Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Americké spravodajské služby „zaspali“ vývoj novej čínskej hypersonickej rakety

Americká rozviedka “zaspala” čínsky vývoj novej hypersonickej rakety, ktorá je schopná dosiahnuť na územie USA a súčasne nosiť jadrové zbrane. Čína testovala hypersonickú jadrovú raketu, ktorá obehla zemeguľu a zasiahla cieľ, čo veľmi prekvapilo americké spravodajské služby. “Nevieme, ako to urobili,” Informuje o tom denník Financial Times s odvolaním sa na zdroje v amerických spravodajských službách.


 

 

Testy prebehli ešte v auguste tohto roku. Čínska armáda odpálila hypersonickú kĺzavú raketu, ktorá preletela nízkou obežnou dráhou Zeme a potom zostúpila, aby dosiahla svoj cieľ. Ďalšie zdroje informácií sa líšia. Niektorí tvrdia, že raketa minula svoj cieľ. Iní hovoria, že cieľ bol zasiahnutý. Predstavitelia amerických spravodajských služieb boli každopádne schopnosťami Číny prekvapení.

 

 

Podľa Financial Times nikto vo Washingtone nečakal taký prelom od Pekingu. Podľa zdrojov, na ktoré sa odvoláva FT, Číňania pri testoch „neuspeli“, raketa síce nedosiahla požadované parametre, ale samotný fakt práce v tomto smere vzbudzoval obavy Američanov. USA uznali, že Peking výrazne predbehol Washington vo vývoji hypersonických zbraní a „netušia“, ako sa Číňanom podarilo dostať pred Američanov, a to je „veľmi alarmujúce“.

 

Pokiaľ ide o samotný čínsky vývoj, ktorý oznámili zdroje publikácie, nie je nič známe, okrem toho, že môže lietať nad južným pólom, a nie nad severom, kde USA sústredili svoje systémy protivzdušnej obrany. Spojené štáty opakovane uviedli, že je potrebné dohnať a predbehnúť Rusko a Čínu vo vývoji hypersonických zbraní. Pentagon už uznal, že Rusi a Číňania sú v tejto oblasti výrazne pred Američanmi a požadujú finančné prostriedky na vlastný rozvoj.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov