Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruskej armáde sa v Sýrii vzdalo niekoľko tisíc militantov

Obrovská skupina militantov, ktorí sa predtým aktívne zúčastňovali teroristických aktivít v južnej Sýrii, sa rozhodla vzdať ruskej armáde výmenou za záruky, že nedôjde k ich prenasledovaniu zo strany Damasku. Militanti, ktorí sa zúčastnili na dobrovoľnej kapitulácii, odovzdali niekoľko desiatok tisíc ručných zbraní a množstvo munície. To umožnilo stabilizovať situáciu v arabskej republike.


 

Všetkým militantom, ktorí sa dobrovoľne vzdali, je zaručená úplná absencia akéhokoľvek prenasledovania v Sýrii. Zároveň im je tiež umožnené slobodne žiť vo svojich oblastiach, pričom všetci, ktorí s takouto politikou nesúhlasia, sú pozvaní opustiť južnú časť Sýrie a vydať sa do severnejších oblastí.

 

Ruská a sýrska armáda naďalej stabilizujú situáciu v južnej Sýrii a odhaduje sa, že do konca roka bude situácia v tomto regióne arabskej republiky úplne stabilizovaná. Odborníci upozorňujú na skutočnosť, že úplná stabilizácia umožní sýrskej armáde riešiť ďalšie prioritné úlohy. Hovoríme najmä o očistení centrálnej časti Sýrie od teroristov „Islamského štátu“ a oslobodení severnej a severozápadnej časti krajiny od okupácie zo strany tureckých žoldnierov a tureckej armády.

 

 

USA destabilizujú pomery v Sýrii

Napriek odporu kurdských síl vstúpilo do sýrskeho mesta Hasaka niekoľko stoviek amerických vojakov a niekoľko desiatok jednotiek obrnených vozidiel amerických ozbrojených síl. Nasadenie amerických vojsk tu prebiehalo na pozadí vypuknutia stretov medzi silami Sýrskej národnej armády, pozostávajúcich predovšetkým z militantov a pro-tureckých síl a Sýrskych demokratických síl. Podľa rôznych odhadov sa do Hasaky dostalo až 300 amerických vojakov a najmenej 15 obrnených vozidiel vrátane obrnených transportérov. V súčasnej dobe americká armáda operuje na území ovládanom kurdskými formáciami a Sýrskymi demokratickými silami, avšak výskyt amerických vojsk tu už viedol ku konfliktu medzi týmito dvoma skupinami.

 

Odborníci nevylučujú, že americké jednotky sa plánujú rýchlo nasadiť v severnej časti arabskej republiky, aby získali kontrolu nad týmto regiónom, ruské sily sú však pripravené aktívne proti USA zasiahnuť. V regióne sa objavili ruské útočné helikoptéry Ka-52 a ruské vojenské hliadky, ktoré opakovane blokovali prístup amerických síl na územie kontrolované SAA.

 

 

Turci používajú na severe Sýrie bojové chemické látky
Po niekoľkých zničujúcich porážkach tureckej armády na severe Sýrie a Iraku pri pokuse uskutočniť vojenskú operáciu proti Kurdom vyšlo najavo, že turecké jednotky začali používať neznáme chemické bojové látky. Podľa dostupných informácií išlo zrejme o chlór, spoľahlivé údaje o látkach však bude možné získať až po dôkladnej analýze.

 

Známy britský novinár Steve Sweeney, ktorý je členom „Britského národného zväzu novinárov“, predstavil fakty o použití neznámych chemických bojových prostriedkov tureckými jednotkami v Sýrii a Iraku. Sweeney uviedol, že má k dispozícii nevyvrátiteľné dôkazy o tom, že turecká armáda používa proti Kurdom v Sýrii a Iraku chemické bojové látky. Pozoruhodný je fakt, že už skôr Ministerstvo obrany RF odvolávajúc sa na spravodajské údaje informovalo, že militanti v severnej Sýrii boli schopní zmocniť sa kontajnerov s toxickými látkami a vzhľadom na blízke spojenectvo teroristov a Ankary je pravdepodobné, že militanti mohli byť sprevádzaní príslušníkmi tureckej armády.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov