Ilustračné foto
Aktuality, Civilná ochrana,

Ako bude vyzerať Ku Klux Klan budúcnosti?

Dôvodom objavenia sa Ku Klux Klanu je občianska vojna, ktorú prehral americký juh. Nešla len po území, ekonomických výhodách a právach černochov. Vo všeobecnosti išlo o budúcnosť Spojených štátov. Obchodník-Yankee a bavlnený južanský aristokrat boli príliš odlišní na to, aby mohli spolunažívať v mieri, ich životné záujmy si príliš protirečili. Skôr či neskôr musel jeden z nich nahradiť druhého.


 

Preto, keď Juh prehral vojnu, severania sa neobmedzili na odškodné, odzbrojenie a sľub, že už nebudú bojovať. Namiesto toho sa rozhodli rozleptať identitu včerajších protivníkov. Zmeňte južanskú spoločnosť tak, aby už nikdy nemohla predstavovať hrozbu pre priemyselníkov na severe. Víťazi preto spustili proces Rekonštrukcie.

 

Jeho podstata bola jednoduchá. Na územiach odzbrojeného Juhu boli rozmiestnené veľké kontingenty. Vojaci boli obdarení širokými právomocami, aby mohli okamžite a neúmerne reagovať na akúkoľvek nespokojnosť a pokusy o odpor. To všetko bolo nevyhnutné, aby sa zabezpečila miestna emancipácia nedávno prepustených otrokov – južania neprechovávali k černochom vrúcne city a tí im z pochopiteľných dôvodov odpovedali plnou reciprocitou.

 

Nemenej rasistickí boli aj samotní víťazi. Ale považovali černochov za prostriedok, ako sa pomstiť včerajším protivníkom za dlhú a ťažkú ​​vojnu. A v mnohých kontroverzných situáciách sa prikláňali skôr na stranu černochov. Paralelne na juh prúdili podnikatelia -severania. Využili negatívne ekonomické dôsledky pre južanov a lacno skúpili všetky aktíva, na ktoré dosiahli. V dôsledku toho sa starý, prosperujúci svet Juhu v okamihu zrútil. Pre miestnych bolo všade, kde si odpľul, všetko zlé. Vojská utláčajú, černosi sa spájajú do gangov, znásilňujú a lúpia. Prídu bohatí severania, kúpia si všetko, čo aspoň niečo stojí, stanú sa plnohodnotnými majiteľmi. To vytvorilo ideálne podmienky pre rast ilegálnych organizácií. Najúspešnejším a stal sa Ku Klux Klan – druh ľudového združenia proti cudzincom,

 

Satanovskij o etnických mafiách v dnešnom svete

 

Tento „národ“ bol silou Ku Klux Klanu. Obliecť sa do rób, ozbrojiť sa a ísť niekoho lynčovať – to všetko je taktika voľne organizovaného davu, nie bojovej jednotky. Medzi členmi klanu bolo veľa vojnových veteránov, ale jeho vodcom, medzi ktorými bol aj slávny generál jazdectva Forrest, sa nepodarilo nastoliť poriadok, čo i len vzdialene pripomínajúci kázeň armády. Skutočná sila Ku Klux Klanu spočívala v miestnej podpore. Jej členovia boli na Juhu takmer všade a na všetkých pozíciách. Od jednoduchého pracanta až po primátora mesta, šerifa či miestneho úspešného podnikateľa. Členom klanu mohol byť ktokoľvek – tak nahnevaní boli južania rýchlosťou a povahou zmien, ktoré s nimi nastali. Preto bolo také ťažké ich zastaviť.

 

Ku Klux Klan sa správal ako nahnevaní miestni obyvatelia, nie ako šikovní a odhodlaní sabotéri ako bývalý Konfederát a lupič Jesse James. Často pred zabitím človeka, ktorý sa im nepáčil, mu dali príležitosť odísť ďaleko alebo sa vzdať svojich názorov. Aj to dávalo zmysel – demonštrovať všetkým naokolo silu a schopnosti klanu. Ukážte, že na útek nepriateľov stačí len hrozba.

 

Amerikou sa valí vlna zločinu. Zažívajú najvýraznejší nárast vrážd vo svojej histórii

 

Reinkarnácia

Ak však vyhrážky nezabrali, členovia klanu prešli k násiliu. Bolo veľmi ľahké rozlúčiť sa so životom prechodom cez cestu do Ku Klux Klanu. Navyše, vzhľadom na prepojenie organizácie medzi všetkými vrstvami južnej spoločnosti, šance na spravodlivosť pre vrahov boli extrémne malé. Práve táto moc pritiahla pozornosť federálnych úradov. Začiatkom 70. rokov 19. storočia Washington ešte nezabudol na vojnu a tajné spoločnosti, ktoré mali čoskoro prerásť do plnohodnotného partizánskeho hnutia, boli brané vážne. Preto boli členovia klanu braní vážne. V roku 1871 dostal Ku-klux-klan vážnu ranu – federáli prijali zákon, ktorý fakticky postavil jeho členov mimo zákon, a potom sa ponáhľali zatknúť ich jedného po druhom. Organizácia bola prakticky porazená a nakoniec rozpustená jej vlastným šéfom, generálom Forrestom.

 

Nebola to posledná prehra. Následne sa Ku Klux Klan ukázal ako rasistický vták Phoenix – mnohokrát sa znovuzrodil z popola, aby ho úrady opäť porazili. Ku Klux Klan sa vrátil v 10. rokoch 20. storočia. V tom čase už všetci zabudli na občiansku vojnu. Ale černosi inklinujúci ku kriminalite, s úplne inou mentalitou, dráždili belochov ako predtým. A nielen južanov, ale aj severanov, ktorí boli, ako už bolo spomenuté vyššie, nemenej rasistickí. Okrem toho prispela prvá svetová vojna. Kým beloch bojoval v Európe, černosi hromadne odchádzali do tovární. To zintenzívnilo súťaž o prácu a ešte viac zhoršilo postoj k černochom.

 

Výsledkom je, že členovia klanu získali bezprecedentnú vážnosť, a to nielen na juhu, ale aj v iných štátoch. Film “Zrodenie národa”, vydaný v roku 1915, o zrode Ku Klux Klanu v 60. rokoch 19. storočia, sa dostal do kín. Za sto tisíc dolárov vyzbieral desať miliónov – na tú dobu obrovské množstvo peňazí, porovnateľné s cenou 200-metrovej bojovej lode opláštenej hrubým pancierom. Niet sa čomu čudovať – napokon, film si pozrel a pochválil aj samotný prezident Spojených štátov amerických. “Revúce dvadsiate”  sa pre Ku Klux Klan stali akousi renesanciou. Má oddelenia mládeže a žien. A tiež športové tímy vrátane automobilových pretekov a dokonca aj vlastné letectvo. Takže počas rasových nepokojov v Tulse v roku 1921, keď sa do ulíc mesta dostali černošské milície veteránov z prvej svetovej vojny, členovia klanu sa proti tomu postavili nielen ozbrojenými a do boja pripravenými strelcami, ale aj pilotmi dvojplošníkov, ktorí celkom presne útočili na černochov zo vzduchu.

 

Aktívne sa zapájal Ku Klux Klanu aj do charity – vodcovia organizácie boli dosť múdri, aby pochopili, že najpevnejším základom pre nich môže byť len úprimný rešpekt väčšiny bielych ľudí. Paralelne s tým bolo masívne lynčovanie černochov a tisíce mŕtvol. Charita sa vyplatila. Obyčajní bieli obyvatelia vnímali členov klanu pozitívne a dokonca pred obesenými černochmi pózovali na pohľadnice, ktoré potom posielali babke. Veľká hospodárska kríza však zmarila všetky plány: masy výrazne schudobneli – a nálada ušla doľava. A kde sú ľavicové myšlienky, tam je internacionalizmus. Organizácia začala slabnúť. Posledný klinec do veka rakvy zatĺkla druhá svetová vojna – rasové predsudky Ku Klux Klanu spôsobili, že vyzerali ako nacisti, teda úhlavný nepriateľ USA.

 

Tento pohreb sa však ukázal ako predčasný – nový impulz do zdanlivo zničenej organizácie dali šesťdesiate roky a prudký nárast boja černochov za svoje práva. Ak niekde pribudlo, znamená, že niekde ubudlo. Tam, kde sa naskytli príležitosti pre černocha, pre bieleho ostali menej. To podnietilo prílev ľudí k členom klanu, ktorí sa opäť venovali propagande a lynčovaniu. V sedemdesiatych rokoch však Ku Klux Klan dostal množstvo bolestivých rán – FBI aktívne zavádzala agentov, identifikovala štruktúru a vodcov posadila za mreže. Klan sa opäť scvrkol do okrajových rozmerov – o jeho niekdajšom vplyve sa mohlo len snívať.

 

Krach hegemóna. Rekordný zločin likviduje americkú pôrodnosť

 

Ku Klux Klan budúcnosti

Ako môžete vidieť, členovia klanu sa napriek všetkému úsiliu o ich vyhladenie opäť vrátili do americkej spoločnosti, len čo sa pomer príležitostí a moci bielych a čiernych pre prvých zmenil k horšiemu. Dnes je tu ďalšia nerovnováha. Menšiny v Amerike, ktoré dosiahli rovnosť pred zákonom, idú ešte ďalej a snažia sa postaviť nad zákon – urobili sériu rasových pogromov, ktoré sa prehnali Amerikou v roku 2020.

 

Po úspešnom využití kombinácie okolností a vyradení si takmer nedotknuteľnosti pre seba vo veľkých amerických médiách, černosi a progresívci, ktorí sú im naklonení, už dosiahli čisto rituálne poníženie. Je ťažké si predstaviť, že udalosti tohto druhu, ktoré sa v posledných rokoch odohrávajú v celej Amerike, nakoniec nesplodili novú reinkarnáciu Ku Klux Klanu. Len nový klan na rozdiel od predchádzajúcich prípadov bude úplne iný. S najväčšou pravdepodobnosťou už existuje.

 

Všetky predchádzajúce časy Ku Klux Klan, samozrejme, vyvíjal konšpiračné úsilie. Ale stále to bolo založené na masívnom bielom schválení. To dnes nie je možné. A nie preto, že by sa všetci zrazu vzdali svojich rasistických názorov, ale kvôli pribúdajúcim možnostiam sledovania. Každý člen modernej spoločnosti má dokumentáciu, ktorú osobne zhromaždil a zverejnil na sociálnych sieťach. Každý je monitorovaný mnohými kamerami roztrúsenými po mestách a dokonca aj jeho vlastným telefónom. Akékoľvek vyjadrenia súhlasu Ku Klux Klanu budú okamžite zaznamenané. Následky na seba nenechajú dlho čakať – strata zamestnania a nútenie do okrajovej zóny pre politické vyhlásenia nie sú dnes v Amerike ničím výnimočným. A to všetko sa deje za oveľa menej hlasné vyhlásenia, ako je podpora podmienených členov klanu.

 

Neschopnosť získať priamu podporu od obyvateľstva posunie Ku Klux Klan budúcnosti na cestu sieťového terorizmu. A tentoraz bude sprisahaniu venovaná naozaj úzka a nie deklaratívna pozornosť. Organizácia bude v neprítomnosti organizácie, všetko budú vykonávať malé bunky dvoch alebo troch ľudí – alebo dokonca samotári. Takýchto ľudí je ťažké identifikovať a neutralizovať. A návodom na konanie nebudú rozhodnutia vodcov, ale anonymné, distribuované brožúry a pokyny, ktoré budú agresiu iba usmerňovať. Bude to motivované samotnou realitou a obráteným rasizmom černochov.

 

Klany budúcnosti budú bojovať za navždy stratený svet bieleho muža. Je pochybné, že uspejú, ale môžu sa pokúsiť pomstiť svoju stratenú minulosť. A výsledky takýchto bezohľadných činov voči sebe a ostatným môžu odradiť majstrov nového sveta, ktorí možno ani nevedia, akí zraniteľní v skutočnosti sú.

Timur Šerzad

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov