Saudský raketový systém Patriot
Aktuality, Pozemná technika,

Rijád požiadal krajiny Perzského zálivu o doplnenie zásob rakiet Patriot

Saudská Arábia sa obrátila na rad krajín Perzského zálivu so žiadosťou o pomoc v doplnení zásob rakiet pre protilietadlové raketové systémy Patriot kvôli čoraz častejším útokom jemenských Hútiov, píše denník The Financial Times s odkazom na vysoko postavené zdroje.


 

„Je to naliehavý problém. Rijád môže dostať rakety v mnohých krajinách Perzského zálivu , pracujeme na tom. Tento variant môže byť rýchlejší ako priamy nákup od USA,“ povedal denníku vysoký americký úradník. Podľa jeho odhadu môžu rakety dôjsť za niekoľko mesiacov, pričom nákup rakiet od iných krajín má byť schválený americkou vládou.

 

Britská zbrojovka dodala zbrane Saudskej Arábii na agresiu proti Jemenu v hodnote 20 miliárd dolárov

 

Ďalší zdroj informovaný o priebehu rokovaní upresnil, že Saudská Arábia požiadala o rakety na dlh „priateľov“, ale tí tiež nemajú veľkú zásobu rakiet. Podľa názoru expertov má byť toto opatrenie krátkodobou záchranou na isté obdobie, kým kráľovstvo nedostane rakety kúpené priamo od USA. Situáciu komplikuje kritika vojny v Jemene zo strany republikánov a demokratov, a tiež problém s ľudskými právami v kráľovstve, píše denník.

 

Jemenskí Hútíovia uniesli saudskú nákladnú loď – vedeli prečo. Video

 

Podľa odhadu amerického úradníka podnikli Hútiovia počas roku 2021 – 375 útokov raketami, strelami a dronmi. Od roku 2015 pokračujú v Jemene aktívne vojnové akcie medzi Hútijmi a provládnymi jednotkami, ktoré podporuje arabská koalícia na čele so Saudskou Arábiou. V početných jemenských provinciách prebiehajú dnes intenzívne zrážky medzi dvoma stranami konfliktu. Saudská Arábia aktívne útočí zo vzduchu na Jemen vrátane hlavného mesta Sanaá. V reakcii na to ostreľujú Jemenci jej územie balistickými raketami a nasadzujú drony s výbušninami.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov