Ozbrojené čínske plavidlá v blízkosti japonských teritoriálnych vôd pri ostrovoch Senkaku
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Rastúce západné vojenské spojenectvo v Tichomorí akurát dotlačí Rusko a Čínu k spolupráci v Atlantiku

Americká tlač diskutuje o možnej reakcii Moskvy a Pekingu na vytvorenie vojenskej aliancie AUKUS. Táto únia, pripomíname, zahŕňa Spojené štáty, Austráliu a Spojené kráľovstvo. Vedúci jednej z divízií analytického centra obranných priorít Lyle Goldstein hovorí, že Rusko a Čína pravdepodobne nenechajú vytvorenie takejto vojensko-politickej únie bez odozvy.


 

Niektorí analytici vyjadrili oprávnené obavy z vplyvu dohody na nešírenie jadrových zbraní. Ako zabrániť ďalším krajinám, aby skočili do sféry jadrovej energie pre vojenské aplikácie, keď práve takto postupujú vedúce mocnosti s vybranými „špeciálnymi priateľmi“?

 

Najničivejšiu kritiku AUKUS však predniesol niekto dobre oboznámený s relevantnými faktami: bývalý austrálsky premiér Malcolm Turnbull. Neveriacky sa pýtal, ako môže krajina bez akéhokoľvek civilného jadrového programu zostaviť krátkodobý program výroby a prevádzky jadrových ponoriek?

„Neexistuje žiadny vývoj, žiadna kalkulácia, žiadna zmluva. Jedinou istotou je, že nové ponorky nebudeme mať 20 rokov a ich cena bude oveľa vyššia ako cena francúzskych ponoriek.” uviedol Turnbull.

 

Lietadlová loď Liaoning CV-16

 

Napriek tomu existuje súvisiaci problém, ktorý môže vyvolať ešte zásadnejšie otázky pre národnú bezpečnosť USA. To sa týka toho, či by dohoda AUKUS mohla urýchliť podmorské preteky v zbrojení, ktoré už prebiehajú, a mohla by paradoxne nakloniť rovnováhu proti Amerike a jej spojencom. Je pravda, že Čína neustále vylepšuje svoju vlastnú flotilu jadrových ponoriek a nedávno výrazne rozšírila svoju vlastnú výrobnú kapacitu jadrových ponoriek.

 

Jediná ruská lietadlová loď Admirál Kuznecov

Nový článok, ktorý sa objavil v Global Times 14. októbra v mandarínčine, ale nie v angličtine, odhaľuje ďalšiu stránku týchto pretekov v zbrojení: „Čeliac rastúcemu tlaku zo strany námorného sektora by Čína a Rusko mali rázne posilniť spoluprácu v námornej dimenzii.“

 

„Ako hybridné krajiny medzi pevninou a morom čelia imperatívu optimalizácie a integrácie pozemných a morských zdrojov,“ pokračuje autor. „Komplexná strategická spolupráca medzi oboma krajinami v námornom rozmere môže poskytnúť výhody tak, aby sa racionálne koordinovali ich pozemné a morské zdroje.

 

Čínska vrtuľníková výsadková loď typu 075, trieda Jüšen (Yushen), zdroj: wikimedia commons

 

V článku sa najmä navrhuje, aby námorná spolupráca medzi Ruskom a Čínou presahovala Tichomorie a rozšírila sa do Atlantiku a Arktídy. Peking a Moskva už nejaký čas koordinujú námornú stratégiu. V skutočnosti má veľa čínskych lietadiel, ponoriek a rakiet ruský pôvod. Čínska flotila sa už v obmedzenom rozsahu objavila v Baltskom aj Čiernom mori.

 

Yuzhao Typ-071

Nedávny vývoj však môže naznačovať výrazne užšie zosúladenie. V auguste 2020 bolo oznámené, že Čína a Rusko budú prvýkrát spolupracovať pri stavbe konvenčnej ponorky. Nedávno Peking urobil veľkú objednávku ruských námorných útočných helikoptér. Teraz čínska flotila cvičí s ruskou tichomorskou flotilou pri Vladivostoku v Japonskom mori.

 

Je pozoruhodné, že Číňania so sebou priniesli svojho špičkového nového bojovníka, krížnik Type 055. Podľa predstaviteľov čínskej armády tieto cvičenia demonštrujú veľkú hodnotu nepretržitých námorných cvičení „chrbtom k sebe“ medzi dvoma námornými veľmocami.

 

Čínske námorníctvo strávilo posledné dve desaťročia snahou zaplniť medzeru v protiponorkovej vojne a pokrok je evidentný, či už v budovaní ľahkých fregát alebo námorných hliadkových lietadiel. Navyše, jadrové ponorky nemusia byť optimálne pre plytké a často obmedzené vody východoázijského pobrežia. Moderné dieselové ponorky sú tichšie a oveľa lacnejšie.

 

Niektorí stratégovia tvrdili, že americké ponorkové sily by sa mali prestať zameriavať výlučne na jadrový pohon ponoriek. Tvrdou realitou však je, že ponorky pravdepodobne nebudú mať zásadný vplyv na taiwanský scenár, pretože ich zásobníky sú jednoducho príliš malé a budú čeliť zložitým prekážkam, ako sú mínové polia. Boli by bezmocní, aby zastavili légie čínskych jednotiek, preskakujúcich na ostrov pomocou helikoptér a výsadkov, alebo dokonca malých člnov.

 

Aj tak sa najväčšie problémy s AUKUS neobmedzujú len na jeho realizovateľnosť, časový horizont a relevantnosť pre rôzne scenáre. Skôr existuje veľké nebezpečenstvo, že toto podmorské partnerstvo spôsobí, že Čína a Rusko zdvojnásobia svoje námorné partnerstvo. Je reálnou možnosťou, že ruské námorníctvo bude v budúcnosti desiatky rokov prevádzkovať lietadlové lode čínskej výroby, aj keď čínske námorníctvo brázdi všetky svetové oceány na najmodernejších jadrových ponorkách ruskej výroby, pričom bude spolupracovať na stavbe smrtiacich dronov a stíhačiek s vertikálnym štartom.

Karol Jerguš

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov