Na obrázku AN-124-100-150 pri preprave najväčšieho satelitu spoločnosti Lockead Martin – Let bol z letiska Moffett v USA do Francúzskej Guyany a uskutočnil sa v januári 2019. Satelit bol vypustený začiatkom roku 2019 a mal by slúžiť na Stredný východ a do Európy.
Aktuality, Letectvo,

Keď si An-124 možno len prenajať, čo tak pre českú armádu zaobstarať úplne nevhodný a drahý A330?

V auguste došlo v Afganistane k nutnosti evakuovať a v dôsledku toho začalo ministerstvo obrany hľadať priestrannejšie lietadlo. Iniciatívu prejavil expremiér Andrej Babiš. Na základe preskúmania trhu sa došlo k civilnému Airbusu A330. Tu sa cena pri úplne novom lietadle pohybuje okolo päť miliárd korún, už použité lietadlo stojí jednu až dve miliardy.


 

Experti sa však zhodujú, že na vojenské účely je nutné hľadať medzi vojenskými lietadlami .
„Pri skladbe nášho dopravného letectva mohol nákup A330 navrhnúť len ignorant a naši vojaci ignoranti nie sú,“ uviedol bezpečnostný analytik a letecký odborník Milan Mikulecký.

 

Lietadlo A330 síce prepraví až 300 osôb, ale armáda potrebuje prepravovať aj techniku ​​a veľké náklady.
„Lietadlo typu A330 je nezmysel, je to civilné lietadlo pre aerolínie. Jeho trup je vysoko nad zemou. Na nakladanie a vykladanie je potrebné externé zariadenie. Techniku ​​a autá samozrejme neprepraví,“ dopĺňa Mikulecký.

 

Mikulecký tvrdí, že ďalším problémom je to, že pri civilných lietadlách sú motory nízko nad zemou, aby bol servis jednoduchší.
„Vojenské transportné lietadlá sú v prevažnej väčšine hornoplošníkmi. To, že majú motory vyššie, je síce náročnejšie pri údržbe, ale je u nich oveľa menšie riziko, že nasajú nečistoty. To oceníte napríklad pri štartoch a pristátiach na neupravených plochách,“ povedal.
Aj letecký odborník Tomáš Soušek potvrdzuje, že pre armádu je A330 zbytočný a nebude mať využitie. Tiež dopĺňa, že ak budú mať vojaci k dispozícii jedno lietadlo, pri pravidelných opravách a odstávkach ho nebudú mať čím nahradiť.

 

PAK VTA – ruské ťažké transportné lietadlo so širokým trupom oválneho tvaru

 

“Takýto stroj je využiteľný len pri evakuáciách, ale takýchto situácií je minimum,” uviedol Tomáš Souška.
Podľa jeho názoru je pre armádu lepšie zaobstarať dve alebo tri lietadlá, napríklad americký C-130 Hercules alebo brazílsky stroj KC-390. Tu sa cena za KC-390 pohybuje okolo 2 miliárd korún.

 

„To je podarené lietadlo. Čiastočne sa vyrába v Aero Vodochody. Z neho môžu skákať výsadkári, môžu v ňom prepraviť viac ľudí na väčšiu vzdialenosť a šlo by využiť aj na evakuáciu. Ale jednoúčelové civilné lietadlo, ktoré si vyžaduje zázemie, je pre nás zbytočný luxus,“ informuje Soušek.

 

Mikulecký si myslí, že pre českú armádu sú z trhu možné iba tri lietadlá, a to Airbus 400, Embraer KC-390 a Kawasaki C2. Podľa neho je najlepší japonský stroj C2, pretože disponuje najväčším doletom, nosnosťou a cestovnou rýchlostnou a cena sa pohybuje okolo troch miliárd korún. Zároveň je Mikulecký toho názoru, že pred siedmimi rokmi mala česká obrana prijať ponuku na dva transportné lietadlá a dva biznis jety, ktoré jej ponúkal výrobca KC-390.

 

Okrídlení obri, najväčšie lietadlá vojenského transportného letectva

 

Challender definitívne dolietal
Armáda nedostatok lietadiel začala veľmi pociťovať. Nutnosťou je aj kúpa malého prúdového lietadla, ktoré by mohlo prepraviť ústavných činiteľov. Biznis Jet Challender 601, ktorý bol vyrobený v roku 1992, už úplne prestal lietať. Rezort sa ho snaží predať, ale možnosťou je aj Vojenský historický ústav.

 

“Zatiaľ stojí na letisku v Kbelích a o jeho osude bude rozhodnuté v najbližšej dobe,” uvádza hovorca obrany Jan Pejšek.
Teraz sú pre vládne lety k dispozícii dva Airbusy A-319 z roku 2007. Pre vojakov je k dispozícii 6 vrtuľových transportných lietadiel Casa-295M a šesť vrtuľových L-410. Vďaka programu SALIS si česká armáda môže prenajať obrovské ruské lietadlo An-124 Ruslan, ktoré bolo naposledy využité pri preprave veľkého nákladu rúšok z Číny.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov