MMRC
Aktuality, Námorníctvo,

Dohoda aliancie AUKUS: Námorníctvo USA dostane viacúčelové malé prieskumné lode z Austrálie

Americká námorná pechota potrebuje dopravný prostriedok, s ktorým môže vojenský personál ako prvý spozorovať a zasiahnuť nepriateľa. Na splnenie tejto potreby dostanú americkí námorníci z Austrálie viacúčelové malé prieskumné člny (MMRC).


 

Výrobcom tohto plavidla je austrálska spoločnosť Aries Defense. Loď má nízky radarový podpis, čo sťažuje lokalizáciu. Zároveň sú na nej nainštalované výkonné senzory a podľa samotnej Austrálie perfektný komunikačný systém. Očakáva sa, že MMRC bude môcť efektívnejšie vykonávať úlohy, hovoríme hlavne o vylodení a návrate vojakov, pátraní a zajatí, bojových operáciách na riekach a ďalších misiách. V tomto prípade má čln balistickú ochranu.

 

MMRC

 

Douglas Pillsbury, výkonný riaditeľ americkej spoločnosti Aries Defense, ktorá vyvinula elektroniku a softvér pre MMRC, verí, že čln a zariadenie na ňom nainštalované sa dokonale dopĺňajú. Plavidlo sa dokáže skryto priblížiť k nepriateľskej pozícii a zdvihnúť svoj stožiar so senzormi, aby sa pozrelo za horizont a oznámilo výsledky. Na prieskum môže poslať aj dron.

 

Čln je katamaránového typu a bol špeciálne navrhnutý tak, aby poskytoval stabilitu v ťažkých morských podmienkach posádke aj senzorom a expedičným systémom. Dĺžka 9,97 metra umožňuje prepravu 10 pasažierov, maximálne zaťaženie 2012 kg s vnútorným priestorom je možné ľahko nakonfigurovať pre rôzne prepravné potreby. Čln má dva naftové motory s výkonom 300 koní a prednú rampu pre obojživelné operácie. Osobitná pozornosť sa venovala integrácii rozpoznávacích a sledovacích senzorov a výmene informácií prostredníctvom vytvárania sietí. Čln bol vybavený elektrooptickým multispektrálnym senzorom (FLIR), optickým senzorom, radarom atď. Plavidlo môže tiež pojať celý rad zbraňových systémov v závislosti od potrieb misie.

 

Výrobca plánuje dodávať MMRC nielen americkému námorníctvu. Dohoda o lodi sa realizuje v rámci nového obranného zväzu AUKUS.

 

AUKUS – najnovšia vojenská aliancia USA, Veľkej Británie a Austrálie

Americký prezident Joe Biden s austrálskym a britským premiérom Scottom Morrisonom a Borisom Johnsonom v septembri oznámili vytvorenie nového trojstranného bezpečnostného partnerstva — AUKUS.

„Partnerstvo Austrálie, Veľkej Británie a USA — AUKUS – znie síce pri všetkých týchto skratkách zvláštne, ale je dobré… Naše krajiny obnovia a posilnia spoločnú schopnosť čeliť hrozbám 21. storočia, rovnako ako sme to urobili v 20. storočí: spoločne,“ povedal Biden počas spoločnej prezentácie novej aliancie.

Austrálsky premiér vyhlásil, že „svet sa stáva komplexnejším“, najmä v Indo-tichomorskom regióne.
„Aby sme zaistili bezpečnosť a stabilitu, ktorú náš región potrebuje, musíme teraz posunúť naše partnerstvo na novú úroveň.“
Podľa lídrov bude nová aliancia AUKUS schopná chrániť záujmy troch krajín v Indicko-tichomorskom regióne a umožní Austrálii prvýkrát postaviť jadrové ponorky, pričom upustí od svojich nákupov z Francúzska.

 

Austrália získa minimálne osem jadrových ponoriek v rámci obrannej aliancie AUKUS, uvádza sa v spoločnom vyhlásení premiéra Scotta Morrisona a ďalších troch ministrov krajiny. Informácie sú uvedené na oficiálnom webe austrálskeho premiéra. Prvou iniciatívou tejto aliancie bude vytvorenie jadrových ponoriek pre austrálske námorníctvo .
“V rámci AUKUS sa tri krajiny okamžite zamerajú na určenie optimálnej trasy pre dodanie minimálne ôsmich jadrových ponoriek do Austrálie,” uvádza sa vo vyhlásení austrálskej strany. Canberra sa rozhodla vytvoriť flotilu jadrových ponoriek a vzdať sa kontraktu s francúzskou Naval Group v hodnote 90 miliárd austrálskych dolárov, namiesto toho uprednostní spoločný projekt s USA a Veľkou Britániou. Ako uvádza spoločnosť, ponúkala Austrálii “obyčajnú ponorku výnimočnej kvality”. V roku 2017 austrálska vláda informovala o výbere Naval Group na realizáciu najväčšieho obranného projektu obyčajných ponoriek . Canberra však nedávno informovalo, že vystupuje z dohôd o ponorkách s francúzskou spoločnosťou. Svoje rozhodnutie orgány vysvetlili “zrýchlením zmien v regionálnej bezpečnosti”.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov