systém kombinuje dáta z rôznych zdrojov, analyzuje ich a potom ponúka najúčinnejší spôsob, ako hrozbu eliminovať.

 

Portál Popular Mechanics predtým písal o tom, že radary systému protivzdušnej obrany môžu spozorovať F-35 na vzdialenosti asi 11,3 kilometrov. Navyše sa upozorňovalo na skutočnosť, že modifikácie F-35B a F-35C môžu poškodiť svoje stealth schopnosti, keď budú dlhú dobu lietať vo veľkých výškach nadzvukovou rýchlosťou.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov