Lynx (CSV – Combat Support Vehicle)
Aktuality, Pozemná technika,

Rheinmetall predstavil austrálske bojové vozidlo Lynx

Spoločnosť Rheinmetall, najväčší dodávateľ vojenských vozidiel pre austrálske obranné sily, dnes vo svojom stredisku MILVHECO v Redbanku (Queensland) prvýkrát v Austrálii predstavila nové vozidlo bojovej podpory Lynx (CSV – Combat Support Vehicle).


 

 

Generálny riaditeľ spoločnosti Rheinmetall Gary Stewart uviedol, že Lynx CSV je sofistikované a mimoriadne schopné podporné obrnené vozidlo, ktoré bolo navrhnuté a vyrobené v Austrálii. Vychádza z verzie bojového vozidla pechoty Lynx. „Vozidlo Lynx CSV navrhli austrálski inžinieri. Vzniklo v MILVEHCOE z austrálskej oceli a na jeho výrobe sa výrazne podieľala miestna priemyselná sieť, ktorá má cez 100 partnerov,“ povedal Gary Stewart.

 

 

Organizácia Australia Made Campaign Limited (AMCL) udelila spoločnosti Rheinmetall a vozidlu Lynx CSV označenie Made in Australia. V súčasnosti je tak jediným skutočne lokálne navrhnutým a vyrobeným bojovým podporným vozidlom.

Podľa Garyho Stewarta poskytuje Lynx CSV vojakom v teréne značnú flexibilitu pri plnení najrôznejších úloh bojovej podpory a je vybavený moderným účelovým zariadením. „Lynx CSV pre armádu výrazne mení pravidlá hry, pretože umožňuje vojakom plniť rôzne misie pri plnej ochrane. Vojaci ho môžu používať na záchranárske práce, opravy a logistickú podporu, pretože ide o vozidlo, ktoré je veľmi podobné existujúcemu transportéru Lynx,“ dodal.

 

Spoločné vlastnosti vozidiel Lynx CSV a obrneného transportéra Lynx prinášajú ozbrojeným silám na celom svete vysokú efektivitu a rad jednoducho použiteľných možností. Obe verzie rozširujú ponuku vozidiel Lynx a vďaka použitej modulárnej konštrukcii poskytujú až desať rôznych variantov usporiadania.

 

Gary Stewart tiež uviedol, že Lynx CSV je vybavený prídavnými nádržami, ktoré umožňujú doplňovať palivo iným vozidlám v teréne. Disponuje aj strešným žeriavom, ktorý dokáže zdvihnúť viac ako päť ton a zachraňovať celé vozidlá. Lynx CSV má vymeniteľný pohonný agregát a výkopové nadstavce vrátane kliešťového drapáka a hydraulického kladiva.
Modulárna diaľkovo ovládaná zbraňová stanica sa dá nakonfigurovať s celým radom zbraní a munície od 7,62 mm, cez 12,7 mm až po 40 mm granát.

 

„Lynx CSV je primárne určený na vývoz do spojeneckých síl Austrálie,“ uviedol Gary Stewart. Spoločnosť Rheinmetall v Queenslande investovala značné prostriedky do zriadenia tzv. Centra výnimočnosti vojenských vozidiel (MILVEHCOE), ktoré bude dodávateľom austrálskej armády. V súčasnosti tu pracuje tím približne 450 ľudí, ktorí vyrábajú prieskumné bojové vozidlá BOXER a vykonávajú finálnu integráciu logistických vozidiel.

 

Viac ako 100 austrálskych spoločností je združených v priemyselnej sieti, ktorú tu Rheinmetall vybudoval a ktorá podporuje aktivity spoločnosti na miestnom trhu. Priemyselná sieť zamestnáva tisíce ľudí, ktorí rozvíjajú suverénny priemysel vojenských vozidiel spolu s prebiehajúcimi veľkými exportnými programami.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov