K15
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Južná Kórea zavádza nový ľahký guľomet vlastnej produkcie

Južná Kórea dlho využívala výlučne západné bojové systémy. Od konca 80. rokov sa však krajina tejto závislosti postupne zbavuje a vytvára vlastné vojenské produkty. Jednou z prvých „lastovičiek“ formovania národného vojensko-priemyselného komplexu bol K3, prvý ľahký guľomet vytvorený vlastným úsilím na báze belgického FN Minimi a amerického M249.


 

 

Do prevádzky bol uvedený v roku 1989 a odvtedy má ďaleko od tých najlichotivejších recenzií: miestna tlač často nazýva K3 produktom pochybnej kvality. K3 sú v armáde Kórejskej republiky známe svojou nespoľahlivosťou

 

 

Napriek nedostatkom K3 padlo rozhodnutie o jeho výmene pomerne nedávno. Juhokórejská spoločnosť SNT Motiv vyvinula nový produkt K15 s použitím náboja štandardného kalibru NATO 5,56 x 45 mm. Od septembra 2021 21. pešia divízia vykonáva vojenské skúšky tohto guľometu, ktorý je dodávaný s infračerveným zameriavačom PAS-18K. Ako vysvetlila armáda, v priebehu porovnávacej streľby K15 na rozdiel od K3 preukázal ľahké nabíjanie, spoľahlivú prevádzku mechanizmu vyhadzovania nábojnice a plnú kompatibilitu so zameriavacími systémami.

 

Kalašnikov testuje nový ľahký guľomet RPL-20

 

“Dôkladne kontrolujeme, či nie sú nejaké nedostatky, ktoré treba riešiť, nakoľko máme veľkú zodpovednosť za záverečnú kontrolu pred nasadením K15 v celej armáde” – povedal veliteľ roty, kapitán San-Hun Khan, vysvetľujúc, že ​​testy z nových ľahkých guľometov potrvá do konca budúceho mesiaca.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov