SU-34
Aktuality, Letectvo,

Budú ovládať juh a západ Ruska. Frontové bombardéry Su-34 sa vrátili na obnovené letisko Baltimor

Letisko Baltimor vo Voroneži, obnovené po rekonštrukcii, opäť dostalo prvé bojové lietadlá a vrátili sa naň frontové bombardéry Su-34. Podľa tlačovej služby Západného vojenského okruhu sa slávnostné otvorenie uskutočnilo na letisku 23. novembra.


 

Podľa zverejnených informácií už bolo z Buturlinovky do Baltimoru prevezených 17 frontových bombardérov Su-34 47. bombardovacieho leteckého pluku Leningradskej armády vzdušných síl a protivzdušnej obrany Západného vojenského okruhu. Presun sa začal 15. novembra a piloti dostávajú na všetko jeden mesiac. Do 15. decembra musia byť ukončené všetky príslušné činnosti.

 

 

Počas rekonštrukcie letisko dostalo novú dráhu s dĺžkou takmer 4 tisíc metrov a šírkou 60 metrov, schopnú prijímať všetky typy lietadiel. Práce na výstavbe novej infraštruktúry letiska sa uskutočnili na ploche viac ako 220 tisíc metrov štvorcových. metrov, ale ešte nie sú hotové, v roku 2022 sa plánuje výstavba krytých hangárov na obsluhu lietadiel.

 

Presun 47. leteckého pluku späť do Baltimoru oznámili minulý rok. Zároveň sa objavila informácia, že na zmodernizovanom letisku budú okrem samotného pluku sídliť aj dve výcvikové letky Leteckej akadémie Žukovského a Gagarina (VVA), teraz dislokované v Borisoglebsku a Balašove.

 

Návrat Su-34 na domovské letisko „Baltimor“ z Buturlinovky, kam bol pluk preložený v roku 2013, umožní pilotom využívať bombardéry s plnou bojovou záťažou a tankovaním. Dráha v Buturlinovke to neumožňuje, čím sa znižujú bojové schopnosti lietadla. Z „nového“ starého letiska bude pluk môcť ovládať juh a západ Ruska vrátane Krymu, Kaukazu a Čierneho mora.

 

Su-34

 

Bombardéry Su-34 so zvýšenou bojovou kapacitou

Bojové kapacity ruských frontových bojových bombardérov Su-34 boli zvýšené vďaka inštalácii nových univerzálnych prieskumných systémov, oznámil v apríli zdroj z leteckého odvetvia. Niekoľko lietadiel bolo podľa zdroja vybavených univerzálnymi prieskumnými kontajnermi (UKR), vrátane UKR-OE pre optický elektronický prieskum, UKR-RL pre rádiolokačný prieskum a UKR-RT pre rádiotechnický.

 

Zdroj poznamenal, že “nové zariadenie bolo vyvinuté vedecko-výskumným ústavom Kulon holdingu Roselektronika v rámci skúšobnej konštrukčnej práce, ktorá má za cieľ zvýšenie prieskumných, útočných a sieťových charakteristík Su-34. Nové systémy podstatne zvyšujú kapacity Su-34 , pokiaľ ide o objavenie pozemných a námorných cieľov všetkého druhu a tiež zaisťujú veľmi presné určenie súradníc a ďalších parametrov cieľov, zdôraznil zdroj.

 

Stíhací bombardér Su-34, na obrázku  so systémom Chibiny na koncoch krídel, zdroj: wikimedia commons

 

“Nové systémy umožnia naviac automatické vysielanie dát chráneným komunikačným kanálom z paluby lietadla pozemným jednotkám v reálnom čase, čo umožní použitie Su-34 v zložení medzidruhových prieskumných útočných síl a vykonanie bojovej akcie v spoločnom informačnom priestore,” dodal.

 

Američania zostali v úžase po tom, ako na ceste pri Voroneži stretli ruský stíhací bombardér Su-34

 

Frontový bombardér Su-34 je určený na zasahovanie pozemných, námorných a leteckých cieľov vo dne a v noci. Lietadlo má dvojčlennú posádku a unesie na 12 vonkajších závesoch až osem ton zbraní vrátane riadených rakiet vzduch-vzduch rôznych typov, riadených rakiet vzduch-zem, leteckých bômb vrátane korigovaných, jednorazových bombových kaziet a neriadených prúdových striel. Ruská armáda má podľa dát z prístupných zdrojov vo výzbroji viac ako 120 týchto lietadiel.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov