Raketa typu vzduch-vzduch RVV-BD
Aktuality, Letectvo, Námorníctvo,

Raketové systémy všetkých druhov. Na čo sa ešte špecializuje jedna z hlavných ruských vojenských korporácií

Rusko, 31. januára 2022 (AM, Sputnik) – Predchodca korporácie KTRV vyvinul prvú sovietsku riadenú raketu triedy vzduch-vzduch. Dnes vyrába tento podnik kompaktné protilodné systémy, univerzálnu muníciu ako pre konvenčné útočné lietadlá, tak pre bezpilotné, a nakoniec lietajúce roboty pre stíhačky piatej generácie.


 

Pred 20 rokmi, v januári 2002, bol zverejnený výnos ruského prezidenta Vladimira Putina o založení korporácie Taktické raketové zbrane (KTRV), novej integrovanej štruktúry vojenského priemyslu RF, ktorá sa venuje vývoju raketových systémov pre letectvo, flotilu a pozemnú armádu .

 

Korporáciu, ktorej popredná štruktúra sa nachádza v Koroljove pri Moskve, tvorí niekoľko veľkých kooperovaných konštrukčných kancelárií a výrobcov najrôznejších raketových systémov. Korporáciu dnes tvoria desiatky konštrukčných kancelárií a tovární, ktoré počas dvadsiatich rokov vyvinuli a vyrobili pre armádu vyše 20 vzoriek raketovej techniky.

 

Táto korporácia nevznikla samozrejme z ničoho nič. Za jej predchodcu možno považovať podnik Zväzový závod č. 455 druhej hlavnej správy Ľudového komisárstva leteckého priemyslu ZSSR, ktorý bol spustený v roku 1942 v okolí Moskvy. Prvá sovietska riadená raketa triedy vzduch-vzduch bola vyrobená práve tu. Táto objednávka určila na dlhé roky smer činnosti podniku.

 

KTRV dnes vyrába raketové systémy všetkých druhov okrem strategických. Sú to bojové systémy pre letectvo: rakety vzduch-vzduch a vzduch-zem rôznych typov, riadené letecké bomby a bomby s možnosťou zmeny trajektórie, neriadené rakety a hlavice pre tieto rakety. Pre námorníctvo vyrába KTRV protilodné rakety a torpédové zbrane. Pre pozemnú armádu systémy s protilodnými raketami typu Bal a Bastion a tiež niekoľko typov rakiet používaných ako terče. Na prahu svojho dvadsiateho výročia referovala korporácia o niekoľkých veľmi významných vymoženostiach.

 

Lietajúci robot
Boli ukončené skúšky a prípravy na sériovú výrobu rakety triedy vzduch-vzduch RVV-BD orientovanej na export. Písmená BD v názve rakety znamenajú veľký dolet (z ruštiny). Je to dnes jedna z najdokonalejších rakiet tejto triedy, ktorá dokáže zasiahnuť nepriateľské lietadlo na vzdialenosti 300 km. Vývoj RVV-BD bol ďalším rozvojom myšlienok a konštrukčných riešení rakety R-37 vyvinutej v deväťdesiatych rokoch pre diaľkovú stíhačku MiG-31M. Je zaujímavé, že sa nakoniec rozhodli vzdať projektu MiG-31M a že raketa R-37 získala nový život v dopracovanej podobe.

 

Táto raketa je skutočný lietajúci robot, ktorý nepotrebuje ovládanie po vypustení, pilot určí cieľ útoku, vypustí raketu, ktorá sa ďalej úplne samostatne navádza na cieľ. Pilot má do istej chvíle možnosť zmeny smeru smrtiacej hlavice, ale to je všetko. S ohľadom na silu bojovej hlavice dokáže RVV-BD zaručene zlikvidovať akýkoľvek lietajúci stroj, stíhačku, bombardér, dron, okrídlenú raketu. Rakety typu RVV-BD môžu byť použité nielen stíhačkami MiG-31, ale aj prakticky všetkými stíhačkami rodiny Su-30/Su-35. Neexportný variant rakety RVV-BD bude určite zaradený do výzbroje stíhačky piatej generácie Su-57.

 

Torpédo APR-3ME

 

Protilodná raketa APR-3ME Grif
Korporácia vyrába niekoľko typov torpéd a ponorkových rakiet. Ponorkové rakety sú v podstate torpéda, ktoré sa pohybujú pod vodou pomocou raketového motora na tuhé palivo. Zaistí to veľkú rýchlosť, aj keď demaskuje torpédovú raketu. Je ju počuť zďaleka, avšak vyhnúť sa jej je rovnako ťažké.

 

Ponorky používajú obvykle maximálne tiché torpéda, aby nikto nedokázal odhaliť strelca. Za túto tichosť treba platiť rýchlosťou, ktorá pri týchto torpédach len trochu, teda 1,5-2 krát, prekročí rýchlosť lode. Hlučnosť torpédových rakiet rozhodla o sfére použitia týchto zbraní, je to letectvo. Nová vzorka tohto tryskového protilodného torpéda APR-3ME Grif bola daná do sériovej výroby a bude dodávaná protilodnému letectvu pre protilodné vrtuľníky Ka-27PL, lietadlá Il-38 a Tu-142.

 

Protitorpédový a protilodný systém Paket-NK-E

 

Obnovená „náplň“ pre ruské vojenské lode
Druhou námornou novinkou je modernizovaný variant unikátneho protitorpédového a protilodného systému Paket-NK-E pre lode. Tento systém s niekoľkými zariadeniami na odpálenie torpéd bol inštalovaný na mnohých modeloch ruských vojenských lodí. Môže používať dva typy bojových prostriedkov, protitorpédové a protilodné torpéda. Každý typ torpéd má s ohľadom na určenie príslušný navádzací systém a trochu inú konštrukciu, avšak vypúšťajú ich z rovnakého odpaľovacieho zariadenia.

 

Zvláštnosť modernizovanej varianty Paketu spočíva v tom, že môže byť inštalovaná aj na lodiach s menším výtlakom, malých raketových lodiach a motorových člnoch. Zvýši sa tým ochrana lodí a lodných útvarov pred útokmi ponoriek.

 

“Múdra” ruská raketa v Čiernom mori. Prečo sa jej hovorí “zabijak lietadlových lodí”?

 

Rakety a bomby pre drony
Ďalším unikátnym smerom ruského vojenského priemyslu je vývoj v KTRV menšej samonavádzacej leteckej munície vzduch-zem, ktorá sa dá použiť pre bezpilotné útočné drony a obyčajné bojové lietadlá. Vývoj týchto veľmi presných bômb s možnosťou zmeny trajektórie a relatívne ľahkých riadených rakiet (hmotnosť 50 a 100 kg) bol umožnený v dôsledku vývoja najnovších menších inerciálnych ovládacích systémov a samonavádzacích hlavíc minimálnej veľkosti. Práca na tejto munícii je v záverečnom štádiu, je celkom pravdepodobné, že čoskoro budú zahájené jej skúšky. Týmito bojovými prostriedkami môžu byť vyzbrojené drony strednej a ťažkej triedy, ktoré dnes potrebujú ruské letecké a kozmické sily. Tieto zbrane majú samozrejme obrovský exportný potenciál.

 

Raketa 300M. Tromf ruského Su-57 v psej bitke s nepriateľom

 

KTRV sa rozvíja spolu s dobou. Korporácia chce spustiť výrobu kĺbov z kompozitných materiálov pre endoprotézy a tiež civilných dronov, ktoré sa budú používať ako nákladné taxi. Generálny riaditeľ podniku Boris Obnosov sľúbil, že do roku 2025 bude KTRV vyrábať 30 % civilných výrobkov.

Dmitrij Kornev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov