Alexej Samar
Aktuality, História,

Lovec z tajgy Alexej Samar sa stal nočnou morou Nemcov pri Stalingrade

Jednoduchý nanajský lovec za pár mesiacov v bitkách pri Stalingrade zabil 299 nacistov a stal sa jedným z najlepších ostreľovačov sveta.


 

V auguste 1941 k vojenskému komisárovi v Komsomolsku na Amure prišiel mladý nanajec, menom Alexej Samar. , na ošúchanom saku mal tri odznaky: “Pripravený na prácu a obranu”, Vorošilovský strelec “a odznak” Komsomol “. Keď sa Alexej dostal k vojenskému komisárovi, hneď od dverí povedal – “som lovec, chcem byť ostreľovač, dám 150 fašistov!” Prirodzene, nikto mu neveril, no on trval na tom, aby boli jeho schopnosti okamžite otestované.

 

Volali ho Šejk ostreľovačov, alebo Jastrabie oko

 

Kontrola prebehla. Ako cieľ bola navrhnutá päťkopejková minca. Predstavte si ten údiv skúšajúcich, keď mincu vyhodenú do vzduchu trafil z prvého výstrelu! Vytrvalosť komsomolca bola korunovaná úspechom – na odporúčanie okresného výboru Komsomolu a vojenského registračného a branného úradu bol zaradený ako dobrovoľník –  ostreľovač.

 

Samar bol disciplinovaný. Miloval zbrane, najmä karabínu a pištoľ, strieľal z nich vynikajúco. Samar sa v taktických cvičeniach majstrovsky plazil, nabiehal, prezliekal sa, vedel sa premeniť na „guľatinu“ či „hnilý peň“, na „papraďový krík“, dokonale prekonal akúkoľvek vodnú prekážku. Samar liezol po stromoch so závideniahodnou obratnosťou.

 

Ostreľovači z ukrajinského Majdanu označili kto si ich objednal na streľbu do demonštrantov

 

Alexej Samar prijal svoj krst ohňom o rok neskôr v Stalingrade, keď splnil svoj sľub vojenskému komisárovi v tretine za jeden deň. V boji o vlečku “55. kilometer” a mohylu – 122 v rámci bojového sprievodu poručíka Kabanova otvoril skóre už z prvým výstrelom Alexej Samar. Len v prvý deň bitky Alexej Samar zničil 48 nacistov – vynikajúci výsledok! Mladý zástupca nanajského národa dokázal, že nie je chvastúň, a presvedčil sa, že skutočne dokáže zabiť 150 fašistov, ako sľúbil. Po výsledkoch prvej bitky dostal Alexej Samar na príkaz divízie poďakovanie, získal hodnosť seržanta a získal právo na „voľný lov“, teda právo, ktoré používali najskúsenejší ostreľovači. v prednej línii.

 

Ležal som tam dva dni, pozoroval Nemcov, jedným výstrelom som ich dal desať: lovec z tajgy Ivan Kulbertinov

 

Mladému Nanaiovi trvalo iba 20 dní neutíchajúceho boja, aby splnil a prekročil svoj sľub. Výsledok – 190 zabitých nacistov, za čo mu bol udelený Rád červeného práporu. V októbri – novembri 1942 nemecké velenie zorganizovalo neustály dohľad nad Alexejom Samarom, spustil sa na neho skutočný lov. Nemeckým ostreľovačom, ktorí dorazili z Nemecka do Stalingradu, sa podarilo Alexeja vypátrať. Jeden z najlepších ostreľovačov v Stalingrade a Červenej armáde bol zabitý koncom novembra 1942.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov