Bayraktar Akinci
Aktuality, Letectvo,

Turecko má prvý zahraničný kontrakt na ťažké útočné bezpilotné lietadlá Bayraktar Akinci. Kto ich získal?

Developer Baykar Makina podpísal prvý kontrakt na dodávku dronov do zahraničia. Uviedol to generálny riaditeľ spoločnosti Haluk Bayraktar.


 

V súčasnosti sa o zmluve vie len málo, respektíve sa nevie takmer nič. Podľa spoločnosti ide o prvý uzavretý kontrakt na dodávku Bayraktar Akinci do zahraničia a dodávky sa začnú v roku 2023. To je všetko, žiadne ďalšie parametre podpísanej zmluvy nie sú hlásené a spoločnosť nezverejňuje krajinu, ktorá si úderné drony objednala.

 

Generálny riaditeľ Baykar Makina, Haluk Bayraktar, odmietol čokoľvek o novom kontrakte vysvetliť, iba uviedol zvýšený dopyt po tureckých dronoch, ktorý sa nedávno objavil. Podľa neho sa ukázalo, že UAV BayraktarTB2 je žiadaný a už ho prijali armády niekoľkých krajín.

 

Analýza: Bayraktar Akinci – najväčší turecký útočný dron

 

Úderno-prieskumný UAV Akıncı patrí do triedy „ťažkých“ dronov. Rozpätie krídel Bayraktar Akinci je 20 metrov, dĺžka zariadenia je 12,2 metra a výška je 4,1 metra. Maximálna vzletová hmotnosť deklarovaná výrobcom je 6000 kg. Maximálna užitočná hmotnosť je 1500 kg. Deklarovaná prevádzková výška je 30 000 stôp (približne 9 150 metrov), prevádzkový strop zariadenia je 40 000 stôp (približne 12 200 metrov), pobyt vo vzduchu je 24 hodín.

 

Turecký Bayraktar MIUS – skutočné bezpilotné stíhacie lietadlo alebo len PR projekt?

 

Dron dokáže lietať v plne automatickom režime, samostatne pristávať a vzlietnuť. Maximálna rýchlosť – 360 km / h, cestovná – 240 km / h. Dron je vybavený radarom AFAR, šiestimi počítačmi s umelou inteligenciou, navádzacím systémom a šiestimi pevnými bodmi. Dron je schopný používať konvenčné aj riadené zbrane.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov