Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusku vyhlásili „svetovú vojnu troch strán“

Šéf americkej rozviedky sa tento týždeň dostal do tieňa hlavného amerického vojaka. Tak to ale má byť podľa zákonov žánru. Tajné služby majú byť neviditeľné, zatiaľ čo vojaci majú byť v prednej línii, aj keď ide o médiá.


 

Tentokrát ale nehrali úlohy pre nich typické. Šéf CIA William Burns zavítal do Moskvy na čele politickej delegácie, zatiaľ čo predseda Spojeného výboru náčelníkov štábov Mark Milley mal na washingtonskom Aspenskom fóre pre bezpečnosť prejav s geopolitickými závermi.
Moskovské rokovania Burnsa sa konali za zatvorenými dverami, zatiaľ čo prejav Milleya široko citujú. Hlavný citát je, že začala doba sveta s troma pólmi. USA vstupujú do konfigurácie „trojstrannej vojny“, v ktorej budú musieť čeliť nielen Rusku, ako za čias studenej vojny, ale aj Číne, povedal Milley

 

Áno, generál hovoril predovšetkým o veľkých zmenách v závodoch v zbrojení a kládol dôraz na obrovské úspechy Číny. Predpovedal, že keď „neurobíme sami základné zmeny do 10-20 rokov, budeme slabou stranou konfliktu“ . Závery pritom ale urobil geopolitické.

 

„Z ich (čínskej) strany je to zjavná výzva na regionálnej úrovni. Usilujú sa o to, aby hodili rukavicu USA na svetovej úrovni,“ zaznelo.
Ako konkrétne chce Čína hodiť rukavicu USA na svetovej úrovni z vojenského hľadiska? Obkľúčiť USA reťazou vojenských základní, ako je tá, ktorú Američania vytvorili okolo Číny? Chce vybudovať základne v Kanade a Mexiku? Uzavrieť vojenský zväzok s Francúzskom? Nie? Ukazuje sa, že Milley nehovoril o vojenskej, ale o politickej hrozbe.

 

„Majú čínsky sen, chcú hodiť rukavicu takzvanému liberálnemu rádu založenému na pravidlách, ktoré boli stanovené v roku 1945 po druhej svetovej vojne. Chcú ho zmeniť. Takže máme krajinu, ktorá sa stáva mimoriadne silnou, a chce zmeniť svetový poriadok vo svoj prospech. Bude to reálna výzva na najbližších 10-20 rokov, veľmi závažná,“ dodal.

 

Milley teda nehovorí o vojenskej hrozbe pre národné záujmy USA, ale o geopolitickej hrozbe pre svetový poriadok vytvorený Anglosasmi, o hrozbe pre ich plán globalizácie a globálnej nadvlády. Ten, kto nesúhlasí s tým, že atlantisti majú právo na hegemóniu, je nepriateľ a hrozba pre USA. Rusko a Čínu označujú v USA za revizionistické štáty, teda štáty, ktoré chcú zmeniť súčasný svetový poriadok. Ale či Moskva a Peking poskytli súhlas na jednopolárny svet, ktorého nedokončený projekt obhajujú atlantisti? Či nemajú právo a povinnosť obhajovať vlastný názor na svetový poriadok? Pričom robiť to spolu, a nie každý zvlášť?

 

Preto tým najzaujímavejším v prejave Milleya o trojpolárnom svete nie je to, že uznal Rusko za veľkú vojenskú mocnosť. To ho vôbec nezaujíma. Je to to, že zásadne načrtol koncepciu trojstrannej vojny, troch silových centier. Varoval pritom, že „vstupujeme do sveta, ktorý je oveľa viac strategicky nestabilný ako v posledných 40-70 rokoch“ , teda, že svet s troma pólmi je nebezpečnejší ako s dvoma.

 

Načo to potrebujú atlantisti (a Milley jednoducho vysiela nové smernice)? Môžeme dlho skúmať samotnú koncepciu troch pólov, popierať ju, hľadať klady a zápory pre Rusko, ale všetko to bude úplne zbytočné. A dokonca škodlivé, pretože táto samotná koncepcia je otvorene provokačná.

 

Je to pokus zobraziť všetko tak, akoby USA čelili Číne a Rusku zvlášť, čo nie je pravda. Moskva a Peking nemajú uzavretú vojenskú dohodu, ale už dávno konajú ako spojenci. Pričom sa netaja tým, čo už pred dvoma rokmi vyhlásil Vladimír Putin verejne, že Rusko pomáha Číne vo vývoji systému varovania pred raketovým útokom:
„Je to veľmi vážna vec, ktorá základne, kardinálne zvýši obranyschopnosť ČĽR. Pretože dnes majú takýto systém iba USA a Rusko.“

 

Generál Milley teda chytračí, vraj je Čína na východe, Rusko na západe, a nad nimi je globálny líder USA, ktorý potrebuje prezbrojenie a zachovanie hegemónie. Toto ale nie je možné, Rusko a Čína nielen hodili rukavicu nadvláde USA (ktoré si pritom podlomili zdravie kvôli mnohým príčinám), ale konajú spoločne. Rusko-čínska výzva bola pritom odvetná, bola následkom anglosaského diktátu, anglosaskej nadvlády, anglosaskej bezohľadnosti, teda všetkého, čo tvorí podstatu myšlienky svetovej hegemónie atlantických elít.

 

Takže svet nemá tri póly, pokiaľ ide o konfrontáciu s Amerikou, v plánoch na pripravenie ju o pozíciu hegemóna stoja Rusko a Čína na jednej strane frontu. To ale neznamená, že svet má dva póly. Nie, je oveľa rozmanitejší. Nový svetový pomer síl bude mať viac pólov, má na tom záujem ako Rusko, tak aj Čína. Tieto krajiny nehodlajú obsadiť miesto Ameriky v novom svete, chcú vybudovať taký svet, v ktorom nebude zásadne existovať pozícia hegemóna.

 

Keď to Amerika (po prekonaní diktátu nadnárodných a protinárodných síl) pochopí, stane sa jedným z centier sily budúceho svetového poriadku. Keď nie, prehrá všetko a zmizne zo svetovej scény. Ale vôbec nie kvôli rusko-čínskemu jadrovému útoku.

Peter Akopov

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov