Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Rusko podniklo rozsiahly útok na americké vojenské satelity

Velenie americkej armády oznámilo, že ruská armáda podnikla bezprecedentný útok na americké vojenské vesmírne satelity. Útoky boli vykonané pomocou systémov rádio-elektronického boja neznámeho typu, trvali veľmi dlho a takéto útoky majú vážny dopad na prevádzku amerických kozmických objektov. Vo vyhlásení amerického vojenského velenia sa dokonca objavili informácie, že Rusko a Čína použili proti satelitom laserové zbrane.


 

„Keď Rusko odpálilo družicu vo vesmíre pomocou rakety, ako to urobilo tento mesiac, prebiehajúce preteky v zbrojení vo vesmíre sú oveľa očividnejšie. No Spojené štáty a ich protivníci bojujú vo vesmíre každý deň. Hrozby skutočne rastú a rozširujú sa každým dňom. A toto je vážna evolúcia aktivity, ktorá prebieha už dlho,“ vyhlásil generál David Thompson, prvý zástupca veliteľa vesmírnych síl pre vesmírne operácie.

 

Kritika zakrýva skutočné kozmické obavy USA. Rusko protisatelitnými zbraňami dokáže zostreliť ich utajovaný vesmírny stíhač

 

Americké vesmírne sily práve teraz vyšetrujú to, čo Thompson nazýva „reverzibilné útoky“ na americké vládne satelity (teda útoky, ktoré satelity natrvalo nepoškodia) „každý jeden deň“. Rusko podľa neho pravidelne útočí na americké satelity nekinetickými prostriedkami vrátane elektronického boja, informoval denník „The Washington Post“.

 

Dnes je Rusko vyzbrojené niekoľkými zariadeniami na rádio-elektronický boj, ktoré umožňujú útočiť na americké vesmírne satelity. Útoky na tieto objekty sa navyše s najväčšou pravdepodobnosťou iba v čase prechodu nad ruskými strategickými a vojenskými zariadeniami, čím sa Rusko snaží zabrániť úniku dôležitých informácií, hoci v prípade potreby možno satelity úplne znefunkčniť.

 

Elon Musk varoval pred hrozbou bankrotu SpaceX

 

Rusko dokončuje nasadenie jedinečného spravodajského systému Liana

V roku 2015 Kaspická flotila zasiahla 24-mi raketami Kaliber ciele v Sýrii. Vtedy sa v médiách začalo hovoriť o prítomnosti ruských nejadrových rakiet s dlhým doletom, ktorými sa predtým mohol chváliť iba Pentagón a jeho priatelia. V ten deň však došlo k triumfu nielen zbraní, ale aj prostriedkov ich vedenia – hovoríme o najnovšom a v mnohých ohľadoch jedinečnom spravodajskom systéme Liana.

 

Začnime však predchodcom – Legendou. Prvé satelity tohto systému sa začali do vesmíru vypúšťať už v roku 1970 a odvtedy pre sovietske námorníctvo nastal, dalo by sa povedať, „zlatý vek“ – streľba riadenými strelami na lode za horizontom sa začala uskutočňovať pravidelne, čo sa predtým považovalo za mimoriadne náročnú úlohu, ktorá sa realizovala pomocou letectva, ale v oceáne to zo zrejmých dôvodov nie je vždy možné. Američanom sa to, mimochodom, veľmi nepáčilo a dokonca začali vytvárať algoritmy na potlačenie ruských satelitov.

 

Nie všetko však bolo také plynulé, ako to znie – v tých rokoch neboli satelity schopné prijímať potrebné množstvo energie zo solárnych panelov a každý z nich musel byť vypustený s jadrovým reaktorom na palube. Okrem toho bola životnosť takéhoto satelitu extrémne krátka – v priemere najviac 70 dní. Počas vojny na Falklandských ostrovoch museli byť takmer súčasne vypustené až 3 satelity, aby sa zabezpečilo neustále sledovanie britskej operácie. Stálo to však za to – sovietska armáda neustále sledovala a vedela, kde a čo robí potenciálny nepriateľ, a dokázala presne predpovedať začiatok výsadkovej operácie. Ale aj v ZSSR so svojimi zdrojmi pochopili, že vypustenie takýchto satelitov bude trvať dlho – peniaze boli rozprávkové a boli prípady, keď padli na členské krajiny NATO, ktoré v tých rokoch dostali svet do veľmi zložitej situácie (vyplatili dokonca kompenzáciu Kanade). Výsledkom bolo opustenie tejto myšlienky a v 90. rokoch Rusko už nemalo aktívne satelity a tie pasívne prestali fungovať začiatkom 2000. rokov. Ministerstvo obrany však pochopilo, že bez takéhoto systému sú všetky rakety v podstate zbytočné a slepé a bolo ich možné použiť ako v 60. rokoch prostredníctvom letectva AWACS – preto bolo rozhodnuté oživiť systém Liana, ktorý prekonáva svojho predchodcu vo všetkých ohľadoch.

 

Ruský neviditeľný štít: v prípade vojny bude NATO úplne paralyzované

 

Liana je tiež založená na dvoch druhoch satelitov – aktívnom a pasívnom, ale sú vyrobené na úplne inej úrovni. Žiadny jadrový reaktor a trojmesačná životnosť – teraz môžu lietať roky, ak nie desaťročia (deklarované obdobie je minimálne 7 rokov). Mimochodom, teraz je na obežnej dráhe už 5 pasívnych prieskumných satelitov, a to je viac ako v najlepších rokoch Legendy – toto číslo uľahčuje udržiavanie všetkých kútov planéty pod kontrolou. Existuje však nuansa – aktívny prieskumný satelit Pion-NKS ešte nie je pripravený. Je to oveľa komplikovanejšie a nákladnejšie, takže vývoj trval dlho. Momentálne prvý taký satelit prechádza záverečnými testami na Zemi a tento rok pôjde do vesmíru, a zjavne nie v jedinej kópii. Čo nám to hovorí? Áno o že tento rok Rusko dokončí rozmiestnenie systému Liana a obnoví schopnosť útočiť na nepriateľské lode vzdialené tisíce kilometrov (vďaka novým raketám). Ďalším charakteristickým znakom možno považovať letovú nadmorskú výšku – nové satelity lietajú oveľa vyššie, asi 1 000 kilometrov nad Zemou, čo sťažuje ich zachytenie protisatelitnými zbraňami – predtým také objekty viseli vo výške najviac 300 kilometrov.

 

Okrem veľkej životnosti, ceny a výkonu majú nové satelity ešte jednu skutočne jedinečnú vlastnosť – systém sa už neobmedzuje iba na vodný priestor a dokáže pracovať aj na pozemných cieľoch (Legenda dokázala detekovať aj pozemné ciele, ale išlo hlavne o silné pobrežné radary). Takže „Liana“ už bola testovaná v Sýrii, kde podľa otvorených údajov dokázala vydať cieľové označenie na automobil uprostred obrovského množstva rádiového rušenia. V tomto automobile zrejme niekto použil vysielačku, satelit ho videl z výšky do tisíc kilometrov a okamžite vydal lietadlu nachádzajúcemu sa v blízkosti cieľové označenie – nestihol ani odštartovať. Toto sú možnosti. A čo sa stane, keď Pion-NKS vstúpi na obežnú dráhu?

 

Jeho viacnásobné posilnenie. Aj keď jeho úlohou je v prvom rade hľadanie AUG a lodí, ktoré sú mu pridelené. Mimochodom, s vypustením tohto satelitu na obežnú dráhu dôjde aj k jedinečnej udalosti – plnohodnotnej prevádzke pasívnych a aktívnych satelitov súčasne, čo bolo s Legendou veľmi ťažké dosiahnuť (v otvorených zdrojoch píšu, že v niektorých obdobiach fungovania systému trvala synchrónna prevádzka maximálne mesiac, čo je vážne obmedzené množstvo príležitostí). Všeobecne sa konštelácia pôvodne plánovala zo 4 satelitov – dvoch pasívnych a dvoch aktívnych, teraz však existuje najmenej 5 pasívnych satelitov a v blízkej budúcnosti sa plánuje zhruba rovnaký počet aktívnych. Tento rok sa plánuje vypustenie niektorých pomocných prvkov na obežnú dráhu, o ktorých v otvorených zdrojoch nie je ani slovo – pravdepodobne ide o záložné satelity.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov