Suchoj Su-35
Aktuality, Letectvo,

Spokojnosť každého okrem USA. Irán výmenou za ropu získa stíhačky SU-35 postavené pre Egypt

Začiatkom roku 2022 má iránsky prezident Ibrahim Raisi navštíviť Rusko. Počas návštevy sa bude diskutovať o širokej škále obchodných, ekonomických , politických a vojensko-technických otázok. Oznámil to náčelník generálneho štábu iránskych ozbrojených síl Mohammad Bagheri, ktorý v októbri navštívil Moskvu a rokoval s ruským ministrom obrany Sergejom Šojgu a jeho ruským kolegom Valerijom Gerasimovom.


 

Teherán chce s Moskvou uzavrieť novú dohodu o vojenskej a vojensko-technickej spolupráci, keďže v tejto veci boli zrušené všetky obmedzenia zo strany OSN. Okrem toho by sa v blízkej budúcnosti malo uskutočniť zasadnutie spoločnej rusko-iránskej komisie pre vojensko-technickú spoluprácu. Begeri neuviedol žiadne ďalšie podrobnosti.

 

Indonézia sa hanbí za skutočné dôvody opustenia nákupu ruských stíhačiek Su-35

 

Preto stále nie je známe, aký druh ruských zbraňových systémov chcú Iránci získať. Viaceré západné médiá však aktívne citujú iránskeho novinára Babaka Thagwaia, ktorý má trvalý pobyt na Západe od roku 2013 po tom, čo bol vo svojej vlasti obvinený zo špionáže. Expert s odvolaním sa na svoje zdroje uviedol, že Irán by mal v januári 2022 podpísať s Ruskom dlhodobú dohodu o spolupráci v oblasti bezpečnosti a obrany za 10 miliárd dolárov, ktorá bude zahŕňať nákup stíhačiek Su-35SE, systémov protivzdušnej obrany S-400, vojenské využitie kozmickej lode (satelitu) a ďalšie otázky. Navyše, táto dohoda bude čiastočne alebo úplne splatená iránskou ropou.

 

Thagwai spresnil, že môžeme hovoriť o nákupe 24 kusov týchto stíhačiek, pričom približne 16 z nich už bolo vyrobených a sú v areáli Gagarinovho leteckého závodu v Komsomolsku na Amure. Vysvetlil, že ide o stíhačky, ktoré si Egypt objednal v roku 2018, no Washington bráni dokončeniu dohody hrozbou sankcií pre Káhiru, ktoré by poškodili existujúci arzenál egyptských ozbrojených síl (viac ako 200 stíhačiek F-16, desiatky helikoptér AH-64 Apache a viac ako 1000 tankov M1A1 Abrams). Preto sa Egypťania s prijatím bojových lietadiel od Rusov neponáhľajú. Na druhej strane sa Rusi pokúsili predať tieto Su-35SE do Indonézie, ale aj tu sa poponáhľali Spojené štáty.

 

Mohol by Irán nahradiť Indonéziu v dohode o ruských stíhačkách Su-35?

 

Káhira okamžite zaplatila Moskve za lietadlá 3 miliardy dolárov, niektoré lietadlá už boli postavené, ďalšie sú na montážnej linke, takže o vypovedaní zmluvy v zásade nemôže byť reč. Egypťania v tejto súvislosti údajne požiadali Rusov o preloženie týchto bojovníkov do Iránu, ktorý za ne zaplatí „barelmi ropy“. Toto je normálny výmenný obchod s absolútne fungujúcou schémou, ktorá uspokojí každého okrem USA. Irán už vybral 30 pilotov, ktorí budú vyslaní študovať do Ruska, a ak bude podľa plánu podpísaná vyššie uvedená dohoda, výcvik sa začne v januári a do polovice roku 2022 bude všetkých 24 Su-35SE prevezených k Iráncom.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov