AK-19
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

“Nehorí v ohni, nepotápa sa vo vode.” Rusko má prvé kontrakty na nový Kalašnikov pre krajiny s NATO muníciou

Ako poznamenala tlačová tajomníčka Federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu (FSMTC) Valeria Rešetnikova v rozhovore pre RIA Novosti , Ruská federácia podpísala prvé zmluvy na novú útočnú pušku AK-19. Tento samopal je pozoruhodný tým, že bol vytvorený pre náboj štandardu NATO. Už len táto okolnosť zabezpečila stály záujem o novú zbraň v iných krajinách.


 

Prvýkrát v zahraničí bol AK-19 predstavený na medzinárodnej výstave IDEX-2021, ktorá sa konala vo februári v Abú Zabí (SAE). Nový samopal bol vytvorený na základe AK-12, ale s podmienkou, že preň budú vhodné náboje 5,56 x 45 mm používané v armádach krajín NATO. AK-19 je vybavený Picatinny lištami, teleskopickou pažbou, optickým zameriavačom, rýchloupínacím zariadením pre tichú a bezplameňovú streľbu. Ďalším zaujímavým detailom je, že sa dá efektívne využiť v horúcom a vlhkom podnebí, čo ho robí zaujímavým pre armády južných krajín.

“Všetko je urobené podľa požiadaviek, ktoré existujú v krajinách NATO pre ručné zbrane. Konštrukcia bola vylepšená, aby sa vylúčil spätný ráz, zvýšila sa presnosť streľby. Ponúkame spoľahlivý systém, ktorý ako sa hovorí – v ohni nehorí, vo vode sa nepotopí – funguje za akýchkoľvek klimatických podmienok, “povedal vojenský expert Alexej Leonkov

 

Kalašnikov predstavil novú útočnú pušku AK-19 kompatibilnú s muníciou NATO

 

V Rusku očakávajú, že AK-19 kúpia v prvom rade armády krajín Perzského zálivu, ktoré disponujú príslušnými finančnými zdrojmi a zároveň používajú nábojnice štandardu Severoatlantickej aliancie. Podľa Rešetnikovej v roku 2022 začne vo Venezuele fungovať závod na výrobu útočných pušiek Kalašnikov a nábojov do nich. Podnik bude vyrábať náboje pre AK. Hoci sú proti Venezuele v platnosti americké sankcie, Rusko nevidí žiadne zvláštne prekážky pre spustenie výroby: jej výstavba je v záverečnej fáze. Všetky montážne linky montujú ruskí špecialisti.

 

Prečo Rusi automat Kalašnikova “prispôsobujú” pre muníciu NATO?

 

Ďalšia výrobný projekt realizuje Rusko v Indii: tu v meste Corva, v štáte Uttarpradéš, sa plánuje vyrobiť viac ako 600 tisíc útočných pušiek AK-203 na základe ruskej licencie.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov