Vypustenie rakety Kaliber
Aktuality, Námorníctvo,

Ponorky Antej ponesú najviac riadených striel v ruskom námorníctve

Modernizované ponorky Projektu 949AM sa stanú najvyzbrojenejšími ruskými podmorskými nosičmi riadených striel a budú schopné niesť na palube až 72 kalibrov, Onyxov alebo Zirkonov . V skutočnosti sa stanú najvyzbrojenejšími nosičmi riadených striel v ruskom námorníctve,” uviedol pre RIA Novosti zdroj z lodiarskeho priemyslu.


 

Celkový náklad munície jednej ponorky projektu 949AM bude približne 100 jednotiek raketovej, torpédovej a raketovo-torpédovej výzbroje.
„Jedna neúplná raketová salva takejto ponorky bude stačiť na zaručenie zničenia skupiny viacúčelových lietadlových lodí,“ dodal zdroj.

 

„Šialený Ivan“: čím ruské ponorky udivujú svet?

 

V súčasnosti Ďalekovýchodný závod „Zaezda“ (DVZ) vykonáva generálnu opravu a modernizáciu projektu jadrovej ponorky 949A (kód „Antej“) „Irkutsk“. Ponorka sa modernizuje podľa projektu 949AM. Ďalšou jadrovou ponorkou, ktorá bude prezbrojená podľa projektu 949AM, bude jadrový krížnik projektu 949A „Čeljabinsk“.

 

Ruské podvodné loďstvo: sovietske dedičstvo a ponorky piatej generácie

 

Už v roku 2019 pri návšteve závodu na Ďalekom východe námestník ministra obrany Ruskej federácie Alexej Krivoručko povedal, že jadrový podmorský raketový krížnik Irkutsk po modernizácii bude môcť používať hypersonické rakety Zirkón. Ponorky 949A Antej boli vyvinuté v Centrálnej konštrukčnej námornej kancelárii Rubin. V rokoch 1985-1996 bolo postavených 11 ponoriek tejto triedy. Ponorky majú podmorský výtlak asi 24 tisíc ton, ich maximálna dĺžka je 155 metrov. Hlavnou výzbrojou člnov Projektu 949A je 24 nadzvukových protilodných rakiet Granit.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov