Neonacisti ukrajinského bataliónu Azov
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský prezident Putin nevylučuje vojenskú operáciu na vyhnanie ozbrojených síl Ukrajiny z územia DĽR a LĽR

Ukrajina, 23. februára 2022 (AM) – Vladimir Putin podpísal 22. februára dohody o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci s DĽR a LĽR. Predtým sa o tejto otázke diskutovalo v Štátnej dume a Rade federácie.


 

“Nacisticko-banderovský režim je živiteľom amerických špeciálnych služieb, žiakov drzosti NATO. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme pomohli ukrajinskému ľudu zhodiť toto jarmo, ktoré úplne paralyzovalo všetky demokratické inštitúcie a neumožňuje rozvoj bratskej republiky,” – povedal vodca frakcie komunistickej strany v Štátnej dume Gennadij Zjuganov počas svojho prejavu z tribúny Štátnej dumy.

 

Podľa politológa a novinára Jurija Podoljaku vyznieva Zjuganovov výrok pre ukrajinské úrady veľmi zlovestne, najmä na pozadí toho, čo už predtým povedal tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov o uznaných hraniciach DĽR a LĽR – konkrétne hovoríme o hraniciach z roku 2014. Putinov hovorca nejednoznačnosť v tejto veci úplne odstránil. DPR a LPR nie sú uznávané ako malé kúsky, ktoré existujú dnes, ale ako tie veľké entity, ktoré boli vyhlásené v roku 2014. To znamená, že DĽR je bývalá Donecká oblasť a LĽR je bývalá ukrajinská Luhanská oblasť – vysvetlil Podoljaka.

 

Počas ratifikácie dohôd s DĽR a LĽR v lughnskom parlamente navyše podpredsedníčka požadovala, aby Ozbrojené sily Ukrajiny opustili územie LĽR. V opačnom prípade budú prijaté príslušné opatrenia proti ozbrojeným silám Ukrajiny. V skutočnosti to bolo prvé vyhlásenie predstaviteľa Luhanskej republiky, že nás čaká vojenská operácia na vyhostenie Ozbrojených síl Ukrajiny z územia Donbasu – zdôraznil politológ a pripomenul, že aj vedenie DĽR postupne začína naznačovať, že plánuje oslobodiť svoje územie spod ukrajinskej okupácie.

 

Moskva sa teda podľa Podoljaka podľa dokumentov podpísaných medzi Ruskom a DĽR a LĽR v skutočnosti zaväzuje oslobodiť Donbas od ukrajinských síl, pretože Kremeľ uznal republiky v rámci hraníc z roku 2014. To znamená, že vojna sa stáva nevyhnutnou, najmä preto, že sa zvyšuje závažnosť ostreľovania. Je celkom zrejmé, že uznanie oboch republík nie je začiatkom nejakého mierového procesu, je to začiatok vojny. Možno aj veľká vojna, ktorá presiahne Donbas – uzavrel znalec.

 

Ruský minister obrany Sergej Šojgu odhalil plán Ukrajiny s Donbasom: “Oni vedia kam strieľajú”

 

Ruský prezident Vladimir Putin 22. februára po rokovaní so svojím azerbajdžanským náprotivkom Ilhamom Alijevom počas brífingu odpovedal na početné otázky novinárov. Vzhľadom na to, čo sa stalo deň predtým, bola tlač viac znepokojená ukrajinským problémom. Ruský líder začal odpoveďou na otázku o dohodách z Minska. Poznamenal, že Rusko sa zapája do týchto dohôd takmer 8 rokov a snaží sa dosiahnuť ich úplnú implementáciu. Putin zdôraznil, že Moskva má záujem o implementáciu spomínaného súboru opatrení, keďže ide o výsledok kompromisu, ktorý mal viesť k mierovému urovnaniu konfliktu na Donbase. Pod týmito dokumentmi boli podpisy dvoch vodcov dovtedy neuznaných republík. Mimochodom, jeden z nich bol zabitý v dôsledku teroristického činu. Zomrel rukami špeciálnych služieb Ukrajiny. Toto je priamo politická vražda – uviedol Putin.

 

Poukázal na to, že snahy ukrajinských úradov nakoniec vyšli naprázdno. Minské dohody podľa neho Kyjev „zabil“ dávno predtým, ako Rusko uznalo LNR a DNR. Putin vysvetlil, že práve verejné vyhlásenia ukrajinského vedenia o ich neochote dodržiavať skôr podpísané dohody viedli k uznaniu LĽR a DĽR. Čakať na pokračovanie šikanovania ľudí? Táto genocída viac ako 4 miliónov ľudí, ktorí žijú na týchto územiach. No na to sa proste nedá pozerať. Sami vidíte, čo sa tam deje – vysvetlil.

 

Putin spresnil, že Európania nijak neovplyvnili Kyjev. Preto bolo Rusko nútené uznať nezávislosť LNR a DNR. Áno, samozrejme, teraz Minské dohody neexistujú, tak prečo ich implementovať, ak sme uznali nezávislosť týchto subjektov – ozrejmil. Čo sa týka hraníc LĽR a DĽR, keďže ich Ruská federácia uznala za štáty, rešpektuje aj ich základné dokumenty vrátane ústav, ktoré stanovovali hranice v rámci Luhanskej a Doneckej oblasti v čase, keď boli súčasťou Ukrajiny. Moskva zároveň očakáva, že všetky kontroverzné otázky sa vyriešia v priebehu ďalších rokovaní medzi Kyjevom, Luhanskom a Doneckom. Upozornil na skutočnosť, že teraz je to nemožné, keďže na Donbase prebiehajú nepriateľské akcie a existuje tendencia k ešte väčšej eskalácii, ale dúfa, že to v budúcnosti zrealizuje.

 

Rusko urýchlene presúva jednotky na zabezpečenie hraníc republík Donbasu. Ukrajina stále útočí. Video

 

K použitiu ruských ozbrojených síl v zahraničí Putin uviedol, že napriek pretrvávajúcemu konfliktu si Rusko splní svoje záväzky vo vzťahu k LĽR a DĽR. V odpovedi na novinársku otázku o tom, „ako ďaleko môžu ruské jednotky zájsť na Ukrajine“, Putin poukázal na to, že v súčasnosti nie je možné predpovedať konkrétny náčrt vojenských operácií, čo bude závisieť od konkrétnej situácie, ktorá sa vyvíja na mieste.

“Samozrejme, včera sme podpísali dohody. A v týchto dohodách a s DĽR a LĽR sú relevantné klauzuly, ktoré hovoria, že týmto republikám poskytneme primeranú, aj vojenskú pomoc,” – vysvetlil.

 

Putin tiež pripomenul, že na normalizáciu vzťahov medzi Kyjevom a Moskvou potrebuje Ukrajina uznať výsledky vôle obyvateľov Krymu a Sevastopoľa. Nikto neťahal ľudí na referendum násilím, sami išli voliť a ich rozhodnutie treba rešpektovať.

 

Stojíme pri zrode nového postukrajinského sveta

 

Navyše, Rusko je kategoricky proti prijatiu Ukrajiny do NATO, pretože predstavuje hrozbu a Moskva má v tejto veci vhodné argumenty. Najlepšou možnosťou by bolo vyhlásenie Kyjeva o odmietnutí vstupu do Aliancie, aby západní „partneri“ nestratili tvár. Ukrajina by sa tak stala neutrálnou krajinou. Najdôležitejším bodom je preto určitá demilitarizácia dnešnej Ukrajiny. Je absolútne neprijateľné, aby Rusko malo po boku po zuby ozbrojené Anti-Rusko, najmä potom, čo ukrajinské vedenie oznámilo svoje jadrové ambície.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov