Vladimír Putin a Oleg Deripaska
Aktuality, Bezpečnosť,

Agenti FBI obkľúčili dom ruského oligarchu Olega Deripasku vo Washingtone

Federálny úrad pre vyšetrovanie vykonáva “vyšetrovacie akcie” vo washingtonskom dome ruského oligarchu Olega Deripasku. Toto vyhlásenie urobil predstaviteľ FBI. NBC News uvádza, že jej reportéri sú blízko domu Deripasku, obklopení agentmi FBI. Príslušníci FBI vošli do domu ruského oligarchu. Dôvody pátrania zatiaľ neboli zverejnené.


 

 

Miliardár a ropný kráľ Oleg Deripaska je známy svojimi blízkymi vzťahmi s prezidentom Vladimirom Putinom. Oligarchu zaradilo ministerstvo financií USA na zoznam dvadsiatich úradníkov a podnikateľov, na ktorých boli v apríli 2018 uvalené americké sankcie.

 

Agenti FBI pred domom ruského oligarchu Olega Deripasku vo Washingtone 19. októbra 2021. Laura Strickler / NBC News

 

Podľa Washington Post má Deripaskov dom vo Washingtone viac ako 2 100 metrov štvorcových. Nachádza sa asi jeden a pol kilometra od ruského veľvyslanectva a neďaleko amerického námorného observatória. Má sedem spální, talianske mramorové podlahy a luster, ktorý kedysi údajne visel v parížskej opere.

 

„Našli veľa Putinových peňazí?“ 

Deripaska sa vyjadril k prehliadkam, ktoré FBI vykonala v domoch vo Washingtone a New Yorku. Podľa neho išlo o pokračovanie rusofóbnej hystérie, ktorú demokrati začali počas prezidentských volieb 2016, kde zvíťazil kandidát Donald Trump, ktorého nemali radi. Potom začalo americké zriadenie hrať „ruskú kartu“ a tvrdilo, že za Trumpovým víťazstvom je Moskva. Aj keď, tvrdí Deripaska, Trump v skutočnosti vyhral len preto, že voliči boli unavení z klanu Clintonovcov zaplaveného korupciou. Demokrati, ktorí sa nedokázali vyrovnať s porážkou spôsobenou vlastnými chybami, začali presúvať svoju vinu na konvenčných Rusov.

“Našli sa včera v týchto opustených domoch Putinove peniaze? Dokázali ste sa osviežiť kyslým džemom zo skríň a pár fľašami vodky. V najlepších tradíciách boľševických švonderov počas pátrania?”

– píše Deripaska v Telegrame.

 

Kremeľ sa k postupu FBI takisto vyjadril. Tlačový tajomník prezidenta Ruska Dmitrij Peskov uviedol, že tieto nehnuteľnosti nie sú majetkom podnikateľa, a tiež zdôraznil, že Moskva bude chrániť záujmy svojich krajanov, ktorých práva sú porušované.

 

Deripaska vysvetlil ako sa americký sen zmení na tragédiu

USA majú množstvo nevyriešených problémov, ktoré pre nich predstavujú najväčšiu hrozbu, vrátane nekontrolovaného rastu dlhu, obchodného deficitu a ďalších nedostatkov, uviedol začiatkom mesiaca ruský miliardár Oleg Deripaska. Upozornil na publikáciu The Economist , ktorá hovorí o kampani hlavy Čínskej ľudovej republiky Si Ťin -pchinga za „očistenie Číny“ od problémov kapitalizmu.

 

„Amerika môže samozrejme snívať o tom, že predseda Si urobí v blízkej dobe príliš veľa chýb, alebo že sa čínska byrokracia vzbúri. Ale to nevyrieši problémy, ktoré pre ňu predstavujú najväčšiu hrozbu, “napísal podnikateľ vo svojom kanáli Telegram . Vymenoval niekoľko najdôležitejších hrozieb pre USA. Medzi nimi nekontrolovaný rast federálneho dlhu bez vytvárania zdrojov na jeho splácanie alebo refinancovanie; obchodný deficit; nedostatok kompetencií pri modernizácii základnej infraštruktúry v USA; silná vojensko-priemyselná lobby, požadujúca konflikty po celom svete.

 

Medzi problémami tiež poznamenal, že neexistuje program pre rozvoj jadrovej energie (ako základ nízkouhlíkového hospodárstva) a závislosť od dovozu mnohých surovín z nie príliš priateľských krajín.

 

„USA by chceli získať trochu času, ale Čínu nemožno zastaviť: finančné technológie a digitálny jüan jej poskytnú výhodu v globálnom obchode, najmä keď  sú dolárové obchody vážne komplikované sankčnými povinnosťami a znovuzjednotenie s Taiwanom v rokoch 2025-2026 nielenže vyrieši zostávajúce technologické problémy, ale tiež urobí z Tichého oceánu vnútornú čínsku nádrž. Americký sen sa tak môže nepostrehnuteľne stať americkou tragédiou, “povedal podnikateľ.

 

Zároveň to nebude pre Rusko jednoduchšie vo svete, kde Čína „už nie je láskavou plyšovou pandou, ale silným drakom“, varoval. V tejto súvislosti Deripaska vyzval na uvedenie aktualizovanej stratégie Ruska v Ázii čo najskôr, s vážnym zrýchlením rozvoja regiónov za hrebeňom Uralu, pričom sa zohľadní nová úloha Číny.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov