Americká stíhačka F-35B pri pristávaní
Aktuality, Letectvo,

Američania prvýkrát od 2. svetovej vojny štartovali stíhačky z japonskej lietadlovej lode. Video

3. októbra vyleteli dve americká stíhačky F-35B z paluby najväčšej vojnovej lode japonskej flotily , bývalého nosiča vrtuľníkov JS Izumo (DDH-183). Jedná sa o vôbec prvý prípad, kedy boli lietadlá obsluhované z japonskej vojnovej lode od konca 2. svetovej vojny.


 

 

Pri týchto manévroch sa kontrolovala pripravenosť bývalého vrtuľníkového nosiča na prijatie F-35B. Loď s celkovým výtlakom 27 tisíc ton začala svoju službu v roku 2015, ale od roku 2020 prebiehajú práce na jej premene na ľahkú lietadlovú loď. Očakáva sa, že po dokončení modernizácie bude loď schopná nosiť lietadlá s vertikálnym pristátím a krátkym vzletom.

 

 

V júni bol dokončený prvý stupeň vybavenia Izumo, počas ktorého bol na jeho palubu nanesený tepelne odolný povlak a boli vyznačené letové čiary. Ukončenie prác na zmene tvaru lode a interiéru sa očakáva v roku 2025 na lodi rovnakého typu JS Kaga (DDH -184, „menovca“ slávnej lietadlovej lode z čias druhej svetovej vojny) – v roku 2022. Súčasne by mali prvé F-35B (zo 42 objednaných Tokiom) doraziť v roku 2023.

 

 

Vyšší dôstojníci japonského námorníctva na dôchodku v japonskej tlači často upozorňujú na hrozbu, ktorú predstavujú rastúce vojenské kapacity Číny. To si podľa nich vyžiadalo nasadenie bojových lietadiel na lode. V tejto súvislosti existovali výzvy, aby sa neobmedzovali iba na modernizáciu nosičov vrtuľníkov na ľahké lietadlové lode, ale pristúpili k výstavbe plnohodnotných domácich lodí nesúcich lietadlá.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov