Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Poľsko a Veľká Británia dohodli spoločný vývoj systému protivzdušnej obrany

Varšava a Londýn podpísali deklaráciu potvrdzujúcu zámer spolupráce pri vytvorení systému protivzdušnej obrany „Narew“. Informovalo o tom Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva.


 

Dohody o spoločnom vývoji systému protivzdušnej obrany boli dosiahnuté počas stretnutia medzi britským ministrom obrany Benom Wallaceom a poľským ministrom obrany Mariuszom Blaszczakom. „Táto dohoda predstavuje kvalitatívnu zmenu v spolupráci medzi Spojeným kráľovstvom a Poľskom v oblasti obrany a otvára nám cestu k ešte užšej spolupráci. Poľský minister národnej obrany a ja sa tešíme na vývoj pozemného systému protivzdušnej obrany,“ povedal Wallace.

 

 

Hlavným realizátorom jednotnej protilietadlovej riadenej modulárnej rakety protivzdušnej obrany „Narew“ bude britská divízia medzinárodného konzorcia „MBDA“. Jej rakety CAMM (Common Anti-Air Modular Missile) lietajú nadzvukovou rýchlosťou, môžu zničiť moderné vzdušné hrozby vrátane stealth lietadiel a vysokorýchlostných rakiet. Každá strela z rodiny CAMM je vybavená pokročilým aktívnym radarovým vyhľadávačom, ktorý dokáže vidieť aj tie najmenšie, najrýchlejšie a najutajebejšie ciele aj v tom najhoršom počasí a najťažšom elektronickom rušení.

 

 

Chris Allam, výkonný riaditeľ MBDA UK:

“MBDA je potešená, že môže hrať takú vedúcu úlohu v partnerstve obrany Spojeného kráľovstva a Poľska. Táto dohoda schvaľuje hlboký vzťah, ktorý sme vytvorili s poľským ministerstvom národnej obrany a poľským priemyslom, a je podložená povahou našej bezprecedentnej technologickej spolupráce a návrhu transferu pre NAREW a poľskú protivzdušnú obranu. Výberom MBDA a rodiny CAMM Poľsko získa výhody skutočného európskeho raketového partnerstva, najnovšie spôsobilosti a schopnosť zabezpečiť a rozvíjať vysoko kvalifikované pracovné miesta vo svojom obrannom priemysle. Ďakujeme Poľsku za prejavenú dôveru a tešíme sa na realizáciu tohto programu v spolupráci s PGZ.”

 

 

Vyhlásenie o zámere bolo podpísané počas návštevy ministra obrany v Poľsku, kde opätovne potvrdil záväzok Spojeného kráľovstva k európskej obrane a bezpečnosti a spojencom v NATO. Ministri obrany navštívili personál v tábore Bemowo Piskie, Orzysz, kde ozbrojené sily Spojeného kráľovstva slúžia po boku Poľska a ďalších spojencov NATO v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO.

Karol Jerguš

Poľský generál dokáže obsadiť Bielorusko za tri dni. Predtým smeroval vojská NATO na Kaliningradskú oblasť

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov