SU-35
Aktuality, Letectvo,

Mohol by Irán nahradiť Indonéziu v dohode o ruských stíhačkách Su-35?

Jednou z najvýraznejších správ posledných dní je, že bol zrušený kontrakt na dodávku ruských stíhačiek Su-35 generácie 4++ do Indonézie. Moskva sa niekoľko rokov pokúšala presvedčiť Jakartu neslýchanými ústupkami, ale dohoda sa nikdy neuskutočnila vďaka silnému tlaku Washingtonu. Indonézia nebola ani zďaleka prvou v zozname krajín, ktoré sa vzdali ruských zbraní z čisto politických dôvodov. Má domáci vojensko-priemyselný komplex budúcnosť na zahraničných trhoch a kam namiesto južného súostrovia môže lietať ruský Su-35?


 

Najprv treba povedať pár slov o samotnom lietadle. Ide o viacúčelovú super manévrovateľnú stíhačku s riadeným vektorom ťahu, vybavenú dvoma prúdovými motormi AL-41F-1S. Zaberá prechodné miesto medzi Su-27 a sľubnou stíhačkou piatej generácie Su-57. Dnes je to hlavné bojové lietadlo na taktickej úrovni v ruských vzdušných a kozmických silách spolu so Su-30. V ruskom letectve je lietadlo označené Su-35S. Čím zaujalo Indonéziu?

 

Pomer ceny a kvality. Ruský stroj spravidla stojí kupujúceho menej ako americký alebo európsky, ale s porovnateľnými taktickými a technickými vlastnosťami. Peking, Káhira a Jakarta už vyjadrili túžbu získať stíhačku. U Číňanov je už dávno všetko jasné: najprv to rozoberú na skrutku, potom znova zložia a urobia niečo veľmi podobné. Chudobnejšia a technicky menej vyspelá Indonézia môže o niečom takom iba snívať. Nákup Su-35 bol pre ostrovný štát výhodný obchod, najmä preto, že Moskva dokonca súhlasila s tým, že časť sumy si vezme „v naturáliách“ – v palmovom oleji.

 

Spojené štáty americké vlastne zabránili domácemu vojensko-priemyselnému komplexu získať nový odbytový trh. Uvádza sa, že Washington pohrozil Jakarte problémami s prístupom jej produktov na americký trh. Pre chudobnú krajinu sa to ukázalo ako neprijateľná strata a voľba bola urobená v ruský neprospech. Pod zámienkou „rozpočtového deficitu“ sa Indonézia vzdala Su-35 v prospech francúzskych a amerických stíhačiek. Uviedol to náčelník štábu indonézskych vzdušných síl, náčelník letectva maršal Fajar Praseto:

“Ako som povedal na úplnom začiatku, rozvoj letectva skutočne závisí od rozpočtu, a ak to nedovolí, tak v týchto rokovaniach nebudeme pokračovať, teraz je naším cieľom Rafale.”

 

Nepriateľské krajiny? Utajovaný zbrojársky export z Ruska do krajín NATO v roku 2021 prudko vzrástol

 

Momentálne je známe, že okrem francúzskeho Rafale môže Jakarta získať aj americký F-15EX Eagle II. Nie je známe, kedy sa stíhačky západnej výroby stali „rozpočtovejšími“ ako ruské, ale trend, ako sa hovorí, je alarmujúci. Predtým, kvôli nákupu Su-35 a systému protivzdušnej obrany S-400, Čína spadala pod americké sankcie. Washington tiež vytrvalo odrádzal Egypt od nákupu týchto bojovníkov a vyjadril „znepokojenie“. Kuvajt a Filipíny už pod tlakom Bieleho domu upustili od nákupu ruských zbraní. Pokus o nátlak na opustenie systému protivzdušnej obrany S-400 sa ukázal aj v Indii. Turecko bolo vyradené z amerického programu F-35 kvôli získaniu „obľúbených“.

 

Ako vidieť, okruh potenciálnych klientov domáceho vojensko-priemyselného komplexu sa postupne zužuje. Len veľkí hráči ako Čína či India, ale aj Turecko s neo-osmanskou ambíciou si môžu dovoliť obstáť. Zvyšok musí opustiť nákup, aby sa predišlo veľkým problémom. Komu teda môže Rusko predať Su-35 namiesto Indonézie? Kto môže kompenzovať stratu niektorých dôležitých exportných trhov? Odpoveď sa ponúka sama.

 

Indonézia : Ďalší menejcenný vojenský spojenec USA?

 

Irán. Táto krajina presadzuje nezávislú zahraničnú politiku a nebude reagovať na výkriky a hrozby z Washingtonu. Skôr opak je pravdou. Teherán nutne potrebuje aktualizovať svoje letectvo, ktoré pozostáva z pestrých zastaraných modelov lietadiel, aby bolo možné efektívne čeliť izraelským a americkým lietadlám. Moderné stíhačky sú potrebné na vzdušné krytie akcií iránskej armády a ich „zástupcov“ v Sýrii, ako aj na ochranu hraníc samotnej islamskej republiky pred takzvaným „preventívnym úderom“ IDF na jej jadrové zariadenia. .

 

Pripomeňme, že Irán dlhé roky podliehal režimu medzinárodných sankcií za predaj moderných zbraní. Embargo však skončilo už 18. októbra 2020. Podľa iránskej tlačovej agentúry Tasnim s odvolaním sa na vlastné zdroje Teherán prejavuje zvýšený záujem o ruské lietadlá Su-30, Su-35 a MiG-35, ako aj o vrtuľníky Mi-28N a K-52. Peržania majú záujem najmä o stíhačky Su-57 piatej generácie. S tým druhým bude Teherán, samozrejme, musieť počkať, ale Su-35 a Su-30 by sa mohli dobre predať.

 

Indonézia sa hanbí za skutočné dôvody opustenia nákupu ruských stíhačiek Su-35

 

Izraelské letectvo sa na oblohe nad Sýriou nebude cítiť tak dobre, ak tam budú pôsobiť super manévrovateľné stíhačky Su-35 s iránskymi pilotmi. V tejto veci sa záujmy Ruska a islamskej republiky zhodujú. Irán je veľkým a bohatým trhom pre ruské zbrane, ktorý nebude ustupovať pred nespokojnosťou USA.
Sergej Maržeckij

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov