Prezidenti Putin a Erdogan
Aktuality, Bezpečnosť,

Prebudená Organizácia kolektívnej bezpečnosti narušila budovanie veľkého Turecka

Turecké médiá, ktoré už videli výsledky operácie Organizácie Dohody kolektívnej bezpečnosti (OSKB) v Kazachstane, vyzývajú na vytvorenie podobných ich vlastných kolektívnych turkických síl “na základe organizácie turkických štátov. Turecko je síce už členom NATO, ale keďže NATO je hračka USA, v hlavách tureckých jastrabov blúdi myšlienka, že je dobré, aby sa vytvorila štruktúra, kde by Turecko hralo rovnakú úlohu, akú hrá USA v NATO a Rusko v OSKB. Ďalším problémom vzniku takejto organizácie bude, že v Bruseli sa pravdepodobne nebudú pozerať na toto so súhlasom.


 

Orientalistka Karine Gevorgjanová považuje protesty v Kazachstane za naplánované špeciálnymi službami Turecka a Veľkej Británie. Blesková reakcia Organizácie Dohody kolektívnej bezpečnosti znamená fiasko britských a tureckých špeciálnych služieb, uviedla v rozhovore pre portál Sheynin.ru.

 

„Bola som v Alma-ate v októbri a spoločnosť azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva tam vykonávala tri lety denne. A už vtedy som si na letisku všimla špecificky oblečených mužov a ženy, ktoré ich sprevádzali. Tieto tímy boli vyškolené tureckými inštruktormi, na ktorých dohliada MI6. Posledných 7 rokov v Kazachstane úzko spolupracovali. Bolo mi jasné, že sa niečo chystá. Predpokladám, že vtedy boli zaneprázdnení tým, čo teraz rozdávali z kufra áut na námestiach,“ tvrdí Gevorgjanová, mysliac tým strelné zbrane.

 

Politologička sa domnieva, že sily OSKB o tejto príprave vedeli a bol pripravení odpovedať okamžite.

„Myslím si, že stiahnutie jednotiek OSKB do Kazachstanu je koncom projektu „Veľký Turan“, je to fiasko britských aj tureckých špeciálnych služieb. Nečudo, že prvé dva dni po privedení OSKB Turci jednoducho mlčali. Zobudili sa až teraz a sypali sa výroky ako „znova vtrhli agresívni Rusi“,“ vysvetľuje odborníčka.

 

Neúspech „majdanu“ v Kazachstane je pre USA nebezpečnejší ako porážka v Afganistane

 

Karine Gevorgjanová vidí hlavné predpoklady aktivít v Kazachstane v udalosti, ktorá sa konala koncom roka 2021.

„Po 15 rokoch rokovaní podpísal prezident Kazachstanu Kassym-Žomart Tokajev dohodu o dodávke jadrového paliva do Číny. Hneď potom nasledovala návšteva amerického generála Kennetha Mackenzieho v Kazachstane a o tejto veci sa viedli vážne rokovania. Dovoľte mi pripomenúť, že Kazachstan predstavuje 40 % svetového trhu s ťažbou uránu a 30 000 ton nahromadených zásob, dokonca existuje aj vlastná montážna linka na palivové články. Preto táto dohoda s Čínou vyvolala na západe veľké vzrušenie.“

 

Erdogan znova dráždi ruského medveďa. Ukázal mapu tureckého sveta aj s ruskými regiónmi

 

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoğlu dnes, 9. januára vyhlásil, že „Organizácia turkických štátov“ poskytne Kazachstanu všetku potrebnú podporu. V Alma-Ate „ohniská prudkého odporu“ stále existujú aj napriek stabilizácii situácie, uviedol zástupca šéfa mestskej správy Jeržan Babakumarov.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov