Rheinmetall Fuchs – ambulancia
Aktuality, Pozemná technika,

Rheinmetall predstavil novú verziu kolesového obrneného transportéra Fuchs

Spoločnosť Rheinmetall vyvinula novú verziu kolesového obrneného transportéra Fuchs/Fox. Nový variant tohto osvedčeného vozidla 6×6 s vysokou strechou ponúka širokú škálu funkcií, ktoré pokrývajú celé operačné spektrum. Vylepšená konštrukcia vozidla, ktoré je navrhnuté pre maximálnu mobilitu, mu umožňuje plniť rozličné úlohy – od taktického operačného centra až po obrnenú poľnú ambulanciu. Spoločnosť Rheinmetall predstaví demonštračnú konfiguráciu obrnenej poľnej ambulancie 14. a 15. októbra 2021 na kongrese Gesellschaft für Wehrmedizin und Wehrpharmazie, nemeckej mimovládnej organizácie zameranej na vojenskú medicínu, ktorý sa koná v kongresovom centre Rhein-Mosel-Halle v Koblenzi.


 

Demonštrátor Fuchs/Fox s vysokou strechou zaujme predovšetkým modernizovaným vonkajším dizajnom a väčšou výškou. Jeho vnútorný objem je dvanásť metrov kubických a svetlá výška sa zvýšila z predchádzajúcich 1,26 metra na 1,60 metra. Obrnená verzia novej poľnej ambulancie Fuchs/Fox s vysokou strechou môže prepravovať štyroch zranených – dvoch ležiacich a dvoch v sede. Okrem toho je vozidlo vybavené pokročilým 360-stupňovým panoramatickým systémom s režimom denného a nočného videnia. Tento systém výrazne zlepšuje situačný prehľad posádky a používa sa tiež v bojovom vozidle pechoty Puma. Pripojenie k iným senzorom alebo zbraňovým staniciam je možné v súlade s otvorenou architektúrou vozidla podľa noriem NATO. To isté platí aj pre používanie virtuálnej reality, ktoré umožňujú posádke „vidieť“ cez pancier.

 

Rovnako ako vozidlo Puma, aj Fuchs/Fox dokáže komunikovať s dislokovanými jednotkami, v tomto prípade so zdravotníkmi, ktorí sú vybavení špeciálnym variantom vojenského systému Future Soldier-Expanded System (IdZ-ES). Vďaka jednotnej technológii velenia a riadenia budú mať „zdravotníci budúcnosti“ prístup k rovnakým informáciám o situácii ako vojaci.

 

Modernizovaný Fuchs/Fox je navyše vybavený novým, výkonnejším motorom, novou prevodovkou, novým brzdovým systémom a digitálnym elektrickým systémom. To všetko výrazne zlepší výkon vozidla v teréne a zjednoduší jeho ovládanie. Tento demonštrátor s vysokou strechou vyvinula spoločnosť Rheinmetall Landsysteme v hesenskom Kasseli, kde vznikla aj pôvodná verzia vozidla.
Početné varianty obrneného transportéra Fuchs/Fox sú súčasťou flotily Bundeswehru od roku 1979, pričom viac ako 100 z nich bolo nasadených aj v Afganistane. Vďaka svojej operačnej všestrannosti a vysokej spoľahlivosti je Fuchs/Fox v Bundeswehri stále obľúbený a počas svojho nasadenia bol priebežne modernizovaný.

 

Doteraz sa vyrobilo približne 1 600 vozidiel Fuchs/Fox a ozbrojené sily mnohých krajín sa stále spoliehajú na mnohé varianty tohto osvedčeného systému – či už ide o obrnené transportéry, mobilné veliteľské stanovištia alebo vozidlá špeciálne konfigurované na detekciu NBC.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov