Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Ako môže ruské námorníctvo vyvíjať tlak na Spojené štáty

Rusko-americké konzultácie sa neskončili prakticky ničím – a veta námestníka ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Sergeja Rjabkova sa toho stala jasným dôkazom. Podľa diplomata, ak budú Spojené štáty naďalej vyvíjať vojenský tlak na Rusko, môže vykonať Rusko „opatrenia v línii námorníctva“. V akom stave je dnes ruské námorníctvo a aké „opatrenia“ treba prijať proti USA?


 

Ak môžete fantazírovať na tému o ukrytých tankoch na tajných základniach, potom s loďami to nebude fungovať. Všetky sú na očiach, údaje o nich sú úplne otvorené, ich počet je s určitosťou známy – bojový aj rozostavaný. Ich bojové schopnosti sú tiež dôkladne zaznamenané. Koľko lodí je v ruskom námorníctve použiteľných vo vzdialených morských zónach (DMZ) – teda napríklad priamo pri pobreží Spojených štátov amerických?

 

Čo je k dispozícii práve teraz

Ak vylúčime malé raketové a protiponorkové lode a podobne, tak pre všetky štyri flotily a jednu flotilu má Rusko presne 39 (tridsaťdeväť) hladinových lodí, ktoré je možné poslať do DMZ. Toto číslo zahŕňa doslova všetko – dokonca aj malý kaspický „Tatarstan“ a „Dagestan“. Kuznecov je v oprave, Nachimov v reštrukturalizácii, čaká sa na raketový krížnik Moskva a fregaty Čabanenko a Levčenko, ktoré už dlho stoja pri stene lodenice. Torpédoborec Nastojčivnyj zdá sa, už nikdy nepôjde na more. Z relatívne nových vlajok tento počet zahŕňa osem korviet – nie sú to zlé lode, ale iba jedna z nich môže niesť Kalibre a v budúcnosti aj Zirkóny.

 

Fregata Admirál Čabanenko. Rusko dostane nový nosič riadených striel

 

Ak rátame veľké lode schopné vykonávať bojové úlohy aj na rozbúrenom mori a tie, ktoré dokážu vyplávať na more v čo najkratšom čase? Koľko ich je?

 

V Severnej flotile je ich sedem: ťažký raketový krížnik s jadrovým pohonom Peter Veľký, raketový krížnik Maršal Ustinov, veľká protiponorková loď viceadmirál Kulakov a Severomorsk, starý torpédoborec s kotlovými turbínami Admirál Ušakov z projektu 956 a dve nové fregaty projektu 22350 – “Admirál Gorškov” a “Admirál Kasatonov”. V Tichomorskej flotile sú štyri z nich – raketový krížnik Varyag, veľká protiponorková loď admirál Tribuc a admirál Pantelejev, fregata maršal Šapošnikov (modernizovaná veľká protiponorková loď) a teoreticky starý torpédoborec Bystrij, ale podľa viacerých správ je na pokraji vyradenia a už nie je bojaschopný.

 

V Baltskom mori je zatiaľ len jedna taká loď – Jaroslav Mudrij projektu 11540. Na konci opravy je druhá Neustrašimij toho istého projektu, ale, žiaľ, šetrili na nej peniaze a nechali ju bez protilodných rakiet.

 

Čierne more? Nie je jasné, v akom stave je krížnik Moskva (má už štyridsať rokov), tri fregaty projektu 11356 – Admirál Grigorovič, Admirál Essen, Admirál Makarov a jedna hliadková loď projektu 1135 – Ladnij. Jej sesterská loď Pitlivij už na more nechodí a Ladnému už veľa neostáva – lode majú 40, respektíve 41 rokov, ich bojová hodnota je pochybná, technický stav tiež.

 

Tento zoznam, plus osem korviet a dve raketové lode Projektu 11661 z Kaspického mora, je všetko, čo Rusko môže v súčasnosti predložiť.

 

Koľko z týchto lodí môže používať „Kalibre“? V Severnej flotile sú to dve fregaty Projektu 22350 (každá 16 rakiet), v Tichomorí – fregata Maršal Šapošnikov (16 rakiet) a korveta Gremjaščij (osem rakiet), v Kaspickom mori – Dagestan (osem rakiet). V Čiernom mori sú tri takéto lode: nové fregaty projektu 11356, každá s ôsmimi raketami.

 

A ako je to vo všeobecnosti s raketami dlhého doletu z takýchto nosičov, ktoré nie sú pripútané k pobrežným vodám z dôvodu nízkej námornej spôsobilosti? K uvedeným lodiam treba prirátať bojové ponorky Severodvinsk a Kazaň, spolu 64 rakiet – to je približne na jedno priemerné letisko. Je možné, že ich bude môcť použiť aj modernizovaný Project 971 Leopard, ale tam môžu byť rakety iba v torpédovej miestnosti a nebude ich veľa. Nechajte 10.

 

A koľko z týchto lodí budú môcť niesť Zirkony? Na severe sú dve fregaty projektu 22350, dve ponorky projektov 885 „Jaseň“ a 885M „Jaseň-M“, v Tichom oceáne – fregata Šapošnikov a korveta Gremjaščij.

 

To je všetko. Je možné týmto všetkým vystrašiť NATO? Veľmi pochybné. USA a NATO neprijali ruské podmienky deeskalácie a naďalej sa správajú nanajvýš urážlivo.

 

Mohlo by námorné letectvo ruského námorníctva vyriešiť problém s absenciou lodí? Rusko má dva útočné letecké pluky (jeden v Čiernom mori, druhý v Baltskom mori), s malým náletom a ľahkými podzvukovými protilodnými raketami CH-35. Protiponorkové lietadlá sa v Rusku nevyrábajú, vo flotile nezostali žiadne bombardéry Tu-22M3. Vo vzdušných a kozmických silách ich je niekoľko desiatok, ich skutočný stav nie je známy. Ich posádky nie sú vycvičené na prácu proti námorným cieľom. Možno, že krajina jednoducho nemala čas vybudovať flotilu? Sú v zásobách nové lode, ktoré ešte nevstúpili do prevádzky? Skontrolujme to.

 

Ponorky Antej ponesú najviac riadených striel v ruskom námorníctve

 

Sily na ceste

Okrem strategických ponoriek vyzbrojených balistickými raketami bude mať Rusko do roku 2030 deväť jadrových viacúčelových ponoriek projektov 885 Jaseň a 885M Jaseň-M. Z toho dve sú už skolaudované, zvyšok sa pripravuje na dodanie alebo je vo výstavbe. Pribudne aj niekoľko modernizovaných člnov starých projektov, čím sa počet viacúčelových jadrových ponoriek dostane na 12 jednotiek na dve flotily. Ak budú mať šťastie, môžu obnoviť ďalšie dve. Zvyšok, ktorý majú teraz, už budú kvôli starobe odpisovať. Inými slovami, práve teraz sa stavia sedem jadrových ponoriek Jaseň-M.

 

A čo sa buduje v hladinových silách? Ak vezmeme do úvahy také lode, ktoré môžu vyvíjať tlak na Američanov (napríklad vykonávajú bojové služby s riadenými strelami v blízkosti amerických pobreží, aby udržali Spojené štáty na muške), potom je obraz nasledovný – šesť fregát Projektu 22350 je vo výstavbe. a ďalšie dve sú vraj zazmluvnené, teda ich výstavba ešte nezačala. Z tých lodí, ktoré sú s určitosťou známe, posledná sa odovzdáva v roku 2027.

 

V zóne Ďalekého mora by sa v niektorých prípadoch dali použiť korvety projektov 20380 a 20385. Napríklad korvety tichomorskej flotily nedávno smelo predvádzali vlajku pri Havajských ostrovoch a musím povedať, že Američania sa trochu napínali. Koľko korviet je v konštrukcii? Iba jedenásť, ale jednou z nich je loď projektu 20386, ktorej vyhliadky sú veľmi vágne. Je teda zaručených – desať, z ktorých však tri ešte nie sú ani položené. Do konca desaťročia by malo byť všetko hotové.

 

Vo vzťahu k hodnotným lodiam schopným operovať v DMZ (relatívne preto, že všetky korvety majú problémy s protivzdušnou obranou), sa v Rusku stavia 13 jednotiek a predpokladá sa, že päť je zazmluvnených. Ale ako to je? Koniec koncov, na flotilu sa minulo veľa peňazí a pravidelne sa hlásilo, že sa spúšťajú nové lode?

 

Na čo sa vynakladajú peniaze?

Od roku 2009 sa totiž do lodného parku hrnú veľké peniaze. Správy v médiách o stavbách a odovzdávaní lodí pre flotilu boli veľmi intenzívne. Ak teraz majú v prevádzke päť nových fregát a šesť vo výstavbe a ďalších osem korviet v prevádzke, čo sa potom za celý ten čas postavilo a odovzdalo flotile? Stručne vymenujeme.

 

Malé raketové lode projektu 21631 “Bujan-M”. Práve tie, ktorí spolu s „Dagestanom“ vystrelili „Kalibre“ z Kaspického mora. V sérii je dvanásť lodí, deväť už bolo dodaných. Je s nimi akurát jeden problém – nemôžu operovať ďaleko od pobrežia.

 

Medzi základňový prechod z Čierneho mora do Baltského mora pre dvojicu takýchto lodí ukázal, že je pre nich jednoducho nebezpečné ísť do zóny ďalekého mora. Ich rýchlosť je nedostatočná, nedokážu manévrovať spolu s plnohodnotnými loďami. Proti náletom sa nemajú čím brániť, nemajú prostriedky na to, aby samy zachytili aspoň odpálenie torpéda. Nemôžu samostatne používať protilodné rakety, neexistujú žiadne systémy na vývoj označovania cieľov. V istom zmysle sú to len plávajúce raketomety. Väčšina z nich má navyše nemecké diesely a keď príde čas na ich opravu, zistíme, že diely na ne sú pod sankciami.

 

Malé raketové lode projektu 22800 “Karakurt”. Dnes je v sérii šestnásť lodí, tri z nich boli dodané. Ide o vysokorýchlostné lode s minimom dovozu, s dobrou plavebnosťou a veľkou rezervou na modernizáciu a nové zbrane. Tie z nich, ktoré nesú komplex Pancir-M, dokážu zasiahnuť vzdušné ciele – lietadlá a rakety. Lode môžu viesť námorný boj. Problém je v motoroch. Keď námorníctvo objednalo sériu lodí, nepreverilo sa, či ich výrobca dieselových motorov – petrohradský závod „Zvezda“ dokáže vyrobiť v požadovanom množstve. Výsledkom bolo, že s veľmi krátkym časom výstavby (závod Pella dodal vedúcu loď rýchlejšie, ako boli podobné lode odovzdané ZSSR), séria „obstála“. A potom sa pridali finančné problémy, teraz stoja pri múre nedokončené lode. “Karakurt” sú veľmi premyslené lode. Problém je, že neexistujú.

 

Hliadkové lode projektu 22160. Úžasný projekt. Námorníctvo sa ich ani nepokúsilo použiť na riešenie akýchkoľvek bojových úloh, pretože ich tieto lode vyriešiť nedokážu – sú vyzbrojené iba jedným 76 mm kanónom. Niektoré médiá šíria nepravdivé informácie o údajne tajných kontajnerových nosičoch, hoci pre ich nedostatky flotila túto tému neotvorila. Nie sú a ani nebudú v službe.

 

Ponorky projektu 636.3 Varšavjanka. Kedysi to boli dobré ponorky, no odvtedy pretieklo pod mostom veľa vody. Teraz potrebujú vážnu modernizáciu, dokonca aj novú. Všetky tieto programy neboli lacné. Takže séria „Bujanov-M“ a neozbrojených nízkorýchlostných „hliadok“ za cenu asi polovičnú ako cena ťažkej lietadlovej lode. S “Karakurtami” – polovica. Išli na to všetky námornícke peniaze? Nie, nielen a nie toľko. Správna odpoveď je: “Bulava”, “Borej”, “Jaseň” a “Poseidon”.

 

Z dôvodu utajenia sa neoplatí uvádzať presné sumy vynaložené na všetky tieto programy. Približne možno povedať nasledovné. Program Poseidon stál krajinu približne brigádu šiestich hladinových lodí na úrovni korvety a jednej raketovej ponorky s jadrovým pohonom, Belgorod, ktorá mohla byť dokončená ako nosič Kalibrov.

 

Na raketu Bulava sa minuli vážne peniaze. Ale možno by stálo za to vyrobiť Borej pre rakety Sineva a potom ich nahradiť Lajnerom? Bolo by to oveľa lacnejšie, takémuto riešeniu nestáli žiadne technické prekážky.

 

Jadrové ponorky “Borej”. Samozrejme, tieto lode boli potrebné. Ponorky projektu 667BDRM, ktoré teraz slúžia, nezostanú dlho, lode sú už staré. Otázkou je množstvo. Správy z médií, ktoré prebehli v decembri o výstavbe ďalších Borejov, čím sa ich počet zvýšil na takmer štrnásť jednotiek, sú prekvapujúci. Na nasadenie týchto člnov jednoducho nie je čo zabezpečiť – neexistujú protiponorkové lode, mínolovky, ani letectvo. Ale sú to veľmi drahé lode.

 

Najdrahšie sa však stali ponorky Jaseň-M. Za cenu ôsmich jednotiek tohto projektu by sa v Soči mohlo uskutočniť päť olympijských hier s reštrukturalizáciou mesta v každom prípade. Alebo postavte päť či sedem ťažkých lietadlových lodí. Či bojová účinnosť týchto ôsmich „Jaseňov“ odôvodní takéto náklady, je veľkou otázkou.

 

Projekt Globálna Británia nebude fungovať v Čiernom mori

 

Chvíľa pravdy

Je čas zaplatiť účty. Aké „činnosti pozdĺž línie námorníctva“ je teda možné vykonávať s ruským námorníctvom, ktoré je v súčasnosti k dispozícii? Z toho, čím môžete vystrašiť Američanov – je iba stiahnutie Borejov a starých 667BDRM, aby zasiahli Spojené štáty balistickými raketami po “krátkych” trajektóriách s krátkym časom letu. Bohužiaľ, toto je dobrý dôvod, aby Spojené štáty začali jadrovú vojnu. Takéto nebezpečné hry je lepšie nehrať. A je naša ponorka pripravená na takéto operácie?

 

Na to, aby sme skutočne vykonali „opatrenia podľa vzoru námorníctva“, s cieľom vyvinúť tlak na Spojené štáty, je potrebné niečo, čo im môže spôsobiť citeľné škody. To, čo je v súčasnosti v ruskom námorníctve, žiaľ, buď vôbec neexistuje, alebo je kriticky malé.

 

Ak to má byť loď s riadenými strelami, tak nie delový čln s hmotnosťou 900 ton, ktorého výlet po Európe, môže viesť k jej smrti v búrke, ale loď, aj keď malá, ale schopná presunúť sa na západnú pologuľu a použiť rakety. tam. Vo Venezuele by tým pádom nebolo treba myslieť na rakety, Miami by ich malo hneď.

 

Alebo ďalšia možnosť, loď schopná použiť protilodné rakety proti lodiam amerického námorníctva v oblastiach ich bojových služieb, v Stredozemnom mori, alebo v Perzskom zálive. To znamená, že je schopná tam pôsobiť a je tiež žiaduce, aby zostava takýchto lodí nemohla byť zničená úderom palubnými lietadlami. A aby ich rýchlosť umožnila udržať lietadlovú loď v správnej vzdialenosti, nedovoliť, aby sa odtrhla od prenasledovania.

 

Alebo by mohli postaviť ďalšie malé korvety s protiponorkovými schopnosťami. Ich úlohou by bolo zabezpečiť znemožnenie skrytej prítomnosti amerických ponoriek pri ruských základniach, čo znamená zabezpečiť utajený výstup člnov na more a spôsobiť americkému námorníctvu veľa problémov s ich vypátraním. Staré ponorky mohli byť opravené, modernizované a vyzbrojené „Kalibrami“ a novými torpédami.

 

Inými slovami, bolo možné vybudovať nie veľmi veľkú, ale vyváženú flotilu, v ktorej by boli všetky potrebné sily, aj keď nemnoho. Bolo na to dosť peňazí a bol aj čas, dúfajme, že ešte ostane a aspoň sa upravia prístupy k výstavbe lodného parku.

Alexander Timochin

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov