MIG-23 Flogger, Nevada, námorná letecká základňa Fallon
Aktuality, Letectvo,

Ďalšie sovietske stíhačky MiG-23 budú lietať v USA

Na webe sa objavili obrázky dvoch sovietskych stíhačiek MiG-23 prepravovaných na cestných prívesoch po diaľnici v Spojených štátoch. Ako sa ukázalo, tieto lietadlá kúpila súkromná americká spoločnosť Unknown Aircraft Company vo východnej Európe.


 

 

Ako vysvetlil jeden z majiteľov firmy, podarilo sa im kúpiť dve sovietske stíhačky MiG-23 Flogger v Poľsku, kam boli dodané počas studenej vojny zo ZSSR. Boli vo výzbroji poľského letectva a boli vyradené z prevádzky, hoci sú v dobrom stave. Tieto lietadlá boli dodané do jedného z hangárov spoločnosti neďaleko Texasu, po čom padlo rozhodnutie o ich obnove a príprave na let. Celkovo spoločnosť plánuje zreštaurovať a zdvihnúť až osem MiGov-23, vrátane dvoch „poľských“, keďže sú „v dobrom stave“ v priebehu niekoľkých rokov.

 

 

Celkovo spoločnosť vlastní 15 stíhačiek MiG-23 rôznych modifikácií, ktoré prišli do Spojených štátov z rôznych krajín. Dnes toto lietadlo nie je až také zriedkavé, ale boli časy, keď po ňom pátrali spravodajské služby všetkých krajín vrátane Spojených štátov. Američania však mali šťastie, Egypt, ktorý mal vo výzbroji MiG-23, zmenil politický kurz a prešiel od ZSSR ku USA.

 

 

Prvé MiGy-23 prišli do USA z Egypta v polovici 70. rokov, keď Káhira odovzdala Američanom minimálne 12 lietadiel modifikácií MiG-23MS a MiG-23BN. Všetky rozobraté lietadlá boli prevezené na Edwards AFB, kde boli starostlivo preskúmané.

 

Americký pilot vo videu vyvracia mýty o sovietskej stíhačke MiG-23, podľa neho je „umeleckým dielom”

 

Montáž a let boli vykonané v Groom Lake, prvý „americký“ MiG-23 zo 4477. perute pristál v Tonopahu 1. novembra 1980. Ďalej boli sovietske stíhačky vo výzbroji letky Red Eagles.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov