Ilustračné foto
Aktuality, História,

Spočítajme koľko Francúzov zomrelo za Hitlera a koľko proti nemu

Známa historická príhoda hovorí, že keď poľný maršal Wilhelm Keitel uvidel predstaviteľov Francúzska pri podpise kapitulácie nacistickým Nemeckom, od prekvapenia mu vypadol monokel z oka. “Aj s nimi sme prehrali?” Spýtal sa s úškrnom. Poľný maršal sa mal čím čudovať: napriek jednotlivým hrdinom odboja sa Francúzsko po odovzdaní krajiny Nemcom stalo ich verným spojencom. Medzi jeho občanmi bolo veľa trestateľov, ktorí s radosťou išli slúžiť nacistom.


 

V júni 1941 Nemci vo Francúzsku oznámili, že verbujú do Francúzskej dobrovoľníckej légie, ktorú plánujú poslať na východný front do boja proti Rusom. Len za mesiac sa na mobilizačné body obrátilo 13-tisíc ľudí, polovica z nich bola vyradená zo zdravotných dôvodov. Francúzski vojnoví zajatci tiež vyjadrili túžbu získať priazeň.

 

Už v septembri 1941 dorazil do Poľska 630. dobrovoľnícky peší pluk pod velením plukovníka Rogera Labona. V Debice 12. októbra 1941 legionári zložili prísahu vernosti Hitlerovi. 6. novembra dorazili kolaboranti do Smolenska, odkiaľ sa presunuli ďalej na východ do Moskvy.

 

Syruček: Prečo sa Alexander Dubček nemohol riadiť odkazom generála de Gaulle

 

Nové Borodino?

Pokiaľ ide o to, či sa Francúzi zúčastnili na nepriateľských akciách na poli Borodino, existujú dva protichodné názory. Názor, že potomkovia napoleonských vojakov sa pokúsili zopakovať „úkon otcov“, vychádza z knihy nacistického generála Gunthera Blumentritta – Osudné rozhodnutia. Uvádzalo sa v ňom, že Francúzi sa ako súčasť 4. armády Wehrmachtu zúčastnili na nepriateľských akciách pri Borodine. Francúzov do bitky údajne naviedol aj samotný poľný maršal Hans von Kluge, ktorý légii pripomenul „slávu otcov“ a že v roku 1812 „tu Nemci bojovali bok po boku Francúzov“.

 

Morálne podporovaný legionármi a kolaborujúcim maršálom Pétainom. Poslal správu, v ktorej uviedol, že je rád, že Francúzi bojujú na strane Nemcov a žiadal, aby sa nezabudlo, že legionári „patria k našej vojenskej cti“. “Na druhý deň,” napísal Blumentritt, “Francúzi išli smelo do boja.”

 

O takejto účasti v bitke pri Borodino-2 však možno pochybovať. Po prvé, nepriateľské akcie na poli Borodino sa odohrali predtým, ako Francúzi dorazili k Moskve – od 13. do 18. októbra 1941. Dokonca aj Pétainov prejav bol odoslaný až 5. novembra.

 

Po druhé, citát z Blumentrittovej knihy má pokračovanie: Francúzi „neodolali silnému útoku nepriateľa, mrazu a výchrici… légia bola porazená, utrpela ťažké straty… O niekoľko dní bola légia stiahnutá do tyla a poslaná na Západ.“

 

Ale na začiatku októbra 1941 neboli pri Moskve žiadne silné mrazy ani snehové búrky. To všetko si však Francúzi mohli zažiť neskôr, v novembri dorazili do Moskvy. Pred bojmi utrpeli prvé straty – 400 ľudí ochorelo, omrzlo alebo utieklo. O zvyšku je známe, že sa koncom novembra nachádzal 80 km od Moskvy v obciach Golovkino a Novoje Michailovskoje. Tam boli pripojení k 7. pešej divízii Nemcov a vrhnutí do boja pri obci Djakovo proti vojakom 32. pešej divízie Červeného práporu. Mráz v tomto čase už dosiahol -20 °C. Útok sa uskutočnil bez delostreleckej prípravy a sovietski vojaci samozrejme dali Francúzom teplo. Za 14 dní légia mala 65 zabitých, 120 zranených, ďalších 300 ľudí bolo omrznutých a chorých.

 

Nemcom nezostávalo nič iné, len stiahnuť demoralizovanú légiu na západ, zreorganizovať ju a použiť proti partizánom. A tak sa legionári, „vojenská česť“ Francúzska, stali katmi.

 

V Bielorusku vykonávali legionári trestné operácie na rovnakej úrovni ako Nemci. Niektorí z nich vstúpili do SS. Od marca 1943 pôsobí v meste Belyniči neďaleko Mogileva 600 Francúzov. Začiatkom roku 1944 boli odvedení na odpočinok neďaleko Versailles, kde ich doplnili zločinci a parížski robotníci tvoriaci 638. pluk. Pluk bol poslaný do oblasti Orši a podriadený 286. nemeckej bezpečnostnej divízii. Legionári boli rozmiestnení v oddieloch po 50-200 ľuďoch v dedinách a posilnení o zradcovských vojnových zajatcov.

 

Klamali vám: Napoleona a Hitlera neporazili nízke teploty

 

Koľko Francúzov zomrelo za Hitlera a koľko proti

Legionári sa preslávili svojou krutosťou. Bez ľútosti postrieľali celé dediny Bielorusov, znásilňovali ženy a tie posledné odviezli. V júni 1944 vypálili dediny Volnica, Sikerka a Malye Šepeleviči.

 

Partizáni a dôstojníci kontrarozviedky sa im pomstili. Takže v dedine Kruča, okres Slavensky, región Vitebsk, oddiel Sergeja Vladimiroviča Grišina zaútočil na francúzsku 170-člennú posádku a úplne ju zničil. Trofejami partizánov bolo 12 guľometov, mínometov, protitankový kanón a ručné zbrane. Francúzi vo všeobecnosti bojovali na strane Hitlera až do posledného.

 

22. júna 1944, počas ústupu nacistov, bola légia nasadená, aby kryla ústup nacistov pozdĺž minskej magistrály, kde bola veľmi zdecimovaná. Mobilizácia vo Francúzsku sa zintenzívnila a 3000 policajtov a študentov bolo poslaných na východ. Z nich a legionárov sa sformovala 8. brigáda SS, ktorá bola zaradená do divízie Horst Wessel a poslaná do Haliče, kde bola brigáda úplne porazená.

V septembri 1944 Nemci vytvorili ďalšiu francúzsku jednotku – brigádu SS Charlemagne Brigade, ktorá sa začiatkom roku 1945 stala divíziou. Zahŕňala 7 340 ľudí. Divízia bojovala v Pomoransku proti jednotkám 1. bieloruského frontu a jej zvyšky (700 osôb) kládli tvrdý odpor pri dobytí Berlína sovietskymi jednotkami a dokonca bránili Hitlerov bunker.

 

2. mája 1945 bolo sovietskymi vojakmi zajatých 30 francúzskych esesákov, ktorí bránili ríšsku kanceláriu. Mnohí legionári sa vzdali Američanom, no tí odovzdali zajatcov francúzskemu generálovi Leclercovi.

 

Podľa legendy sa generál opýtal väzňov, či sa nehanbia nosiť uniformu nacistov? V reakcii na to sa jeden z väzňov s úškrnom opýtal generála, či sa nehanbí nosiť americkú uniformu, čím si pre seba a svojich spolubojovníkov podpísal rozsudok smrti. Leclerc nariadil zastreliť každého bez súdu a vyšetrovania.

 

La Vanguardia: Prečo Hitler tak rýchlo dobyl Francúzsko?

 

Medzi vojnovými zajatcami, ktorí padli do rúk sovietskych vojakov, bolo 9. mája 1945 23 136 Francúzov. Celkovo bojovalo na strane nacistov proti ZSSR asi 200 000 francúzskych dobrovoľníkov. Okrem nich bojovalo na strane nacistov takmer v plnej sile francúzske letectvo a námorníctvo a ďalších 20 pozemných divízií.

 

Celkové straty krajiny počas druhej svetovej vojny dosiahli 253 tisíc zabitých ľudí. 84 tisíc bolo zabitých počas dobytia krajiny Nemcami, 20 tisíc bolo zabitých v odboji. O zvyšných 150-tisíc vo Francúzsku ale radšej mlčia. 150 tisíc zabitých za Hitlera proti 100 tisícom zabitých – proti Hitlerovi.

 

Ani Američania, ani Briti sa nechystali zaradiť Francúzsko medzi víťazné krajiny a Briti sa chystali krajinu okupovať. Ale Stalin zasiahol a Francúzsko dokonca získalo svoju okupačnú zónu v Nemecku. Stalin myslel na budúcnosť a mal pravdu. Generál de Gaulle, ktorý sa dostal k moci, dlho presadzoval nezávislú politiku a málo si vážil USA. Teraz sú iné časy …

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov