Britské hliadkové plavidlo triedy MK1 neskoro večer sleduje zatiaľ neidentifikovanú ruskú spravodajskú loď pri prechode cez Doverský prieliv
Aktuality, Námorníctvo,

Ruská spravodajská loď sa nepozorovane priblížila k pobrežiu Veľkej Británie

Pred niekoľkými hodinami sa ruská vojnová loď, zatiaľ neurčeného typu, priblížila k britskému pobrežiu tak blízko, že ju mohli vidieť aj miestni obyvatelia. Súdiac podľa prezentovaných fotografií, hovoríme o prieskumnej vojnovej lodi. Plavidlu sa podarilo dostať extrémne blízko k pobrežiu Veľkej Británie z Doverského prielivu.


 

 

Ako vyplýva z údajov poskytnutých miestnymi obyvateľmi, ruskú vojnovú loď nesprevádzali lode britského námorníctva, hoci výskyt ruských vojnových lodí v oblasti je pravidelne v sprievode 2 až 3 lodí britskej flotily. Momentálne nie je možné zistiť, o ktorej konkrétnej lodi hovoríme, avšak ruské vojenské plavidlo tohto typu disponuje výkonnými prostriedkami elektronického boja, ktoré sú schopné potlačiť radarové zariadenia. Podľa predpokladov sa ruská vojnová loď mohla nepozorovane dostať do blízkosti pobrežia Veľkej Británie práve pomocou svojich elektronických protiopatrení.

 

Ruská odpoveď na tlak západu. Lode vyzbrojené raketami Zirkon sa pri krajínách NATO objavia do polovice roka

 

Neskôr po objavení ruskej lode bola k nej vyslaná hliadková loď britského námorníctva, avšak v tom čase už ruská loď dokončila svoj tranzit cez Doverský prieliv.

 

“Hrdinský” kapitán torpédoborca Defender bol vyznamenaný za úspešnú inváziu do ruských vôd

 

Provokácia britského torpédoborca

Koncom júna hliadková loď ruskej FSB vykonala varovnú streľbu v smere na britský torpédoborec Defender neďaleko pobrežia Krymu. Vedľa lode bola uskutočnená aj streľba z armádnej stíhačky Su-24. Informovala o tom štátna agentúra TASS . Ruskí pohraničníci obvinili posádku lode z porušovania hraníc. Údajne na varovania nereagovala. Ruské ministerstvo obrany si predvolalo britského vojenského atašé. Britské kráľovské námorníctvo už predtým v júni uviedlo, že HMS Defender sa presúva do Čierneho mora “na vykonávanie svojich vlastných misií”. Ruský senátor Sergej Cekov v komentári pre RIA Novosti tento krok odsúdil ako zjavné porušenie medzinárodných noriem. Novinár BBC, ktorý bol na palube HMS Defender, potvrdil, že loď vedome vstúpila do teritoriálnych vôd Krymu. Poznamenal tiež, že nad loďou preletelo „asi 20“ ruských lietadiel a že začul varovné výstrely.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov