Bývalý podpredseda vlády, člen kyjevskej delegácie v kontaktnej skupine na Donbase Reznikov bol vymenovaný za šéfa Ministerstva obrany Ukrajiny
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjev sa snaží vyprovokovať Rusko. Ukrajinský minister obrany schválil útoky bezpilotnými lietadlami na Donbas

Obyvatelia obce Gorlovka informovali, že pozície jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny rozmiestnených v blízkosti tejto obce boli vystavené viacnásobným delostreleckým útokom zo strany Doneckej republiky. Údery podľa rôznych odhadov boli smerované na pozície dvoch tankových práporov a 95. výsadkovej útočnej brigády vyslaných do regiónu asi pred dvoma dňami.


 

Pozície ukrajinských agresorov boli pokryté údermi mínometov kalibru 82 mm a 120 mm, ako aj ďalším ťažkým delostrelectvom. Vzhľadom na to, že útoky boli vedené na značnú vzdialenosť, nie je možné zistiť presné straty, odborníci však hodnotia postup ozbrojených síl pri sústredení svojich síl na relatívne malom území ako chybu, čo nevylučuje možnosť, že jednotky Doneckých milícií sa môžu pokúsiť vykonať silný útok s použitím viacnásobných odpaľovacích raketových systémov a v skutočnosti zničiť celé ukrajinské divízie.

 

Podľa niektorých správ sú údery DĽR na pozície ukrajinských ozbrojených síl reakciou na nedávne útoky ukrajinskej armády na Gorlovku, existuje však aj iná verzia — pozície Ozbrojených síl Ukrajiny boli napadnuté preventívne, aby sa eliminovalo riziko prípadného útoku na Gorlovku.

 

https://twitter.com/i/status/1456400607334518789

 

Ukrajinci sa snažia obkľúčiť Doneck
V noci začali ukrajinské jednotky umiestnené v oblasti frontovej línie pri Donecku rozsiahly útok na osadu Jasinovatoje s použitím ťažkého delostrelectva. Ozbrojené sily Ukrajiny naniesli niekoľko desiatok úderov delostrelectvom kalibru 122 mm a 152 mm. Zároveň strieľali aj s použitím mínometov.

 

„Začalo sa silné ostreľovanie Jasinovatej a priemyselnej zóny. Ukrajinská armáda strieľala pomocou delostrelectva veľkého kalibru — 122 mm a 152 mm. Údery sa periodicky vedú s použitím 82 mm mínometov a silnú paľbu počuť zo severozápadného smeru,“ informujú predstavitelia ľudovej milície.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny už tretí deň po sebe vedú prudkú paľbu na obec Jasinovataja, ktorá sa nachádza severne od Donecka. Ukrajinské jednotky sa snažia získať oporu v regióne, aby začali následný útok na samotný Doneck. Pozoruhodný je fakt, že len pár hodín pred rozsiahlym útokom ukrajinských ozbrojených síl operoval nad územím DĽR ukrajinský útočný dron „Bayraktar TB2“, hoci pri útoku chýbal. To nevylučuje možnosť, že by dron mohol spočiatku poskytovať údaje o pozíciách milícií.

 

Podľa predstaviteľov domobrany sa ukrajinské jednotky pokúšajú „zlomiť“ pozície domobrany, aby mohli začať rýchly útok a obsadiť oblasť, pretože to by im pomohlo obkľúčiť Doneck a znemožnilo presun síl na územie DĽR zo susednej Luhanskej ľudovej republiky. Okrem toho na území LĽR tiež dochádza k prudkým útokom, pričom Ukrajinci útočia na hlavne na Stachanov a jeho okolie pomocou delostrelectva kalibru 152 mm.

 

„V Stachanove je počuť salvy delostrelectva 152 mm kalibru. Ozbrojené sily Ukrajiny prerážajú pozície domobrany na severe ťažkým delostrelectvom. Protiútoky zatiaľ nezačali,“ informujú obyvatelia regiónu. Odborníci zase poznamenávajú, že pravdepodobnosť prieniku Ozbrojených síl Ukrajiny hlboko do uvedenej oblasti je nepravdepodobná, pretože ukrajinské jednotky budú obkľúčené a jednoducho zničené. Ak sa ozbrojené sily pokúsia preraziť hranice DĽR a LĽR, bude to fatálna chyba, pretože milícia jednoducho zatvorí niekoľko tisíc vojakov do klieští a zničí ich.

 

https://twitter.com/i/status/1456690989402361868

 

Ukrajinci omylom vyhodili do vzduchu vlastnú pozíciu
Skupina ukrajinských vojakov v dôsledku chyby z nedbanlivosti vyhodila do vzduchu vlastnú pozíciu. V dôsledku toho boli dvaja vojaci zabití a ďalší piati sú v kritickom stave v nemocnici. K incidentu došlo v dôsledku výbuchu plynu.

 

„V noci z 5. na 6. novembra pri obci Troickoje príslušníci 1. práporu 30. brigády v dôsledku neopatrnej manipulácie s plynovou fľašou vyhodili do vzduchu vlastný bunker. Výbuch zničil prostriedky osobnej pancierovej ochrany a zbrane militantov, ako aj inventár dodaný v rámci americkej pomoci Ukrajine,“ informuje Ivan Filiponenko, oficiálny predstaviteľ ľudovej milície LĽR. Treba poznamenať, že toto nie je ani zďaleka prvý incident, ktorý sa stal v dôsledku nedbanlivosti ukrajinskej armády.

 

https://twitter.com/i/status/1456941040129150978

 

Nový minister obrany Ukrajiny vydal rozkaz útočiť na Donbas „Bayraktarmi“
Nový minister obrany Ukrajiny Alexej Reznikov, ktorý bol predtým členom trojstrannej kontaktnej skupiny pre Donbas, oznámil, že Ozbrojené sily Ukrajiny budú pokračovať v útokoch bezpilotnými lietadlami na územie republík Donbasu.

 

„Sú to Rusi, ktorí majú zakázané používať drony nad ukrajinskou pôdou. My sme na vlastnej pôde. A toto je ukrajinské bezpilotné lietadlo. Existuje špeciálna služba JCCC (Joint Center for Communications and Control). Informovali OBSE, že došlo k porušeniu „Minských dohôd“ zo strany nepriateľa a ostreľovali naše územia. Navyše náš vojak zomrel. A žiadali o „tichý režim“. Tento mechanizmus nefungoval,“ povedal Reznikov a zdôraznil, že Ozbrojené sily Ukrajiny budú naďalej používať drony na Donbase a príslušný rozkaz už bol vydaný.

 

Bayraktar TB2 podľa neoficiálnych údajov boli použité na útoky minimálne trikrát. Navyše pri väčšine útokov veľkokalibrového delostrelectva Ozbrojených síl Ukrajiny turecké bezpilotné lietadlá vykonávajú korekciu paľby, pričom sú zvyčajne vo vzdialenosti asi 7-10 kilometrov od napadnutých cieľov. Použitie bezpilotných lietadiel „Bayraktar TB2“ v Donbase predstavuje veľmi vážnu hrozbu pre sily ľudových republík, pretože schopnosti systémov protivzdušnej obrany u obrancov DĽR a LĽR na likvidáciu týchto bezpilotných lietadiel nestačia.

 

Kyjev zahájil vodnú blokádu Luhanskej republiky
Po ďalšej eskalácii a narastajúcich útokoch Ozbrojených síl Ukrajiny proti LĽR a DĽR sa Kyjev rozhodol začať vodnú blokádu územia Luganskej ľudovej republiky. Takéto opatrenie môže viesť k veľmi vážnym problémom pre vedenie LĽR a miestnu milíciu, keďže je veľmi problematické zabezpečiť zásobovanie pitnou vodou pre niekoľko stotisíc ľudí. Informáciu o začiatku vodnej blokády územia LĽR potvrdili predstavitelia republiky s tým, že v súčasnosti sú pitnou vodou zásobované veľké sídla, no situácia sa postupne vymyká spod kontroly. Pred pár dňami zdroje v Kyjeve skutočne informovali o pravdepodobnom začiatku vodnej blokády Luhanskej ľudovej republiky a situácia môže byť v najbližších dňoch veľmi vážna, keďže ukrajinská strana obnoviť dodávky vody do Luhanskej ľudovej republiky neplánuje.

 

V ruskej Štátnej dume začali hovoriť o pripojení Donbasu
Prvý podpredseda Výboru Štátnej dumy pre záležitosti SNŠ, euroázijskú integráciu a vzťahy s krajanmi Viktor Vodolackij vyhlásil, že na zjednotenie Donbasu s Ruskom je potrebné vypracovať žalobu so žiadosťou, aby bolo rozhodnutie Rady ľudových komisárov z roku 1922 vyhlásené za nezákonné.

 

„Potom všetky otázky týkajúce sa Donbasu automaticky okamžite zmiznú,“ povedal Vodolackij. Touto otázkou by sa podľa neho mali zaoberať právnici špecializovaní na medzinárodné právo a následne uplatniť príslušné nároky pred medzinárodnými inštitúciami. Vodolackij zdôraznil, že dokument Rady ľudových komisárov, podľa ktorého územie Donbasu prešlo pod Ukrajinskú SSR, sa stal pre mnohých ľudí tragédiou.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov