Foto © ТАSS / Snímka z video / Tlačová služba MO RF
Aktuality, Pozemná technika,

USA poľujú na hlavné tajomstvo rakety „Avangard“

Územie USA je ohrozené. Od kedy? Minimálne odvtedy, ako sa zjavili hypersonické hlavice rakety „Avangard“. Aby si americkí vojaci zabezpečili bezpečnosť svojho štátu, potrebujú skonštruovať raketu, ktorej vytvorenie sa donedávna považovalo za nemožné.


 

Americkí vojaci po prvýkrát predstavili prepadovú raketu, ktorá by v perspektíve mohla ochrániť životne dôležité objekty pred hypersonickým útočníkom „Avangard“. Lenže vyrobiť takýto systém sa ukázalo byť zložitejšie, ako sa spočiatku zdalo. Mnohé charakteristiky ruského hypersonického komplexu sa totiž ukázali byť nedosiahnuteľné. Preto v Pentagone vymysleli pre „Avangard“ prezývku – Démon.

 

Ruská armáda zaradila prvé balistické rakety s hlavicami „Avangard“ do výzbroje Jasnenskej raketovej divízie 27. 12. 2019. Americkí vojenskí špecialisti si dlhý čas mysleli, že zbraň s takými charakteristikami sa už z princípu nemôže zrodiť. Veď podľa obyčajných fyzikálnych zákonov sa bojová hlavica balistickej rakety síce dá rozbehnúť do hypersonických rýchlostí, no aby pri tom ešte aj manévrovala bez straty rýchlosti, tak to je len unikát ruských vedcov!

 

Po tom, ako boli charakteristiky „Avangardu“ odtajnené (predtým ho nazývali Ju-571), americkí vedci si museli odpovedať na otázku: modernizovať svoj systém protiraketovej obrany alebo sa zmieriť s nevyhnutnosťou a skonštruovať novú protiraketovú obranu?

 

Rakety Standart Missile, ktoré sú rozmiestnené na amerických plavidlách, mali jeden podstatný nedostatok – vzdušný cieľ, ktorý bol rýchlejší ako 5-7 Machov, aj pri minimálnom manévrovaní dokázal zničiť „zameriavač“ navádzacieho systému. Konštruktéri „Avangardu“ asi o tejto slabine americkej PRO vedeli, preto prinútili hypersonické hlavice lietať ešte rýchlejšie – na testoch dosiahli rýchlosť 28 Machov.

 

Foto © ТАSS / Snímka z videa / Tlačová služba MO RF

 

Poľovačka na „Avangard“
V roku 1984 vyšla kniha amerického spisovateľa Toma Clancyho „Poľovačka na Červený október“. Podľa zápletky v nej vojaci poľovali na supertajnú ponorku Vojenského námorníctva ZSSR, schopnú nehlučne sa prikradnúť k pobrežiu Ameriky. S „Avangardom“, ktorý dokáže preraziť akúkoľvek protiraketovú obranu, je to obdobný príbeh. Americkí špecialisti sú teraz zaujatí riešením otázky ničenia vysokorýchlostných hypersonických hlavíc, na čo budú musieť prebudovať kompletne celý protiraketový štít štátu. Na to, aby Američania pochopili, čo majú robiť, musia dosiahnuť nemožné – prepočítať všetky možné parametre manévrovania „Avangrardu“. Pentagon do výpočtov bude musieť zapojiť aj americký kvantový počítač IBM, umiestnený v Nemecku.

 

V polovici roku 2021 Agentúra pre protiraketovú obranu USA (US Missile Defense Agency) predviedla perspektívnu prepadovú raketu na zachytenie hypersonických bojových hlavíc, skonštruovanú podľa programu Glide Phase Interceptor (GPI). Americkí špecialisti tvrdia, že prepadať hypersonické ciele mienia na konečnom úseku letu. Jeden z konštruktérov riadiaceho systému rakety „Vojvoda“ (Satan) matematik Michail Rešeťko tvrdí: Američania od samého počiatku kráčajú po nesprávnej ceste.

 

V „Avangarde“ sa rýchlosť 28 Machov nezakladala len tak. Práve na finálnom úseku letu hlavica aktívne manévruje. Ak si uvedomíme o akú rýchlosť a uhol odklonu ide, vo výsledku hovoríme o úklone niekoľkých kilometrov. Jediný spôsob zastaviť „Avangard“ v atmosfére je uskutočnenie výbuchu atómovej nálože malej sily, lenže americkí vojaci nemajú takúto metódu v koncepcii. Páliť „šrapnelom“ po takých hlaviciach je taktiež bezúčelné, pretože len čo systém zbadá takúto činnosť, začne manévrovať a vtedy sa už jeho trajektória nebude dať predpovedať. Američania teda protiopatrenia majú, lenže všetky sú zlé a nefunkčné.

 

Veľká raketa
Jediným tromfom amerických vojakov pri ničení „Avangardu“ sú lode – nosiče protiraketového obranného systému AEGIS. Nové rakety na zastavovanie hypersonických hlavíc sa budú na nich rozmiestňovať presne tam, kde stáli „lovci Satanov“, na torpédoborcoch Arleigh Burke. Prednosť takýchto lodí spočíva v tom, že môžu byť nasadené na ktoromkoľvek mieste na Zemi.

 

Lenže efektivita Glide Phase Iterceptor (GPI) zatiaľ nie je preukázaná. Americkí špecialisti neprezradili parametre nového systému, no iní experti, ktorí poznajú princíp činnosti protiraketových komplexov, sa nazdávajú, že efektivita GPI proti hypersonickej hlavici na záverečnom úseku letu môže byť len 10 percent. Lenže takéto rakety sa v najbližších 10-15 rokov môžu stať iba jednou z viacerých obranných línií ničenia hypersonických útočníkov.

 

USA okrem týchto konštruujú celú sériu prepadových rakiet. V najbližších rokoch na to mienia vyčleniť vyše 200 mld. USD. A aj keď sa ich charakteristiky neprezrádzajú, vo väčšine dokumentov sa hovorí, že „nové typy výzbroje umožnia neutralizovať ciele, letiace rýchlosťou najmenej 15 Machov“. A keďže hypersoniskú výzbroj má zatiaľ len Rusko, znamená to, že americkí vojaci odštartovali oficiálnu poľovačku na ruský „Avangard“.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov