Ján Čarnogurský
Aktuality, Bezpečnosť,

Čarnogurský o zmluve s USA: Pozvanie na inváziu?

Skupina bývalých politikov a právnikov zaslala verejnú výzvu prezidentke Zuzane Čaputovej. Požadujú, aby využila svoju právomoc a predložila Ústavnému súdu návrh na posúdenie, či je Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi SR a USA (DCA) v súlade s Ústavou SR.


 

Výzvu podpísali bývalý predseda vlády SR Ján Čarnogurský , emeritní sudca Ústavného súdu SR Ján Drgonec, bývalý minister vnútra Vladimír Palko a bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová. Viac ako 70 pripomienok odbornej i laickej verejnosti svedčí podľa nich o tom, že existujú vážne pochybnosti o súlade tejto zmluvy s Ústavou SR. Sputnik položil Čarnogurskému niekoľko otázok.

 

Ján Čarnogurský: Dohoda vytvorí na Slovensku americké vojenské základne nielen na letiskách Sliač a Malacky-Kuchyňa, ale aj na ďalších ľubovoľných miestach na Slovensku, ktoré si Američania zvolia. Minister obrany Naď síce popiera, že to budú základne, ale základne to budú. Letisko Sliač a Malacky-Kuchyňu bude podľa zmluvy „operatívne“ riadiť americká armáda, na oboch letiskách budú časti (areály) určené výhradne pre americkú armádu, kam slovenská armáda nebude mať prístup, americká armáda bude môcť dovážať na letiská materiál, ktorý slovenská armáda nebude môcť kontrolovať, Američania len oznámia druh a množstvo materiálu a čas dovozu. Američania budú môcť letisko používať na svoje účely a SR nebude, mať právo do toho hovoriť, americký personál v ďalekosiahlej miere nebude podliehať slovenským trestným orgánom. Keď si Američania zvolia ďalšie miesta aj mimo oboch letísk, slovenská armáda bude povinná zvolené miesta pre Američanov prenajať aj od súkromných vlastníkov a Američania nebudú musieť za prenájom platiť. Cez letisko Američania budú môcť zatiahnuť Slovensko do svojich konfliktov, ktoré nebudú našimi konfliktami, najmä proti Rusku. A tak sa pýtam, nie je taká vojenská dohoda obrazne povedané pozvaním na inváziu?

 

Ako by takáto dohoda mohla ovplyvniť vzťahy medzi Slovenskom a Ruskom?
Budú to americké vojenské základne určené proti Rusku. Budú na nich zbrane namierené proti Rusku. Dohoda zhorší vzťahy medzi Slovenskom a Ruskom. Základne sa stanú cieľom ruských rakiet. Želám si, aby Ruská federácia mala úspech v súčasných rokovaniach s USA a NATO o bezpečnosti a zmluvu by nebolo možné podpísať. Poznamenávam, že na Slovensku prebiehali od roku 2015 niekoľkokrát do roka demonštrácie na námestiach v Bratislave a v iných mestských oblastiach proti americkým základniam na Slovensku. Až po vypuknutí pandémie covid demonštrácie nemohli pokračovať.

 

Očakávate, že prezidentka Čaputová vypočuje vaše obavy, že návrh zmluvy bude poslaný na Ústavný súd a tam dostane právne posúdenie?
Skôr mám o tom pochybnosti. Prezidentka Čaputová je veľmi poplatná Amerike. Na Slovensku sa takým ľuďom hovorí „slniečkári“.

 

Dohoda o obrannej spolupráci s USA. Roman Michelko: Koalícia pokúša osud

 

Aká veľká je šanca, že bude táto dohoda schválená?
Na Slovensku je odpor proti tejto dohode, ktorý sa šíri na sociálnych sieťach. Je nádej, že viacerí poslanci parlamentu odmientu hlasovať za dohodu.

 

Eduard Chmelár: “Kto za toto zdvihne ruku je vlastizradca”

 

Ak bude dohoda napriek tomu uzavretá, akú reakciu vyvolá v slovenskej spoločnosti?
Prehĺbi odpor na Slovensku proti vojenskému spojenectvu s USA. Slovensko-ruská spoločnosť bude neustále pripomínať škodlivosť dohody. Vyzvali sme, aby občania Slovenska prejavovali pohŕdanie voči americkým vojakom, ktorých stretnú na ulici.

Jana Petrova

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov