X-61A Gremlin počas navíjania pomocou mechanického ramena inštalovaného vo vnútri C-130.
Aktuality, Letectvo,

“Toto zmení rovnováhu síl.” Pentagon úspešne otestoval „lietajúcu lietadlovú loď“

V Spojených štátoch otestovali technológiu budúcnosti – vzlietlo dopravné lietadlo C-130A s experimentálnymi dronmi X-61A Gremlin na palube. Roje dronov podľa Američanov zabezpečia vzdušnú prevahu nad akýmkoľvek nepriateľom.


 

Drony, ako ukazujú nedávne konflikty, rýchlo nahrádzajú pilotované lietadlá: vykonávajú prieskum, ukazujú na ciele, útočia a fungujú ako komunikačné centrá. Výhody sú zrejmé: je to lacnejšie a pilotovi nič neohrozuje život. Ale väčšina moderných vojenských bezpilotných lietadiel má krátky dosah, toto je taktické letectvo (výnimkou je americký RQ-4 Global Hawk s doletom okolo tisíc kilometrov). Preto sa riadiace centrum dronov zvyčajne nachádza v blízkosti bojovej zóny. Stačí ho zničiť a zariadenia sa zrútia.

 

 

Pentagon sa tento problém snaží vyriešiť už od roku 2014. Vrátane pomoci projektu Gremlins – lacného stredne veľkého UAV s poloautonómnym riadiacim systémom. Hlavná požiadavka: bezpilotné lietadlá musia byť založené na lietadle s posádkou a po dokončení bojovej misie sa musia vrátiť na nosič. Od roku 2018 bola technológia testovaná na základe experimentálneho X-61A – s rôznym úspechom.

 

V novembri 2019 bola skontrolovaná aerodynamika Gremlinov – pod krídlom lietadla. V januári 2020 sa dron po prvý raz oddelil od nosiča a začal voľne lietať. Podľa koncepcie vývojárov sa dron po dokončení bojovej misie zakotví v dokovacej stanici, ktorú C-130A ťahá na kábli, a dopravné lietadlo ho vtiahne do nákladného priestoru. Všetkých deväť pokusov o návrat na základňu však bolo neúspešných – prekážalo nadmerné trasenie. Odstrániť sa ho podarilo až teraz.

 

 

Výkonové charakteristiky X-61A Gremlin sú známe. Ide o dron leteckého typu s hrubým trupom, úzkym rovným krídlom a prúdovým motorom. Dĺžka – 4,2 metra, rozpätie krídel – asi 3,5 metra. Vzletová hmotnosť je 680 kilogramov, z toho 66 je užitočné zaťaženie.
Dolet je 560 kilometrov. Malý bojový rádius je vyrovnaný možnosťou založenia na diaľkovom lietadle – to je know-how projektu.

 

“V prípade úspechu získa americké letectvo úplne nové bojové schopnosti,” povedal novinárom manažér programu Gremlin Tim Keater. drone zbiera informácie, identifikuje ciele a vykonáva ďalšie funkcie v nebezpečnej oblasti pre pilotov.

 

Ďalšou etapou je podľa Keetera skúšobný štart štyroch dronov naraz. Lietadlo ich potom musí zozbierať do pol hodiny. Bez ohľadu na výsledky, pozorovatelia už začali hovoriť o taktike vojen budúcnosti: o použití lacných dronov v celých rojoch. Výpočet Pentagonu je podľa odborníkov jednoduchý. V prípade ozbrojeného stretu s rovnako silným alebo blízkym nepriateľom využijú Američania predovšetkým letectvo. V popredí budú UAV, ktoré budú nielen upozorňovať na ciele, kryť pred elektronickými protiopatreniami, ale budú schopné aj tankovať palivo pre pilotované lietadlá.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov