Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Najrýchlejšia na svete. India úspešne odpálila nadzvukovú strelu BrahMos zo stíhačky Su-30. Video

Testy najdiskutovanejšej indickej rakety BrahMos sa uskutočnili na testovacej lokalite Chandipur pri pobreží Urísy. Uríša je bývalý štát vo východnej Indii s výhľadom na Bengálsky záliv.


 

 

Na testovanie bola vybraná jedna zo stíhačiek Su-30MKI, ktoré sú vo výzbroji indického letectva. Celkový počet lietadiel Su-30MKI v indickom letectve je podľa otvorených zdrojov 255. Podľa indického ministerstva obrany nadzvuková strela vypustená z lietadla letela po danej trajektórii v súlade s úlohami misie.

 

[

 

Predtým bola v júli 2021 testovaná letecká verzia BrahMos. Pripomíname, že raketa má dolet 300 km a maximálnu rýchlosť 2,89 M. Indická armáda zároveň sníva o ďalšom zvýšení letovej rýchlosti rakety.

 

Vo vyhlásení indického vojenského oddelenia o štarte rakety sa tiež zdôrazňuje, že hlavné komponenty motora boli vyvinuté indickým vojenským priemyslom. Pre krajinu je to veľmi dôležité objasnenie, keďže Naí Dillí v posledných rokoch realizuje program na urýchlenie rozvoja vlastného vojenského priemyslu v krajine. Montáž rakiet BrahMos sa vykonáva v Hyderabade, ale na vytvorení indickej rakety sa podieľa aj ruská strana.

 

Suchoj Su-30MKI je vraj už zastaralé stíhacie lietadlo… je to však naozaj tak?

 

Námornú a pozemnú verziu rakety BrahMos, ktorú spoločne vyrobili Rusko a India, už prevádzkujú indické ozbrojené sily. Teraz je na rade letecká verzia, ktorej dodanie do výzbroje lietadiel indických vzdušných síl výrazne zvýši bojovú silu a schopnosti indického vojenského letectva. Toto je veľmi naliehavá úloha pre Naí Dillí vzhľadom na zložitú situáciu na indicko-pakistanských a indo-čínskych hraniciach.

 

Nové okrídlené rakety doplnili arzenál zbraní viacúčelových stíhacích lietadiel Su-30MKI po úspešnom ukončení série letových a palebných skúšok. Prvou bojovou jednotkou s križujúcimi zo vzduchu vypúšťanými strelami BrahMos-A sa stala 222. letka Tigrích žralokov (Tiger shark), ktorá prevádzkuje viacúčelové stíhacie lietadlá vzdušnej prevahy, Su-30MKI.

 

Su-30SM2 – potrebuje Rusko „Super-Suchoj”?

 

Nadzvuková križujúca strela BrahMos je výsledkom spolupráce indickej Výskumnej a vývojovej organizácie obranných systémov (Defence Research and Development Organisation – DRDO) a ruskej spoločnosti NPO Mašinostrojenija, ktoré v roku 1998 vytvorili pre tento účel spoločný podnik BrahMos Aerospace. Uvedená spoločnosť vyvíja a vyrába pod názvom BrahMos nadzvukové (supersonické) okrídlené rakety schopné dosahovať rýchlosť viac ako 3000 km/h. Základom projektu je sovietska protilodná strela P-800 Onix, presnejšie jej exportná verzia Jachont. Spočiatku bola strela BrahMos vyvíjaná ako protilodná, neskôr boli však vyvinuté ďalšie verzie, ktoré dokážu zasahovať pozemné a hladinové ciele zo stacionárnych ako aj mobilných odpaľovacích zariadení a taktiež z ponoriek, lodí a lietadiel (BrahMos-A).

 

Vývojári označujú vo vzduchu vypúšťané strely BrahMos-A za „najrýchlejšie nadzvukové rakety na svete”. BrahMos-A váži približne 2,5 t, hlavica má hmotnosť cca 300 kg a schopnosť zasiahnuť cieľ vo vzdialenosti 290 km pri rýchlosti letu do 3500 km/h (strely vypúšťané z lodí a pozemných odpaľovacích zariadení majú bojovú hlavicu s hmotnosťou 200 kg).

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov