Colin Powell
Aktuality, Bezpečnosť,

Zomrel bývalý minister zahraničných vecí USA a vojenský vodca Colin Powell

Colin Powell, bývalý americký minister zahraničných vecí a vojenský vodca, vedúci zboru náčelníkov štábov , zomrel vo veku 84 rokov . Príčinou smrti boli komplikácie koronavírusovej infekcie, informovala jeho rodina na Facebooku. Zdôrazňuje sa, že napriek očkovaniu ochorel.


 

Generál Colin Powell urobil kariéru ako profesionálny vojak. Bojoval vo Vietname. Stal sa prvým čiernym Američanom, ktorý slúžil ako poradca prezidenta pre národnú bezpečnosť za vlády Ronalda Reagana, vedúceho náčelníka štábu Georga W. Busha a štátneho tajomníka Georga W. Busha.

 

Riadil akcie americkej armády počas operácie Púštna búrka, ktorá sa skončila v roku 1991 porážkou vojsk Saddáma Husajna a oslobodením Kuvajtu.

 

Ako minister zahraničných vecí sa na začiatku 2000-tych rokov pokúsil presvedčiť medzinárodné spoločenstvo, aby podporilo americkú vojenskú operáciu v Iraku, pričom obvinil režim Saddáma Husajna z držania zbraní hromadného ničenia. Tie sa v Iraku nikdy nenašli. Powellovo pôsobenie vo funkcii štátneho tajomníka vyvolalo kritiku v samotných USA a nezostal vo funkcii ani druhé volebné obdobie Bushovho prezidentstovania.

 

Powell bol vo viacerých voľbách považovaný za možného prezidentského kandidáta, ale odmietol kandidovať. Zároveň v roku 2016 získal hlasy troch demokratických voličov, ktorí ho podporili na protest proti Donaldovi Trumpovi. Powell sa ako republikán verejne dištancoval od Trumpovej politiky.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov