Bell UH-1D
Aktuality, História, Letectvo,

Bell Huey: Legenda sa v Nemecku lúči

V dolnosaskom Bückeburgu sa v júni nad múzeom vrtuľníkov blízko miestneho hradu ozval silný dunivý zvuk. Na oblohe sa objavil charakteristický obrys „klepáča na koberce“, ako prezývali vrtuľník Bell UH-1D v Bundeswehre. Dva rotory s výkonným motorom, ktorým stroj vďačí za svoju prezývku, „klepali“ rýchlosťou 324 otáčok za minútu. Keď sa stroj vo svojej špeciálnej čierno-oranžovej kamufláži s nápisom „Goodbye Huey“ približoval k pristávacej ploche, vojaci ho vítali mávaním.


 

Bell UH-1D

 

Veľkolepý prílet Huey sa uskutočnil vďaka iniciatíve vojakov – a dôstojný rozlúčkový ceremoniál spojený s prehliadkou stroja zavŕšil vyraďovanie ikonického vrtuľníka Bundeswehru. Pred svojím posledným letom do Múzea vrtuľníkov v Bückeburgu boli stroje Huey v čierno-oranžovom prevedení vystavené od apríla minulého roka do júna tohto roka na rôznych miestach v Nemecku. Piloti chceli vzdať hold vrtuľníku, ktorý slúžil generáciám vojakov pri výcviku aj počas služby.

 

Huey sa vďaka svojej dlhej službe v nemeckých ozbrojených silách stal súčasťou transatlantickej histórie. Keď Bundeswehr v 60. rokoch 20. storočia potreboval ľahký viacúčelový vrtuľník, špičková svetová letecká technika vznikala v Spojených štátoch. Skutočnosť, že si Bundeswehr pri hľadaní najlepšie dostupnej technológie vybral spoločnosť Bell, podporila silné a dôverné vzťahy medzi Spolkovou republikou a Spojenými štátmi v érach Adenauera, Eisenhowera, Erharda a Kennedyho.

 

Pri výbere Bell UH-1D zohrali významnú rolu bezproblémová údržba, možnosť prestavby vďaka jednoduchej konštrukcii, intuitívne ovládanie pre pristátie v rôznorodom teréne a veľká kabína, ktorá umožňuje prepravovať až 13 osôb alebo 1 760 kg nákladu. V roku 1968 dodal Bell prvé vrtuľníky nemeckým ozbrojeným silám. Počas piatich desaťročí sa používali na širokú škálu úloh vrátane prepravy osôb, boja proti lesným požiarom a povodniam, ako aj na pátracie a záchranné operácie. Vrtuľníky Bell Huey sa počas uplynulých desaťročí osvedčili ako spoľahlivý, všestranný a prakticky nezničiteľný partner.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov