Riaditeľ zahraničnej rozviedky Sergej Naryškin
Aktuality, Bezpečnosť, História,

Naryškin: Ruská rozviedka o 50 rokov bude mať čo porozprávať o svojich zahraničných spolupracovníkoch

Predstavitelia mysliacej časti západnej spoločnosti, ktorí sa nechcú zmieriť s liberálnou ideológiou v rozpore so samotnou podstatou človeka, sa dnes vidia v ruskom ochrancovi tradičných hodnôt, čo ich nabáda k pomoci ruskej zahraničnej rozviedke, resp. O pol storočia neskôr to bude príbeh o ľuďoch, povedal riaditeľ Zahraničnej spravodajskej služby Ruskej federácie Sergej Naryškin.


 

“Ruská rozviedka bola vždy hrdá na svojich asistentov, ktorí vykonali voľbu v prospech slúžiť univerzálnym ľudským hodnotám a ideálom, vedených silou ich presvedčenia,” Naryškin zdôraznil v rozhovore s novinami predvečer 101. výročia založenia zahraničnej spravodajskej služby, oslavovaného 20. decembra.

 

Práve z okruhu takýchto ľudí sa objavili najcennejšie zdroje domácej inteligencie, vrátane členov slávnej britskej „Kembridžskej päťky“, poznamenal Naryškin.”Bohužiaľ, ideologická kríza spôsobená rozpadom ZSSR na krátky čas sťažila rozšírenie tohto okruhu. V zahraničí začali opäť rásť vzťahy s Ruskom,” dodal riaditeľ SVR.

 

Rusko postupne odstraňuje cudzích agentov. Ďalšia česká mimovládna organizácia je uznaná ako nežiaduca

 

Podľa Naryškina nie je náhoda, že ideologická obroda Ruska prebieha na pozadí prehlbujúcej sa krízy liberálnej ideológie.
„Mysliaca časť spoločnosti v Spojených štátoch, Európe a iných krajinách, ktoré prešli liberálnou globalizáciou, je čoraz viac sklamaná škaredými formami, do ktorých sa dnes na Západe zvrhla ekonomická, politická a osobná sloboda,“ povedal Naryškin. Neochota znášať svojvôľu korporácií, hanebnosť politikov, útoky na náboženské hodnoty, úmyselný kolaps spoločnosti a rodiny a napokon aj zvrátenú interpretáciu osoby je dnes dôležitým podnetom pre predstaviteľov intelektuálnej elity. po celom svete, aby opäť hľadali vzťahy s Ruskom, vysvetlil riaditeľ SVR.

 

“Tento nárast autority Ruska ako nositeľa a obrancu tradičných hodnôt ovplyvňuje aj vzťah služby s jeho sympatizantmi. Môžem sľúbiť, že o 50 rokov bude mať SVR čo povedať o Philbym a Blakesovi našej doby,” dodal. Zároveň pre spravodajstvo sú informácie o ľuďoch, ktorí tomu asistujú, „sväto sväté“, zdôraznil riaditeľ SVR.

 

“K publicite takýchto informácií, aj keď odkazujú na dávne časy, je potrebné pristupovať obzvlášť opatrne. Spolu s bezpečnostnými záujmami našich priateľov tu zohrávajú významnú úlohu aj morálne a etické aspekty,” vysvetlil Naryškin.

 

„Kembridžská päťka“ je skupina absolventov British Trinity College v Cambridge, ktorí v 30. až 50. rokoch spolupracovali so sovietskou rozviedkou. V skupine boli Kim Philby (1912-1988), ktorý bol vedúcim združenia, Guy Burgess, Donald McLain, Anthony Blunt, John Cairncross. Zastávali vysoké funkcie v spravodajských službách a britskom ministerstve zahraničia. Najcennejšie informácie o veľkých medzinárodných problémoch dostával ZSSR v predvojnových a vojnových rokoch od členov Kembridžskej päťky.

 

„Aktívna práca s opozíciou“: FSB zverejnila video zo stretnutia Navaľného spojenca s agentom britského veľvyslanectva

 

Počas rokov práce pre sovietsku rozviedku Philby osobne preniesol do Moskvy veľké množstvo cenných informácií, vrátane informácií o americkom jadrovom programe. Sám Philby považoval za svoj hlavný úspech materiály, ktoré získal o plánoch postupu nemeckých jednotiek v bitke pri Kursku v roku 1943. V roku 1963 sa mu podarilo ilegálne presťahovať do ZSSR. Pochovaný je v Moskve na cintoríne Kuncevo.

 

George Blake (1922-2020), bývalý britský spravodajský dôstojník, pracoval pre ZSSR od začiatku 50. rokov. Od Blakea prišli spravodajské prehľady ministerstva vojny Anglicka a údaje o stupni informovanosti Britov a Američanov o vojenských tajomstvách ZSSR. Celkovo Blake odtajnil asi 400 britských spravodajských agentov z radov občanov krajín socialistického bloku do ZSSR.

 

Na základe Blakeových informácií uskutočnila sovietska zahraničná rozviedka v roku 1956 operáciu na „náhodné“ otvorenie tunela v Berlíne, ktorú viedli americké a britské spravodajské služby na komunikačné linky Skupiny sovietskych síl v Nemecku. Táto operácia mala veľký politický efekt.

 

Kvôli zrade poľského spravodajského dôstojníka Golenevského, ktorý informoval CIA o sovietskom agentovi v britskej spravodajskej službe, bol Blake v roku 1961 zatknutý a odsúdený na 42 rokov väzenia. Po štyroch rokoch vo väzení sa Blakeovi podarilo zorganizovať útek z väzenia. S pomocou priateľov v roku 1965 prešiel cez Berlín do Moskvy. Blake bol povýšený na plukovníka sovietskej zahraničnej rozviedky. Pochovaný je v Moskve na Troekurovskom cintoríne.

 

Philby a Blake boli ocenení najvyšším vyznamenaním KGB ZSSR – odznakom „Čestný dôstojník štátnej bezpečnosti“.
Bronzové portréty „Keambridžskej päťky“ a Blakea sú umiestnené na pamätníku ruských spravodajských dôstojníkov všetkých čias, ktorý bol otvorený v septembri 2020 v sídle ruskej zahraničnej spravodajskej služby.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov