© AP Photo / Petr David Josek
Aktuality, Pozemná technika,

Nové útočné vozidlá pre výsadkárov. Na čo Česku bude prepadový pluk?

Česká armáda chce kúpiť 180 nových ľahkých útočných vozidiel pre výsadkárov. Budú osemkrát drahšie ako doterajšie špeciálne upravené autá Land Rover Defender. NATO však po Česku jednotky pre zahraničné misie nežiada. Prečo teda chce AČR mrhať peniazmi? Sputnik sa pýtal poslanca za SPD Radovana Vícha.


 

Prečo majú českí výsadkári dostať k dispozícii ľahké útočné autá? Vraj je to na úkor brigády pozostávajúcej z tankov a bojových vozidiel pechoty, ktorá vzniká… Keď sa k akvizícii pripočíta logistika, opäť ide o závratné čiastky v desiatkach miliónov…
Radovan Vích : Zo strany velenia armády ide o mylný krok. Treba začať uvažovať úplne inak. Armáda má úplne iné priority a úplne iné úlohy.

 

Nespomínam si, že by sme na výbore pre obranu prejednávali nákup týchto ľahkých útočných vozidiel … Len si pamätám, že som vzniesol otázku – boli tam totiž 3 podobné zákazky –, chcel som počuť, o čo vlastne ide a prečo to nie je v Prehľade o strategických, koncepčných a významných projektoch. Bolo mi povedané, že sa to ešte len bude prejednávať na kolégiu ministra, následne vo výbore pre obranu.

 

Odvtedy prebehli voľby, je už nová Poslanecká snemovňa, tá ešte neustanovila ani výbor pre obranu, nieto jeho predsedu… Hovorím za seba: pre mňa je táto informácia veľmi nepríjemná. Som presvedčený o tom, že súčasná armáda musí riešiť úplne iné problémy ako nákup predražených ľahkých útočných vozidiel pre výsadkárov či pre 601. skupinu špeciálnych síl.

 

My dlhodobo kritizujeme bezpečnostnú a obrannú stratégiu Českej republiky. Koncepciu daných dokumentov prijali predchádzajúce vlády. Sú priebežne „oprašované a menené“. Gestorom pre spracovanie Bezpečnostnej stratégie nie je ministerstvo obrany ani ministerstvo vnútra, ale ministerstvo zahraničných vecí. Toľko na úvod. Z toho vychádza Obranná koncepcia, Plán obrany a Koncepcia výstavby armády Českej republiky. Áno, armáda dlhodobo starne. Ale uvažovaný nákup nerieši túto našu Achillovu pätu. Je to krok, ktorý je prinajmenšom nehospodárny. Je to hlavne dôsledok „práce“ predchádzajúcich vlád, ktoré sme tu mali od roku 2004.

 

Armáda má menšie a menšie prostriedky, dáva sa jej stále menej, neprebieha priebežná modernizácia. To je dlhodobý problém bez efektívneho riešenia na horizonte. Evidentne AČR chýba 100 mld. korún. Aj keby dostala AČR takúto dotáciu, momentálne by to nevedela asi zmysluplne pojať, viď nápad s nákupom ľahkých útočných vozidiel pre výsadkárov.

 

Mal som možnosť ako podpredseda výboru pre obranu niekoľkokrát čítať Správu o zabezpečení obrany; nie je verejná. Čo môžem povedať je to, že je potrebné pamätať na podstatné problémy, ktoré sú tam popísané. V tomto zmysle je potrebné modernizovať 7. mechanizovanú brigádu , ako aj PVO krajiny. Musíme kúpiť pásové vozidlá pechoty, trvajme na požiadavke obojživelnosti; došlé ponuky nevyhovujú zadaným kritériám. Tým hovorím, že tu máme rôznu techniku ​​za hranicou životnosti, ktorá je pre nás skutočne dôležitá. Výberové konania na modernizáciu techniky AČR mali byť vypísané už dávno, najneskôr okolo roku 2012. Máme o 10 rokov viac a v týchto veciach vôbec rozhodnuté nie je. Exminister Martin Stropnický armádu odovzdával „v mašličkách“. Reálne chýba technika a ľahké bojové vozidlá pre výsadkárov? To je v našich podmienkach dosť mimo.

 

Zaujímavé je, že o štátnej zákazke nerozhodol ani ďalší bývalý minister rezortu obrany pán Lubomír Metnar. Hlavnou slabinou plánovania sú dlhodobé akvizície: armáda (AČR) má získavať techniku, ktorá sa najlepšie hodí na obranu teritória nášho štátu. To v žiadnom prípade nie sú ľahké útočné (obrnené) vozidlá. Na čo by výsadkový pluk v hraniciach republiky s nimi útočil?

 

Mali sme už v minulosti takéto vozidlá?
Či sme niekedy predtým používali priamu analógiu toho (o čom je reč), čo by sa malo pre AČR novo zaobstarať – o tom nemám informácie. Výsadkový pluk je jednotka, ktorá sa v koncepcii výstavby Armády Českej republiky objavila s nástupom do funkcie armádneho generála Aleša Opaty; súčasné velenie armády túto považuje za prioritu. Ja som tam takéto vozidlá nikdy nevidel. Áno, dosluhujú nám rôzne vozidlá, ale ČR predsa nemá útočné ambície. Tým by malo byť povedané všetko podstatné.

Vladimír Franta

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov