Súbor digitálneho vykresľovania navrhovanej nadzvukovej zbrane zvanej Waverider X-51A zobrazený pod krídlom B-52. (Foto: Grafika leteckých síl USA)
Aktuality, Letectvo,

Skúšky americkej hypersonickej strely boli opäť neúspešné

V USA prebehli ďalšie neúspešné skúšky hypersonickej strely AGM-183A. Píše o tom portál The Drive s odvolaním sa na brigádneho generála a vedúceho zbrojného programu Heatha Collinsa. Presná príčina zrušenia testov nebola zatiaľ zistená. Počas letu B-52H sa neoddelila strela od krídla lietadla “, píše autor Joseph Trevithick.


 

Podľa slov oficiálnych osôb bude strela vrátená na miesto montáže pre rozbor údajov telemetrie. Došlo k tomu asi päť mesiacov po druhom pokuse o letové skúšky raketového motora ARRW. Vtedy pokladali túto skúšku za sčasti úspešnú aj napriek tomu, že motor nefungoval, ako sa predpokladalo. Prototyp zbrane sa však úspešne oddelil od bombardéra B-52H.

 

USA sú vystrašené najnovšou zbraňou Číny

 

Prvý pokus podnikli vzdušné sily v apríli roku 2021. Autor portálu pripomína, že problémy s testovaním nových hypersonických systémov mali nielen vzdušné sily USA. V októbri Pentagon oznámil neúspešnú skúšku hypersonickej rakety z kozmodrómu Kodiak.
Ako poukazuje autor článku, neuspokojivé výsledky amerických projektov vyzerajú obzvlášť nevýhodne na pozadí správ o skúškach podobných typov zbraní v Rusku, Číne a Severnej Kórei.

 

„Mala by vás znepokojovať skutočnosť, že v posledných piatich a možno aj vo viacerých rokoch vykonali Spojené štáty deväť skúšok hypersonickej strely, Číňania v rovnakom čase ich uskutočnili stovky,“ povedal v októbri na fóre Defense Writers Group generál vo výslužbe John Hyten.

 

Hypersonické zbrane: základné informácie pre Kongres Spojených štátov

 

V auguste 2020 výskumná služba amerického kongresu oznámila, že profilové ústavy ozbrojených síl USA pracujú v oblasti hypersonických zbraní tromi smermi: nejadrový rýchly úder, kĺzavá bojová hlavica a balistická raketa vypúšťaná z ponoriek typu Virginia, hypersonické zbrane veľkého dostrelu ( kĺzavá bojová hlavica s doletom asi 2200 km), a zbraň rýchlej reakcie so vzdušnou dislokáciou – bojová hlavica schopná vyvíjať rýchlosť až 20 machov s doletom asi 2200 kilometrov kilometrov.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov