FN Minimi
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Česko nakúpi tisíc belgických guľometov MINIMI. Čo na to jeho zbrojovky

Dňa 21. decembra 2021 bola medzi českým Ministerstvom obrany a českou spoločnosťou CB SERVIS CENTRUM sro uzavretá rámcová dohoda na dodávky guľometov MINIMI. Dohodu podpísali za ministerstvo obrany námestník pre riadenie sekcie vyzbrojovania a akvizícií Lubor Koudelka a za víťaza vyhláseného tendra, spoločnosť CB SERVIS CENTRUM sro, jej konateľ Lubomír Havelka.


 

 

 

Na základe tejto dohody bude pre Armádu Českej republiky dodaných 949 guľometov MINIMI v kalibru 7,62 x 51 mm a 5,56 x 45 mm v celkovom maximálnom finančnom rámci 1,12 mld korún vrátane DPH, a to v priebehu rokov 2022 – 2025. Rámcová dohoda taktiež umožňuje obstaranie náhradných dielov, vďaka ktorým budú po dobu 10 rokov zabezpečené opravy cestou vojenských špecialistov. Súčasťou dodávok je aj obstaranie príslušenstva – vysoko sofistikovaných optoelektronických zameriavačov, súprav zbrojarov, puzdier a obalov.

 

Uzavretím rámcovej dohody je zahájená záverečná 3. etapa prezbrojenia jednotiek AČR modernou účinnou ručnou zbraňou so schopnosťou integrácie do systému modulárneho bojového kompletu vojaka 21. storočia. Súčasne bude dosiahnutá interoperabilita kalibru ručných zbraní s ostatnými ozbrojenými silami štátov NATO.

 

FN Minimi (skratka z francúzskeho: Mini Mitrailleuse; “mini guľomet”) je belgický ľahký guľomet kalibru 5,56 mm vyvíjaný Ernestom Vervierom zo spoločnosti FN Herstal v Herstale. Prvýkrát bol uvedený v roku 1974 a vstúpil do služby armádnych síl vo viac ako 30 krajinách. Zbraň je určená ako základná podporná zbraň družstva (čaty), ako nesená a obsluhovaná jedným strelcom, ale môže byť tiež v prípade potreby lafetovaná (do trojnožky alebo do montáže na technike) a plniť v obmedzenom rozsahu úlohy univerzálneho guľometu. Zbraň je v súčasnej dobe zavedená vo výzbroji prakticky všetkých krajín NATO, najmä Veľkej Británie, Kanady a USA (tu pod označením M-249 SAW).

 

Ďalší úspech zbrojovky FN – získala americký kontrakt na guľomety M240 vo výške 92 miliónov dolárov

 

Zbraň je zásobovaná štandardným článkovým, rozkladacím nábojovým pásom NATO typu M-27 pre náboj 5,56 mm, podávaným z ľavej strany zbrane. Pás môže byť teoreticky nekonečný. K zbrani je možné pripojiť plastový alebo plátený box s kapacitou 250 ks Nb 5,56 mm v páse alebo užívať voľný pás. Zbraň má tiež šikmo zľava situovanú zásobníkovú šachtu, do ktorej je možné užívať akékoľvek zásobníky pre útočnú pušku radu AR-15/M-16/M-4.

 

Kalašnikov testuje nový ľahký guľomet RPL-20

 

Zbraň strieľa z otvorenej polohy záveru, záver je uzamknutý rotačným závorníkom odomykaným šnekovou kulisou a jeho spätný pohyb je zaistený odberom spalných plynov z vývrtu hlavne. Plynovratné ústrojenstvo je vybavené plynovým regulátorom na nastavenie správnej funkcie zbrane, resp. pre zvýšenie tlaku pri väčšom znečistení alebo použití slabšej munície. Zbraň sa nabíja po odklopení vrchného veka záveru s posúvacím a podávacím ústrojenstvom, kedy je potrebné založiť prvý náboj v páse do nábojiska. Po následnom uzavretí veka je potrebné napínacou pákou záveru na pravej strane zbrane natiahnuť záver do zadnej polohy, kde dôjde k jeho zachyteniu.

 

Natiahnutím záveru vzad dôjde k vytiahnutiu prvého náboja z pásu, ktorého prvý článok je týmto uvoľnený, a dôjde k jeho vypadnutiu pod zbraň. Náboj je zachytený pazúrikom vyťahovača a je záverom unášaný vzad, kde je tlakom znižovača podsunutý pod nábojisko do osi hlavne a nábojovej komory. Vplyvom činnosti podávacieho a posunovacieho ústrojenstva v závislosti od spätného chodu záveru je nábojový pás posunutý o jeden náboj, ktorý je podaný na miesto prvého vytiahnutého náboja. Napínaciu páku je treba potom manuálne vrátiť do prednej polohy. Zbraň je pripravená na streľbu.

 

Ukrajina predstavila nový guľomet veľkého kalibru. Video

 

Nad pištoľovou rukoväťou je situovaná manuálna poistka s preraďovačom, umožňujúca zaistenie zbrane alebo paľbu dávkou. Zbraň neumožňuje streľbu jednotlivými ranami. Po stlačení spúšte dôjde k vypusteniu záveru, ktorý je tlakom vratnej pružiny hnaný vpred, dochádza k zasunutiu náboja do nábojovej komory hlavne a po uzamknutí celku hlaveň-záver rotačným závorníkom dôjde k jeho odpáleniu. Strela je hnaná vývrtom hlavne a potom, čo minie ústie plynového kanála, dochádza k vniknutiu spalných plynov do plynovratného ústrojenstva. Tu tlak plynov pôsobí na vratný piest, ktorý následne ženie vzad nosič závorníka. Spätným pohybom nosiča dochádza k odomykaniu záveru, pretože závorník je nútene otáčaný vplyvom šnekovej kulisy. Potom, čo uzamykacie ozuby závorníka vyjdú zo záberu ozubov hlavne, je záver odomknutý a zotrvačnosťou je poháňaný stále vzad proti tlaku vratnej pružiny. Pazúrik vyťahovača vyťahuje z komory vystrelenú nábojnicu a tá je vyhadzovačom vyhodená doprava pod zbraň. V prípade potreby je možnosť užívať aj zásobníky pre pušku M-16 s kapacitou 30 rán alebo akékoľvek iné zásobníky pre pušky radu AR-15/M-16/M-4. Pre túto funkciu nie je potrebné na zbrani vykonávať akékoľvek úpravy, zasunutím zásobníka iba dôjde k pootočeniu podávacieho ústrojenstva a prechodu funkcie na podávanie zo zásobníka. V zbrani iba nemôže súčasne byť založený nábojový pás.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov