Krížnik Admiral Nachimov
Aktuality, Námorníctvo,

Admiral Nachimov najnebezpečnejší krížnik Ruska

Aspoň za taký ho považujú odborníci na Západe. V skutočnosti však prefíkane zakrývajú, že po modernizácii sa tento „admirál“ stane vôbec najsilnejším bojovým plavidlom sveta. Zo vzdialenosti tisíc kilometrov bude schopný rozstrieľať lietadlovú loď protivníka aj s jej doprovodnými plavidlami, na čo minie len pätinu svojho raketového palebného priemeru.


 

Křižník Admirál Nachimov
© Sputnik / Oleg Lastochkin

 

Dokončenie modernizácie tohto unikátneho ruského zabijaka lietadlových lodí je naplánované v roku 2022. No už dnes sa v západných médiách objavujú panikárske články, pretože, či chceme či nie, Admiral Nachimov zmení geopolitické pomery na svetovej šachovnici.
Za ostatných 30 rokov sa loďstvo ani jedného štátu nemohlo postaviť čo i len jednému zoskupeniu lietadlovej lode USA. Vďaka tomu Amerika zbombardovala koho sa jej zachcelo, od Juhoslávie, Iraku, či Sýrie. Niekedy jej stačilo len pohroziť nasadením takéhoto zoskupenia.

 

Krížnik Peter Veľký

 

V momente, ako sa na morských šíravách objaví Admiral Nachimov, vojenské lode USA a NATO sa zmenia z lovca na lovnú zver. Nachimovovi to zabezpečia hypersonické rakety Kalibr a Cirkon. Ruskí špecialisti tvrdia, že jedna kompletná salva z Nachimova vie potopiť polovicu US Navy.

 

 

Pôvod v projekte Orlan
Krížnik Admiral Nachimov patrí do rodiny štyroch lodí projektu Orlan. Tri z nich boli zaradené do výzbroje ešte v 1980-tych rokoch v časoch ZSSR. V 1990-tych rokoch dokončili stavbu štvrtého – ťažkého krížnika Peter Veľký. Práve on je v súčasnosti vlajkovou loďou a najsilnejšou bojovou jednotkou Vojenského námorníctva RF.

 

Po krížniku Kirov je tretím v poradí Admiral Nachimov, ktorý práve prežíva druhý zrod. Ultramoderený bol včera, ultramoderným bude aj dnes. Vzhľadom na jeho špičkovú výzbroj na Západe o ňom hovoria ako o skutočnom monštre. Veď osamotene bude môcť zadržiavať všetko loďstvo NATO.

 

Prečo? Lebo palubné letectvo napr. lietadlovej lode Nimitz má akčný rádius 800 km. A tak Admiral Nachimov bude preň vzdialenostne nedosiahnuteľný. Nehovoriac o tom, že jeho palubné hypersonické rakety Cirkon budú letieť na cieľ rýchlosťou 9M. (Doposiaľ je utajený počet odpaľovacích šácht na krížniku Admiral Nachimov. Predpokladá sa, že ich bude najmenej 20, pričom zo všetkých môžu byť rakety odpálené naraz.)

 

Admiral Nachimov bude mať vo výzbroji aj rakety Kalibr, ktoré síce letia rýchlosťou „len“ 3M, zato však do vzdialenosti 2500 km.
Na krížniku bude aj námorná modifikácia Kalibrov v podobe námorných torpéd na boj s hladinovými cieľmi a ponorkami. Ľudstvo zatiaľ nič efektívnejšie, ako takéto Kalibre, nevymyslelo.

 

Krížnik Admiral Nachimov bude mať aj krídlaté rakety Onyks. Ide síce o rakety skonštruované ešte v časoch Sovietskeho zväzu, ktoré však prešli zásadnou modernizáciou. Súčasné Onyks-y bijú na vzdialenosť do 800 km. V podstate sú celkom dobrou alternatívou Cirkonov.

Celkový palebný priemer Admirala Nachimova je okolo 80 rakiet, čo úplne stačí na to, aby si to rozdal s ktorýmkoľvek zoskupením lietadlovej lode. Nehovoriac o tom, že krížnik má v podstate neprieraznú niekoľko líniovú PVO. Vrátane lodnej modifikácie S-400 Triumf s 96 raketami. A ak by… tak sú tu aj ďalšie komplexy, napr. Osa-M strieľajúca do 10 km, Kinžal a Kortik, ktoré dokážu vytvoriť nepreniknuteľnú palebnú hrádzu.

 

Vojenskí špecialisti tvrdia, že reálnou hrozbou pre ruský krížnik Admiral Nachimov by mohli byť len mohutné hypersonické rakety, ktoré však USA nemajú.

 

Krížnik Admiral Lazarev

 

Keď bude zmodernizovaný Admiral Nachimov opäť zaradený do služby, na modernizáciu nastúpi jeho pobratim krížnik Peter Veľký. V novom prevedení sa objaví na konci roku 2026. Tretím azda bude aj krížnik Admiral Lazarev, ktorý sa nachádza pri Vladivostoku a čaká na rozhodnutie o svojom osude.

 

Krížnik Kirov

 

V časoch ZSSR boli tieto krížniky vyzbrojené raketami Granit, ktoré leteli na vzdialenosť 600 km rýchlosťou 2,5M, čo boli fantastické parametre. A keď si uvedomíme, že bojová hlavica Granitu mala hmotnosť pol tony, tak uveríme, že dokázala prelomiť na polovicu akúkoľvek lietadlovú loď. Dnes, možno i to isté, no rýchlejšie, dokážu súčasné Kalibre, Cirkony i Onyks-y.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov