Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Minister obrany Naď: “Áno cítime sa byť ohrození”

Prinášame prepis vyjadrenia českej ministerky obrany pre ČT k aktuálnej situácii na Ukrajine


Dnes v noci došlo k tomu, čo sme predpokladali už pár dní, bohužiaľ sa naplnil ten úplne najhorší scenár. V tejto chvíli všetky inštitúcie v ČR zvolávajú svoje krízové ​​štáby. Ten náš v rezorte obrany bude o 8.30 tak, aby sme aj my mali informácie od kolegov z MZV, kde krízový štáb zasadal od 7.30, na 11. hodinu zvolal premiér Bezpečnostnú radu štátu. Medzitým bude, tiež o 8.30 zasadať Severoatlantická rada. Budeme mať priebežne informácie aj odtiaľto. Myslím, že tak niekedy o 12. hodine možno o 13. hodine budú všetky informácie vyhodnocované aj v rámci NATO, pretože tam je časový posun. V našich večerných hodinách, ich ranných, bude prebiehať aj videocall medzi jednotlivými krajinami, pretože sme vo fáze konzultácií, kedy spojenci vzájomne konzultujú svoje ďalšie kroky.

 

Môj osobný názor je, že by naša reakcia mala byť čo najtvrdšia, pretože skutočne došlo k úplne bezprecedentnému útoku na suverénnu krajinu a je to krajina, ku ktorej ako ČR nás viaže nielen časť našej histórie, ale možno aj spoločný osud, ktorý sme u nás. zdieľali do zamatovej revolúcie. Nemôžeme ako vyspelá, demokratická krajina dopustiť to, že na inú krajinu je týmto spôsobom útočené. Ak sa skutočne prezident Putin rozhodol porušiť všetky medzinárodné práva a obsadiť krajinu, ktorá má svoju politickú reprezentáciu, tak došlo ku skutočnej k invázii na Ukrajinu. V tejto chvíli musím to slovo povedať aj ja.

 

V rámci NATO očakávate čo? Budete konzultovať článok 4?

To už prebieha. Ale samozrejme je otázkou, aké ďalšie tie kroky budú, pretože aj včera na vláde aj na BR sme diskutovali naše kroky k väčšiemu zapojeniu do východného krídla. Tam sú pripravené nejaké scenáre, ktoré teraz budeme riešiť v rádoch minút, možno hodín, aby sme sa ako spojenci dohodli, akým spôsobom poskytneme Ukrajine adekvátnu podporu.

 

Aké budú kroky Ministerstva obrany? Znamená to niečo pre armádu, bude treba zvýšený stav pohotovosti?

To si povieme za malú chvíľu na krízovom štábe. Bude v režime utajenia a bude sa odohrávať na Generálnom štábe. Zoznámime sa najprv so spravodajskými informáciami, na krízovom štábe budú prítomní nielen námestníci, ale aj všetci generáli AČR, ktorí nám budú dávať vojenské odporúčania. Aj oni hovoria so svojimi náprotivkami v krajinách NATO, majú aj informácie z EÚ.

 

Len som tu chcela jasne povedať, že skutočne to, čo sa stalo, je bezprecedentný krok a ČR ho ústami snáď zatiaľ úplne všetkých ústavných činiteľov musí jasne odsúdiť. Myslím, že aj niektorí pochybovači, ktorí ešte v minulých dňoch verili, že sa to nestane, tak potom, čo vidia dnes od skorého rána, už pochybovať nemôžu. Musíme sa teda aj ako ČR zomknúť a zabudnúť na nejaké naše nezhody, ktoré sme možno mali, a skutočne ako ČR hovoriť jedným hlasom a to hlasom veľmi ráznym.

 

Na posilnenie na východnom krídle: Očakávate nejaké požiadavky zo strany Aliancie?

Áno, očakávam, len prosím vyčkajme na tie postupné kroky, pretože všetky tie kritériá, ktoré aj z hľadiska aliančných postupov sú, musia byť naplnené, pretože NATO postupuje v súlade s medzinárodným právom a so svojím mandátom. Na rozdiel od Ruskej federácie, ktorá si vlastne vytvorila ad-hoc koalíciu s Bielorusmi a možno s niekým ďalším a v tejto chvíli bojuje na Ukrajine.

 

Vyhlásenie Severoatlantickej rady k situácii na Ukrajine
Čo najdôraznejšie odsudzujeme desivý ruský útok na Ukrajinu, ktorý je úplne neopodstatnený a nevyprovokovaný. Naše myšlienky sú so všetkými zabitými a zranenými a s ľuďmi na Ukrajine. Bielorusko tiež odsudzujeme za umožnenie tohto útoku.

 

Tento obnovený útok je vážnym porušením medzinárodného práva, vrátane Charty OSN, a je úplne v rozpore so záväzkami Ruska v Helsinskom záverečnom akte, Parížskej charte, Budapeštianskom memorande a Zakladajúcom akte NATO-Rusko. Tento útok predstavuje akt agresie proti nezávislej mierovej krajine.

 

Stojíme na strane ľudu Ukrajiny a jej legitímneho, demokraticky zvoleného prezidenta, parlamentu a vlády. Vždy budeme plne podporovať územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach, vrátane jej teritoriálnych vôd.

 

Vyzývame Rusko, aby okamžite zastavilo svoju vojenskú akciu a stiahlo všetky svoje sily z Ukrajiny a jej okolia, aby plne rešpektovalo medzinárodné humanitárne právo a umožnilo bezpečný a neobmedzený humanitárny prístup a pomoc všetkým osobám v núdzi.

 

Dôrazne odsudzujeme rozhodnutie Ruska rozhodnutie uznať separatistické regióny východnej Ukrajiny. Tento krok ďalej porušuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny a je v rozpore s Minskými dohodami, ktorých je Rusko signatárom. Spojenci nikdy neprijmú toto nezákonné uznanie.

 

Čo najdôraznejšie vyzývame Rusko, aby sa vrátilo z cesty násilia a agresie, ktorú si zvolilo. Ruskí vodcovia musia niesť plnú zodpovednosť za dôsledky svojich činov. Rusko zaplatí veľmi vysokú ekonomickú a politickú cenu. NATO bude pokračovať v úzkej koordinácii s príslušnými zúčastnenými stranami a ďalšími medzinárodnými organizáciami vrátane EÚ.

 

Počas tejto krízy NATO, spojenci a naši partneri vynaložili všetko úsilie, aby pokračovali v diplomacii a dialógu s Ruskom, vrátane na najvyšších úrovniach, a predložili mnoho zásadných návrhov na posilnenie bezpečnosti všetkých národov v euroatlantickom regióne. Opakovane sme pozývali Rusko na rokovania v Rade NATO-Rusko. Rusko tento prístup stále neopätovalo. Je to Rusko, a jedine Rusko, ktoré zvolilo eskaláciu.

 

Ruské činy predstavujú vážnu hrozbu pre euroatlantickú bezpečnosť a budú mať geostrategické dôsledky. NATO bude aj naďalej prijímať všetky nevyhnutné opatrenia na zaistenie bezpečnosti a obrany všetkých spojencov. Rozmiestňujeme ďalšie obranné pozemné a vzdušné sily do východnej časti Aliancie, vrátane ďalších námorných prostriedkov. Zvýšili sme pripravenosť našich síl reagovať na všetky nepredvídané udalosti.

 

Dnes sme viedli konzultácie podľa článku č. 4 Washingtonskej zmluvy. Rozhodli sme sa, v súlade s naším obranným plánovaním na ochranu všetkých spojencov, podniknúť nevyhnutné kroky na ďalšie posilnenie odstrašovania a obrany v celej Aliancii. Naše opatrenia sú a zostávajú preventívne, primerané a neeskalačné. Náš záväzok k článku 5 Washingtonskej zmluvy je pevný. V rozhodnutí brániť jeden druhého sme jednotní.

 

Vyjadrenie  ministra obrany SR
ÁNO CÍTIME SA BYŤ OHROZENÍ, POVAŽUJEME ALE ZA NEPRAVDEPODOBNÉ, ŽE BY RUSKO NAPADLO SR
Dnes som po mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady SR spoločne s ministrom zahraničných vecí SR Ivanom Korčokom informoval, že viacerí spojenci dnes na zasadnutí Severoatlantickej rady NATO v reakcii na nevyprovokovanú ruskú agresiu voči Ukrajine požiadali o aktiváciu článku 4 o Severoatlantickej aliancii, ktorá predstavuje bezpečnostné konzultácie medzi spojencami.

 

NATO považuje za nevyhnutné vojensky posilniť východné hranice Aliancie vrátane Slovenska. Zároveň ale predpokladáme, že by si Rusko nedovolilo narušiť územie NATO v žiadnej z krajín východnej hranice vrátane SR.

 

Upozorňujem, že sme v reakcii na udalosti z posledných hodín zvýšili bojovú pripravenosť a pohotovosť príslušníkov OS SR. Zároveň Vás chcem poprosiť, aby ste neverili bludom kolujúcim na internete. V súčasnosti v žiadnom prípade nepredpokladáme povolanie vojakov zo záloh ani všeobecnú mobilizáciu. Pre OS SR bude teraz primárna súčinnosť s policajným zborom pri zabezpečení našej východnej hranice.

 

Hlavne ostaňte pokojní. Chcem Vás ubezpečiť, že urobíme rozhodnutia, ktoré budú zodpovedné voči našej krajine a občanom v záujme zaistenia ochrany a bezpečnosti.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov