Gibka-S
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko tieto zbrane nevyváža. Čím sú zaujímavé systémy Gibka-S a Verba?

Obrana pozemných vojsk RF sa dostáva na novú úroveň. Čeliť leteckým útokom v prípade hypotetickej vojny bude môcť niekoľko mobilných protilietadlových systémov ovládaných z jedného miesta. Existuje aj námorná modifikácia nového systému pre protileteckú obranu menších raketových a výsadkových lodí. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že v roku 2022 dostanú vojaci moderné protilietadlové raketové systémy kratšieho doletu Gibka-S a mobilné protilietadlové raketové systémy Verba.


 

Čo sú to za systémy a čím sú lepšie ako ich predchodca?
Gibka-S a Verba používajú menšie protiletecké rakety mobilných systémov. Rusko je tradične jedným z najväčších výrobcov týchto systémov, bez ktorých sa nezaobíde snáď žiadna dnešná armáda. Mobilné protivzdušné raketové systémy, ktoré sa prvýkrát objavili v šesťdesiatych rokoch, sa začali hneď používať, pretože mali veľkú účinnosť v obrane pozemných vojsk pred útočným letectvom.

 

Ani lietadlo, ani vrtuľník nevyzreje na raketu Verby
Mobilný protilietadlový raketový systém sa skladá z odpaľovacieho zariadenia, ktoré unesie jeden človek, s menšou protilietadlovou raketou vybavenou samonavádzacou hlavicou. Protilietadlové rakety tohto druhu sú tradične vybavené infračervenými samonavádzacími hlavicami, ktoré dokážu „zacítiť“ na veľké vzdialenosti horúce motory lietadiel a dokonca povrch krídla zahriateho letom v atmosfére. Moderné hlavice sú dnes značne „múdrejšie“ než prvé vzorky a už nereagujú ani na slnko, ani na väčšinu infračervených nástrah, ktoré odpaľujú v prípade nebezpečenstva lietadlá a vrtuľníky s cieľom oklamania rakiet.

 

Mobilný protilietadlový raketový systém 9K333 Verba je najnovší podobný ruský systém . Bol vyvinutý okolo roku 2005 a od roku 2014 sa začali jeho dodávky jednotkám leteckých a výsadkových vojsk ruskej armády. Je zaujímavé, že nahrádza systémy, ktoré sú dodnes aktuálne. Ide o rodinu 9K338 Igla-S.

 

Hlavné rozdiely Verby spočívajú v presnejšom navádzacom systéme lepšie chránenom pred poruchami, v menšej veľkosti a zvýšenej výške zásahu lietajúcich strojov, až 4 500 metrov. Dolet rakiet tohto systému činí 6 kilometrov, čo je dnes jedným z najlepších ukazovateľov na svete. Cieľom Verby môže byť ako vrtuľník visiaci vo vzduchu, tak nadzvukové lietadlo pohybujúce sa rýchlosťou 1,5 rýchlosti zvuku. Verba dokáže zasiahnuť ako blížiaci sa cieľ, tak vzďaľujúci sa. Zachytiť túto raketu bude veľmi ťažké dokonca pre moderné lietadlo alebo vrtuľník.

 

Najnovšie protilietadlové raketové systémy Verba vstúpili do síl ruskej protivzdušnej obrany

 

Štyri mobilné protiraketové systémy na automobilovom podvozku
Hlavný problém mobilných raketových systémov spočíva v tom, že protilietadlový delostrelec na zemi má veľmi málo času na sledovanie leteckého cieľa (teda na navádzanie), keď sa pohybuje veľkou rýchlosťou. Lietadlo môže opustiť priestor zásahu v čase, keď sa systém pripravuje na streľbu, teda v čase, keď samonavádzacia hlavica zaregistruje cieľ. Odpálenie a let rakety sa koná automaticky.

 

Rakety mobilného protiraketového systému majú mäkký mínometný štart. Raketa sa vďaka štartovému motoru odpaľuje z rúrky, ktorá leží na ramene strelca, odletí na niekoľko metrov, a až potom sa zapojí dosť výkonný hnací raketový motor.

 

Keď ale plánujeme vážnejšiu obranu pozemných jednotiek, môžeme potrebovať niekoľko mobilných raketových systémov riadených z jedného miesta. A tu príde na pomoc protilietadlový raketový systém kratšieho doletu Gibka-S, čo je otočné zariadenie so štyrmi mobilnými raketovými systémami typu Verba alebo Igla-S umiestnenými na automobilovom podvozku.

 

Video: Rusko predviedlo nový systém protivzdušnej obrany „Gibka-S“

 

Táto bojová jednotka pôsobí vzájomne so špeciálnym ovládacím vozidlom vybaveným vlastným radarom na sledovanie situácie vo vzduchu, a má aj dodatočnú sadu rakiet. Tento systém dokáže fungovať za jazdy, takže je schopný zaistiť mobilnú protivzdušnú obranu pohybujúcich sa motostreleckých a tankových jednotiek. Na základe dát radaru dokáže zasiahnuť nielen ciele, ktoré vizuálne sleduje strelec, ale aj riadené bomby a okrídlené rakety . Áno, účinnosť tohto systému je obvykle menšia ako účinnosť systémov s výkonnejšími raketami, ale proti väčšine hrozieb pre pozemné vojská zo vzduchu dokáže tento systém fungovať dosť účinne.

 

Pre ruskú armádu, ale nie na export
Gibka-S je umiestnená na podvozku ruskej výroby Tiger, avšak existuje aj námorná modifikácia tohto systému, ktorá zaistí protivzdušnú obranu menších raketových a výsadkových lodí. Tento systém je vôbec univerzálny a môže byť umiestnený na akúkoľvek mobilnú alebo stacionárnu platformu.

 

Rusko začalo sériovú výrobu protilietadlového komplexu Gibka-S s ultrakrátkym dosahom

 

Protivzdušné systémy Gibka-S a Verba nie sú dnes predávané do zahraničia, je to zbraň iba pre ruskú armádu. Je to obvyklá vec, keď ide o najmodernejšie zbrane s použitím najpokrokovejších technológií.

Dmitrij Kornev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov