Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Vrtuľníky Bell a ich úlohy pri hasení požiarov

Potreba leteckého hasenia požiarov celosvetovo rastie a vrtuľníky Bell zohrávajú v tejto oblasti dôležitú úlohu. Vzhľadom na to, že počet lesných požiarov sa z roka na rok zvyšuje a ich vypuknutie je čoraz ťažšie predvídať, je nevyhnutné zabezpečiť flotilu strojov, ktoré dokážu tieto nebezpečné situácie zvládnuť.


 

V Nemecku sídliaca spoločnosť Agrarflug Helilift GmbH & Co. KG je hlavným prevádzkovateľom lietadiel Bell v Európe a prevádzkuje aj ich oficiálne zákaznícke centrum (CSF). Tento rok sa 60 % flotily spoločnosti zúčastnilo na hasičských misiách po celom kontinente.

 

Išlo najmä o operácie v Španielsku a Portugalsku, ale stroje boli vyslané aj na hasenie požiarov, ktoré vypukli v dôsledku extrémne vysokých teplôt začiatkom tohto roka v juhovýchodnej Európe.

 

Spoločnosť Agrarflug Helilift odhaduje, že jej flotila strojov nalietala viac ako 5 000 letových hodín na hasičských misiách v roku 2021. Jedným z vrtuľníkov, ktoré na tento účel používa, je legendárny Bell 412.

 

„Bell 412 predstavuje ideálne riešenie pre hasičské misie,“ povedal Dennis Beese, majiteľ a generálny riaditeľ Agrarflug Helilift. „S dvoma motormi a kabínou, ktorá je dostatočne priestranná pre 13 hasičov a ich špecializované vybavenie, ponúka stroj 412 výnimočnú bezpečnosť a flexibilitu. Vďaka svojmu výkonu a kapacite dokáže 412 naraz zdvihnúť 1 200 až 1 500 litrov vody a všetky úlohy zvládne rýchlo a spoľahlivo.“

 

Vrtuľníky 412 spoločnosti Agrarflug Helilift sa používajú nielen na prepravu vody na hasenie a kontrolu požiarov, ale aj na prepravu personálu do kritických oblastí. Vďaka pokročilým schopnostiam stroja je možné vykonávať obe operácie súčasne pri preprave špecializovaného zariadenia. Lietadlá sú vybavené lyžinami, ktoré umožňujú vysadenie hasičov aj v nehostinnom teréne.

 

„Už viac ako 20 rokov sa venujem leteckým prácam a haseniu požiarov na vrtuľníkoch Bell a za ten čas som zistil, že ich stroje sú absolútne výnimočné. Celkovo sa mi podarilo nalietať viac ako 6 500 letových hodín bez nehôd a na základe svojich skúseností by som vrtuľníky Bell opísal dvoma slovami: spoľahlivosť a bezpečnosť,“ povedal José Rabal, pilot a inštruktor spoločnosti Rotorsun so sídlom v španielskom meste Águilas.

 

Joel Rabassedas je pilotom hasičskej techniky už 13 rokov: „Na lietadle Bell 412 mám odpracovaných viac ako 700 hodín pri hasení požiarov a považujem ho za ideálny stroj na túto činnosť. Má veľkú kapacitu na prepravu personálu a vybavenia a dokáže sa dobre prispôsobiť rozmanitému španielskemu terénu. Najviac sa mi páči jeho vysoká mechanická spoľahlivosť – Bell je skúsený výrobca, čo mi ako pilotovi dodáva pocit bezpečia.“

 

V Španielsku letúny spoločnosti Agrarflug Helilift zvyčajne operujú v rozmedzí od hladiny mora do nadmorskej výšky približne 2 500 m. V kombinácii so širokým rozsahom teplôt to znamená, že je nevyhnutné používať vrtuľník, ktorý ponúka vynikajúci výkon a spoľahlivosť v akomkoľvek prostredí, čo Bell 412 spĺňa.

 

„Bell 412 ponúka najlepšie riešenie pre hasičské misie a jeho prevádzka je skvele rozšírená o sieť zákazníckej podpory, ktorú spoločnosť Bell vybudovala,“ povedal Beese. „Vynikajúca technická podpora produktov, dostupnosť náhradných dielov, podpora školení a vzťahy so zákazníkmi sú pre naše podnikanie nevyhnutné, čo je dôvod, prečo spolupracujeme so spoločnosťou Bell už 45 rokov.“

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov