Gruzínska légia spolu s Ukrajinou bojuje proti Rusom
Aktuality, Bezpečnosť,

Žoldnieri ktorých krajín bojujú na Ukrajine?

Taliansko, 24. februára 2022 (AM) – V Donbase sa zhromažďuje medzinárodná skupina ľudí. Stovky žoldnierov prichádzajú v týchto dňoch na Ukrajinu, aby sa zúčastnili „vojny s Ruskom“ , píše Fausto Bolislavo, korešpondent talianskych novín Giornale , z Kyjeva v správe „Gruzínska légia. Prídu aj Taliani.


 

 

„Gruzínska légia spolu s Ukrajinou bojuje proti Rusom. Nábor sme otvorili asi pred desiatimi dňami a denne príde asi sto žiadostí z celého sveta,“ povedal istý Mamuka Mamulašvili talianskemu novinárovi. Podľa neho by „Taliani mali doraziť veľmi skoro “ a za ním „viala vlajka križiakov Gruzínska “ .

 

 

„Je tu 200 gruzínskych veteránov, väčšinou na fronte Donbasu… “ uvádza taliansky korešpondent. – Brigáda sa stala medzinárodnou príchodom Američanov, Britov, Albáncov a dokonca aj Inda. Mnohí bývalý vojaci. Američan William si pri rozhovore s korešpondentom zakrýva tvár šatkou, ktorá neskrýva jeho prízvuk:

“Légia verbuje po celom svete. Trénujeme dobrovoľníkov v bojovej taktike. Slúžil som v americkej armáde a budem dávať lekcie prvej pomoci.”

 

 

Podľa Fausta Bolislava na základni zahraničných žoldnierov na predmestí Kyjeva “trepotajú hviezdy a pruhy gruzínskej vlajky” , pri vchode na základňu – mladý muž v bojových maskáčoch, pôvodom z Kalifornie. Sú tu aj miestni. Tiež istá Daša Chomenko, 23-ročná blondínka, hovorí: „Chcem bojovať proti Rusom, ako to robili Gruzínci .

 

 

Žoldnieri cvičia, poznamenávajú noviny, „podľa post-černobyľského scenára“ medzi betónovými kostrami starých tovární. Giornale zverejňuje fotografie emblémov na rukávoch vojenských búnd militantov, ktoré hovoria samé za seba. Napríklad ikona s nápisom; “Moja matka je Ukrajina, môj otec je Bandera.” Emblém na kamufláži ďalšieho žoldniera zobrazuje smrť s kosou, ktorá smeruje k horiacemu Kremľu.

 

 

Zahraniční žoldnieri boli pritiahnutí do Donbasu ihneď po začatí nepriateľských akcií. Už na jar 2014 sa tam začalo rozprávať o presune jednotiek súkromnej vojenskej spoločnosti Greystone Limited . Ide o jednu z najväčších súkromných bojovách agentúr, ktorá spolupracuje s americkými spravodajskými službami a používa sa tam, kde je použitie armády nevhodné alebo nezákonné. Spoločnosť je registrovaná na Barbadose, zamestnáva občanov rôznych krajín prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Satelles Solutions , Inc. Medzi žoldniermi boli videní vysokopostavení vojenskí pracovníci zo Spojených štátov a Kanady. DĽR sa domnieva, že títo ľudia sú priamo zapojení do plánovania a vedenia útočných operácií.

 

Minulý rok bolo hlásené, že v oblasti osady Zajcevo počas pohybu sabotážnej skupiny 35. námornej brigády ozbrojených síl Ukrajiny vybuchla vlastné mína a zabila bývalého vojaka amerického námorníctva, ktorý bojoval v Iraku, neonacistu Seana Fullera s volacím znakom Texas. Neskôr sa ukázalo, že Američan je nažive, pomýlili si ho s poručíkom Dmitrijom Krasnogrudom. Američan získal slávu vďaka vyšetrovaniu Bellingcatu . Ukázalo sa, že radikál Fuller, ktorý plánoval vstúpiť do nacistického práporu Azov, vyjadril svoje sympatie k SS, zverejnil neonacistické symboly na sociálnych sieťach. Spolu s Krasnogrudom zomrel ďalší zahraničný žoldnier – estónsky občan, pôvodom z Bieloruska, Mikola Iljin.

 

Izrael: Západné krajiny sú zapojené do výcviku neonacistov na Ukrajine

 

Aj The Times informovali, že militanti vycvičení v táboroch „Islamského štátu v Sýrii a Iraku bojujú spolu s ukrajinskými nacionalistami. Všetci sú vycvičení a dobre vyzbrojení, majú obrnené vozidlá a granátomety.

 

Takisto The Guardian napísal s odvolaním sa na antifašistické hnutie Hope Not Hate , že neonacistické skupiny zapojené do bojov na Ukrajine sú v úzkom kontakte s britskou krajnou pravicou.

 

Der Spiegel poukázal na to, že v radoch nacionalistického práporu Azov sú žoldnieri z Nemecka a iných európskych krajín. Podľa oficiálnej predstaviteľky ruského ministerstva zahraničia Marie Zacharovovej je na línii kontaktu na Donbase 4000 amerických vojenských inštruktorov, ktorí v skutočnosti pôsobia ako žoldnieri.

 

Koncom minulého roka ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol , že v Doneckej oblasti je teraz viac ako 120 zamestnancov istej americkej privátnej armády, ktorí pripravujú provokácie s použitím chemických zbraní.

 

Výstraha pre žoldnierov z USA. Šojgu ukázal že pripravujú na Donbase provokáciu s chemickými zložkami

 

Okrem toho, že Kyjev prilákal žoldnierov, otvoril pre cudzincov „safari“ na obyvateľoch samozvaných republík. Ako povedal Anatolij, obyvateľ Donecka pre agentúru Cargrad, takáto „ zábava “ stojí veľa peňazí a pozvánky na „safari“ sa objavujú na internete ako verejná doména. Niektorí zahraniční žoldnieri prichádzajú na Donbas zarobiť peniaze, iní „uspokojiť svoje zvieracie potreby a duševné poruchy“. Napríklad Donbas navštívili poľskí nacionalisti, ktorí prišli špeciálne za účelom „zabíjať Rusov“.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov