Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Ktoré krajiny zaslali ponuku na bojové vozidlá 8×8 pre slovenskú armádu?

Ministerstvo obrany SR ukončilo 31. decembra 2021 ponukové konanie na nákup bojových obrnených vozidiel 8×8 pre Ozbrojené sily SR. V stanovenom termíne predložilo ponuky Česko, Fínsko, Rumunsko, Španielsko a USA, pričom niektoré z krajín dodali viacero technických riešení.


 

Nasledovať bude hodnotenie ponúk 70-členným projektovým tímom zloženým z odborníkov rezortu obrany vrátane zástupcov ministerstva hospodárstva, ktorí budú ponuky posudzovať z hľadiska zapojenia domáceho obranného priemyslu.

 

Projektový tím ponuky podrobne analyzuje, pričom jednotlivé vozidlá budú podrobené aj praktickému testovaniu. Na základe hodnotenia pripraví tím odborníkov štúdiu uskutočniteľnosti a ďalšie potrebné materiály tak, aby bolo možné pripraviť odporúčanie pre vládu SR k obstarávaniu vozidiel 8×8 do konca marca 2022.

 

Ponuky krajín budú hodnotené vo viacerých oblastiach. Samotná cena akvizície bude predstavovať 35 % z hodnotenia, technické špecifikácie 30 %, logistická podpora, teda kalkulácia životného cyklu techniky bude mať váhu 10 % a štvrtinu hodnotenia bude predstavovať miera zapojenia slovenského obranného priemyslu.

 

Nové útočné vozidlá pre výsadkárov. Na čo Česku bude prepadový pluk?

 

„Sme o krok bližšie k novej technike pre našich vojakov hodnej ich potrebám v 21. storočí. Okrem toho platí, že dôležitým kritériom je zapojenie domáceho priemyslu, a to minimálne 40 % z celkovej ceny akvizície – trváme na tom. Práve preto sú ponuky v rukách nominovaných odborníkov nielen z rezortu obrany, ale aj hospodárstva,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď.

 

Projekt bojových obrnených vozidiel 8×8 nie je v súlade so záväzkami Slovenskej republiky voči NATO

 

Vzhľadom na citlivosť informácií a v záujme zachovania objektívnosti bude rezort obrany poskytovať ďalšie informácie obmedzene až do ukončenia vyhodnotenia ponúk.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov