Foto: MO SR – Ivan Kelement
Aktuality, Bezpečnosť,

Ozbrojené sily majú nových generálov, prvú hviezdu si prevzal aj prvý slovenský kozmonaut

Slovensko, 20. október 2021 (AM, MO SR, Foto: MO SR) – Ivan KelementV priestoroch Grasalkovičovho paláca v Bratislave si dnes z rúk prezidentky SR a hlavnej veliteľky Ozbrojených síl SR Zuzany Čaputovej traja profesionálni vojaci v aktívnej službe OS SR prevzali dekréty o vymenovaní a povýšení. V súlade s dlhodobým plánom rozvoja ozbrojených síl boli plukovníci Alexander Kollárik a Slavomír Verčimák vymenovaní do prvej generálskej hodnosti „brigádny generál“ a generálmajor Vladimír Šimko si prevzal povýšenie do vojenskej hodnosti „generálporučík“. Odovzdávanie prebehlo za účasti ministra obrany SR Jaroslava Naďa a náčelníka Generálneho štábu OS SR gen. Daniela Zmeka.


 

 

„Všetci traja generáli preukázali schopnosti, kvality a odhodlanie hodné ďalšieho rozvoja a podpory, preto som vláde SR navrhol ich povýšenie. Som rád, že vo velení ozbrojených síl máme ľudí, pre ktorých je služba vlasti poslaním, nie prácou. Prajem im veľa ďalších úspechov a splnených úloh,“ povedal pri tejto príležitosti minister obrany SR Jaroslav Naď.

 

 

Svoju prvú generálsku hviezdu si dnes v prezidentskom paláci osobne prevzal aj prvý slovenský kozmonaut a profesionálny vojak – plukovník vo výslužbe Ivan Bella. Jeho mimoriadne vymenovanie je morálnym ocenením dlhoročného výkonu štátnej služby, kvalitného plnenia úloh počas aktívnej služby profesionálneho vojaka a tiež reprezentácie rezortu obrany SR a Slovenska vrátane úspešného letu do vesmíru. „Ivan Bella strávil v uniforme väčšinu svojho života a jednoznačne patrí medzi osobnosti, ktoré zanechali v OS SR stopu ambícií a skvelej práce,“ vyzdvihol minister J. Naď.

 

 

Ako uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko, menovanie nových generálov je plne v súlade s potrebami ozbrojených síl. „Dôstojníci, ktorí boli navrhnutí spĺňajú odborné predpoklady a ich kariéra a získané skúsenosti spolu s morálnym kreditom sú zárukou plnenia pred nich položených úloh. Zároveň som potešený z menovania plukovníka Bellu do generálskej hodnosti, ktorý sa vzhľadom k jeho neprehliadnuteľnému príspevku do histórie ozbrojených síl a našej vlasti stal jedným z míľnikov našich tradícií,“ povedal.

 

Novovymenovaní brigádni generáli A. Kollárik a S. Verčimák a povýšený generálporučík V. Šimko doteraz vykonávali generálske funkcie v nižšej hodnosti než aká bola na tieto funkcie plánovaná. Vzhľadom na to nedošlo po zmene ich hodností k úpravám ani vytváraniu nových tabuľkových miest. V súčasnosti je v Ozbrojených silách SR a na ministerstve obrany plánovaných 16 funkcií s generálskou vojenskou hodnosťou.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov