Su-30MKV
Aktuality, Letectvo,

Ruské národné letectvo stojí pred veľkou zmenou. Bola ohlásená fúzia spoločností Suchoj, MiG a OAK

Rozhodnutím vedenia Spojenej leteckej korporácie (OAK) sa v Rusku zlúčia tri veľké letecké spoločnosti. O podrobnostiach reorganizácie zlúčením dvoch veľkých spoločností sa bude rokovať na valnom zhromaždení v januári budúceho roka. Informovala o tom oficiálna stránka OAK.


 

Blížiace sa spojenie OAK, Suchoj a RSK MiG a proces centralizácie riadenia troch spoločností sa už začal. Riadiace právomoci Suchoja boli prevedené na RSK MiG, ktorý následne dal riadiace práva na OAK. Šéf OAK Jurij Sljusar označil blížiace sa zlúčenie za dôležitú udalosť pre národné letectvo . Poznamenal, že takáto reorganizácia by dala silný impulz ruskému leteckému priemyslu.

 

Zároveň sa plánuje znižovanie úrovní riadenia, čo by malo pozitívne ovplyvniť organizačnú štruktúru odvetvia a znížiť výrobné náklady. Na jar tohto roku došlo vo vedení OAK k personálnym zmenám. Anatolija Serdjukova, ktorý predtým viedol predstavenstvo spoločnosti, nahradil šéf Štátnej korporácie Rostec Sergei Chemezov.  V Rusku majú odborníci k takémuto spojeniu rôzne postoje. Okrem iného zaznieva názor, že to môže viesť k problémom v dôsledku nedostatočnej konkurencie medzi rôznymi dizajnérskymi kanceláriami a dizajnérskymi školami ako takými.

 

Hypersonické zbrane: základné informácie pre Kongres Spojených štátov

 

Ruské letecké a kozmické sily získajú nové lietadlá s hypersonickou zbraňou

Nové lietadlá s hypersonickými zbraňami začnú bojovú službu v leteckých vojenských jednotkách Leteckých a kozmických síl RF v budúcom roku, oznámil námestník vrchného veliteľa letectva, generálporučík Andrej Judin v rozhovore pre ruské noviny Krasnaja zvezda.

 

„Na budúci rok je v leteckých vojenských jednotkách vyhlásený za rok letového výcviku, pre protivzdušnú, protiraketovú obranu a kozmické vojská to bude rok bojovej služby. Máme tiež za úlohu vybaviť letectvo perspektívnymi vzorkami VVTS (pozn. výzbroje, vojenskej a špeciálne techniky), vrátane hypersonických zbraní ,“ povedal.

 

Su-57 čaká modernizácia. Ako sa ruská stíhačka naučí lietať ďalej a pracovať za “chrbtom” dronov

 

Judin upresnil, že sa v rámci štátnej obrannej objednávky na rok 2022 plánuje nakúpiť vyše 200 kusov základných vzoriek zbraní, vojenskej a špeciálnej techniky. Predtým bola zverejnená správa, že ku koncu roka 2024 získa vojenské letectvo 22 viacfunkčných stíhačiek piatej generácie Su-57, do roku 2028 má ich počet v ozbrojených silách predstavovať 76.

 

Vojenský expert Baranec: „Zirkon“ premení americkú lietadlovú loď na obrovský bratský cintorín

 

Rusko je dnes jediná krajina na svete s hypersonickými raketami už pripravenými alebo takmer pripravenými na boj . Ruské ozbrojené sily vlastnia letecké systémy Kinžal s hypersonickou raketou, prebiehajú štátne skúšky hypersonickej rakety Zirkon, bojovú službu nesú strategické rakety s hypersonickým klzákom Avangard.

 

Najmodernejšie vrtuľníky
Prvých 15 najmodernejších bojových vrtuľníkov Ka-52M dostane ruská armáda do výzbroje v roku 2022, oznámil Sputniku zdroj z leteckého priemyslu. Zmluva medzi holdingom Vrtuľníky Ruska a ministerstvom obrany o dodávke 30 vrtuľníkov Ka-52M bola podpísaná na výstave Armáda 2021.

 

Prečo sa Čína vzdáva svojich vlastných, široko ospevovaných vrtuľníkov Z-10 v prospech ruského Kamova Ka-52K?

 

“Prvé dodávky sa začnú v roku 2022. Bude to po 15 strojoch ročne, teda 15 v roku 2022 a 15 v roku 2023,” povedal zdroj agentúry.
Modernizovaný vrtuľník Ka-52M je vyvíjaný podľa výsledkov použitia základnej verzie stroja Ka-52A Aligátor v Sýrii. Prvý let skúšobnej vzorky stroja sa konal v auguste 2020. Ukončenie štátnych skúšok nového prieskumného a útočného vrtuľníka sa plánuje v roku 2022.
Ka-52M má nový zameriavací a navigačný systém, radar s aktívnou fázovanou mriežkou antény, posilnené podvozkové nohy, väčší zoznam zbraní, vrátane rakety Ataka (dolet 4-6 km), Vichr (8 km) a Vichr-M (10 km).

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov